Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меган Маркъл се върна в Канада

Меган Маркъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Херцогинята на Съсекс Меган Маркъл се завърна в Канада при 8-месечния си син Арчи, докато британското кралско семейство се опитва да намери „работещо решение“ за бъдещата роля на нея и съпруга й принц Хари. Двамата обявиха, че възнамеряват да се откажат от финансовите си привилегии, произтичащи от високата им позиция им в кралското семейство.

Принц Хари и Меган Маркъл бяха в Канада със сина им Арчи за Коледа, но след като се прибраха за три дни след настъпването на Новата година, направиха в сряда вечерта изненадващото съобщение, че възнамеряват да се оттеглят като „висши“ членове на кралското семейство и да работят, така че да бъдат финансово независими.

Кореспондентът на Би Би Си по кралски въпроси Джони Даймънд научи от източници в кралския двор, че кралското семейство е било много разочаровано и дори разгневено, че двойката не се е консултирала с никой от тях за решението им.

Сега кралицата, принц Чарлз и принц Уилям възложиха на екип от съветници да намери „работещо решение“ в близките дни на така създалата се конфузна ситуация.  

Междувременно херцогинята на Съсекс се завърна в Канада. Решението на херцогът и херцогинята на Съсекс не променя с нищо статуквото в кралското семейство и принц Хари продължава да е шести престолонаследник.

Принц Хари и Меган Маркъл освен това посочиха, че прекарвайки времето си между Северна Америка и Обединеното кралство ще продължават да изпълняват задълженията си към кралицата, Общността на нациите и организациите под техен патронаж.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инфлацията и политиката по доходите могат да отложат членството на България в еврозоната след 2025г.

Инфлацията и провежданата политика по доходите, несъобразена с реалните бюджетни възможности могат да отложат членството на страната ни в еврозоната след 2025 г., сочи Годишният доклад за икономиката на България , изготвен от Института за икономически изследвания на Бъгларската академия на науките (БАН). Според анализа, икономическият растеж..

публикувано на 20.05.24 в 17:15

Разследването на случая с хиляди заразени с ХИВ и хепатит във Великобритания: Не е случаен инцидент

Във Великобритания голямото обществено разследване на случая със заразена кръв, който се свързва със смъртта на най-малко 3 000 души, постанови, че това "не е случаен инцидент и провалите се дължат няколко поредни правителства, националното здравеопазване и кръводарителските служби". Заключителният доклад беше публикуван днес. Обявяват..

публикувано на 20.05.24 в 17:03

Израел определи решението на Главния прокурор на МНС като "възмутително и скандално"

Израелският президент Исак Херцог заяви, че решението на Главния прокурор на Международния наказателен съд да поиска заповеди за арест срещу министър-председателя и министъра на отбраната на страната е "повече от възмутително" и ще насърчи терористите по света, предаде Ройтерс. "Всеки опит да се направят паралели между тези жестоки терористи..

публикувано на 20.05.24 в 16:52

Полиция и жандармерия поемат охраната на черешобера в Кюстендилско след 1 юни

Полиция, Гранична полиция с уреди за нощно виждане, както и звено на жандармеирята с два автомобила, поемат охраната на черешобера в Кюстендилско - кампанията по прибиране на реколтата стартира на 1 юни. Това беше обявено след среща с представители на Областната дирекция на полицията и Районното полицейско управление при кмета на Общината..

публикувано на 20.05.24 в 16:47
Кольо Колев

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС

Непрекъснато се правят опити да се внуши, че мачът е свирен и не е важно да се гласува, а не е така . Това каза пред БНР социологът от "Медиана" Кольо Колев, който коментира резултатите от последното проучване на общественото мнение, което агенцията публикува на 19-и май. "Медиана": ГЕРБ-СДС - 27,5%, "Възраждане" - 15,7%, ДПС - 14,2%, ПП-ДБ -..

публикувано на 20.05.24 в 16:44
Теодор Желев, Окръжна прокуратура - Силистра

Повдигнато е обвинение за убийство в силистренското село Зафирово

52-годишен мъж от силистренското село Зафирово е бил убит вчера след спречкване. Мъж е убит след побой За тежкото криминално престъпление има вече задържан – 37-годишне негов съселянин, с обременена съдимост. Смъртта е била причинена след множество удари с тъп предмет по главата. При подаване сигнал до полицията било съобщено, че в..

публикувано на 20.05.24 в 16:42

Близо 1500 детски градини и училища могат да получат средства от МОН по проект "Силен старт"

Близо 1500 детски градини и училища с групи за задължително предучилищно образование са одобрени и могат да получат финансиране за дейности в подкрепа на децата и семействата по проект "Силен старт" на Министерството на образованието и науката. Проектът ще се изпълнява в продължение на 5 години, като през този период във висококачественото..

публикувано на 20.05.24 в 16:28