Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичен музей ни потапя в света на илюзиите

| обновено на 10.01.20 в 23:36
Снимка: Музей на илюзиите

Какво е да гледаш през очила, с които уж се взираш напред, а виждаш краката си? Побиват ли те тръпки от очите на хамелеона? Колко глави имаш в различните измерения? Защо и да си много послушен посетител, Алберт Айнщайн няма да те изпусне от поглед? Всички тези усещания можете да изпитате лично, ако отидете в новия Музей на илюзиите, който отвори врати в сърцето на София в края на миналата година. "Изотопия" реши да се тества и да изпробва и вас, като ви разходи сред най-любопитните експонати.

Първият музея на илюзиите в България е вдъхновен от подобни места из Европа. Идеята е да се откъснем от реалността и да се пренесем в света на фантазията, да се разтоварим и да видим нещата по различен начин. Или както нашият гид Криси казва – „да дадем свобода на въображението ни“.

Криси е един от хората, които разхождат посетителите и им разказват за отделните предмети и илюзии. Една от тях например е „Мираж“ – дребно прасенце, голямо колкото палец, което изглежда сякаш е на повърхността, но когато се опитаме да го докоснем, не успяваме. Тайната е в пречупените огледала, които отразяват играчката от всички страни.


Нестандартният музей позволява на посетителите да докоснат, участват и съпреживеят атракциите. Можете например да вкарате главата си в т. нар. „безкраен куб“, в който се получава ефект на безкрайност, докато се оглеждате. Или да завъртите върху огледална плоскост Диска на Ойлер, за да наблюдавате как променя скоростта си, докато издава звуци. За да проверите психичното си здраве, пък са поставени „въртящи змии“. Според японски психиатър ако смятате, че змиите се движат бързо, значи сте прекалено стресиран и имате нужда от помощ. Според нашия гид Криси обаче, този метод е пълна измислица, с която психиатърът привличал повече пациенти в кабинета си.

Не е измислица обаче Slow motion ефектът, който е широко приложим в киноиндустрията и илюстриран в Музея чрез две пера. Ефектът се създава чрез трептения - 80 пъти в секунда, които бавно задвижват перата. Човешкото око не долавя трептенията, но ако ги заснемем с телефон, ще наблюдаваме движението.

А истинска илюзия са висящите във въздуха чешмички, от които изглежда, че тече вода.


Не са малко и местата в музея, на които можете да си направите щури селфита и снимки - например кривите огледала, в които придобиваме нереално телосложение, или стаята с цветни сенки, с които да развихрим въображението си. Много популярна е и обърнатата стая, в която изглежда, че висим от тавана. 


Музеят се радва на огромен интерес и само за ден през миналия уикенд е посрещнал около 1000 посетители. Образували са се опашки. Затова побързайте и още утре провокирайте ума и въображението си. Отворен е всеки ден от 10 до 20 ч. Повече информация вижте тук.

А за да усетите напълно емоциите от нашето преживяване, чуйте звуковия файл.

Снимки: Лъчезар Вълев и Facebook страницата на Музея на илюзиите

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Галеоти

Марк Галеоти: Арестите в Русия не отстраняват основните проблеми на системата

Украйна и съюзниците ѝ с право могат да бъдат притеснени от правителствените промени, предприети от Владимир Путин в началото на петия му президентски мандат. Промените ще направят руската военна машина по-ефективна в близките месеци, но нито те, нито арестите на висши военни и бюрократи от министерството на отбраната изтръгват из корен..

публикувано на 30.05.24 в 17:34

"Затворник №1 съм." Защо националната програма за достъпна среда не помага на хора с увреждания?

Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност за хора с увреждания се оказва трудна или неприложима за някои от потенциалните ѝ бенефициенти. 76-годишният Кольо Колев от Ловеч живее затворен в апартамента си . За да излезе навън, съпругата му и приятели го изнасят на ръце в инвалидната му количка. "В блоковете..

публикувано на 30.05.24 в 10:55
Ирина Манушева

Ирина Манушева: Да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни оценявания!

Националното външно оценяване разтваря изключително много ножицата между училищата . Това заяви в интервю за БНР Ирина Манушева, бивш учител и граждански активист. " Образованието трябва да отваря врати, а не да затваря, както е в момента ", смята тя. Според нея е необходимо " да скъсаме с масовото и задължително кандидатстване с външни..

публикувано на 30.05.24 в 07:59

Асоциацията на екскурзоводите ще обжалва становище на КЗК

Ще обжалваме становището на Комисията за защита на конкуренцията , обяви пред БНР Николай Миндов от Асоциацията на екскурзоводите относно  документ на КЗК, според който нормативната уредба, регулираща дейността на екскурзоводите, съдържа ограничение на конкуренцията. В становището се казва, че всеки може да направи подробно проучване на..

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Присъдите на обвинените за измами във Великобритания българи се очакват в четвъртък

Петимата български граждани, обвинени в една от най-крупните измами със социални помощи в Обединеното кралство, се явиха днес в лондонския съд в Ууд Грийн. Присъдата се очаква да стане известна в четвъртък. Очакват се присъдите на 5-мата българи, обвинени в измама във Великобритания Стоян Стоянов, Галина Николова, Цветка Тодорова и Патриция..

публикувано на 28.05.24 в 18:54
Стилияна Николова, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева

Грациите благодариха за подкрепата: Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика

" Усещането в залата беше сякаш сме пред родна публика. Имаше повече български знамена, отколкото унгарски.  Благодарни сме на всички, които ни подкрепиха на живо и на тези, които ни стискаха палци пред телевизорите. Искаме да им кажем, че ги обичаме".  Това сподели пред БНР  Боряна Калейн, част от грациите в Националния ни отбор по..

публикувано на 28.05.24 в 14:01

Експеримент: Кози предпазват горите от пожари, пасат в рисковите зони под тях

Състоянието на горите у нас не се е подобрило особено в последните няколко години . Тяхното стопанисване през активна лесовъдска намеса е силно снижено. Тази оценка направи в интервю за БНР доц. Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и бивш заместник-министър на земеделието. По подбалканската линия изсъхват иглолистни..

публикувано на 28.05.24 в 07:55