Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Няколко "зелени" организации са основните играчи при изработването на плановете за управление на трите национални и 11 природни парка в България, пише "Труд". Природозащитниците налагат основно забрани в плановете на Пирин, Рила, Централен Балкан, Българка, Странджа. Резултатът е разруха - в отчайващо състояние са туристически пътеки, маркировка, хижи, заслони, лифтове и ски писти, допълва "Труд".

"Стара планина погребва най-много туристи", гласи заглавие на "Телеграф". Според данни на Планинската спасителна служба през миналата година там са проведени цели 39  акции. Вестникът дава и съвети - да не се тръгва в планината без зареден телефон и фенерче с допълнителни батерии.

В България има нови и скъпоструваши лекарства за контрол на епилепсията, но липсват стари и ефективни медикаменти, които са животоспасяващи за децата, информира вестник "Дума". Държавата не води официална статистика колко хора страдат от заболяването, заявяват от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия. В същото време детските градини и училищата продължават да отказват прием на такива деца с аргумента, че те са със специални потребности.

"Земя" цитира изказване на председателя на Агенцията за зашита на потребителите Пейо Майорски, според когото милион и половина българи са потърпевши от работата на колекторските фирми. От асоциацията предлагат Комисията по правни въпроси към НС да създаде специален орган за мониторинг и контрол на тези фирми.

Масирани проверки на коли и камиони, които замърсяват въздуха в София започват от сряда Столичният инспекторат и КАТ, информира "24 часа". Проверките ще се правят на пътя, като с газанализатори ще се тества дали очистващата система на автомобила е в изправност.

Столичната община ще налее над 100 милиона лева в основни ремонти и кърпежи на улици през настоящата година. Варна пък заделя 37 милиона и 900 хиляди лева., посочва  "Монитор". София ще предприеме 15 големи ремонта, като за първи път в столицата се влагат еднакви средства както в основни ремонти, така и в кърпене на дупки.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Берлин се подготвят за възможни сблъсъци преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

Властите в Берлин се подготвят за възможни сблъсъци в германската столица преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде ДПА. За днес и утре в Берлин и в цялата страна са насрочени многобройни митинги и демонстрации. В столицата пропалестински демонстранти планират шествие, което да стигне до Бранденбургската врата...

публикувано на 05.10.24 в 10:39
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Илина Славова: "Хизбула" ще оцелее, но ще бъде различна

" Решението за евакуиране беше най-трудната стъпка . За първи път решавам да замина на своя воля. Сега се наложи да взема решение да замина, знаейки, че връщането ми може да не е съвсем скоро ". Това заяви пред БНР хуманитарният работник Илина Славова. Тя беше принудена да се евакуира от Бейрут след много години работа там. "Бейрут ме завладя..

публикувано на 05.10.24 в 10:37

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие на брега на Средиземно море

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие днес в Ларнака на брега на Средиземно море. То е част от провеждащия се Трети български фолклорен събор "Танцов ансамбъл "Българи" – Кипър и приятели". Българският празник на острова е под егидата на вицепрезидента на България Илияна Йотова. На откритата сцена на централния крайбрежен булевард..

публикувано на 05.10.24 в 10:07
Мемориал на Делчевия род

В Благоевград честват 112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго честват в Благоевград, а 5 октомври е и празник на град Банско.  Отбелязваме 112 години от Освобождението на Горна Джумая Банско чества 112 години от Освобождението на града Гост на тържествата в Благоевград ще бъде министърът на иновациите и растежа..

публикувано на 05.10.24 в 09:59
Руслан Трад

Руслан Трад: Живеем във време на екстремисти. Световните лидери са или много слаби, или много крайни

" Живеем във време на екстремисти. Имаме или много слаби световни лидери, или много крайни такива . Не виждам политическо решение. Международното право е силно компрометирано, има нужда от реформи.  Цялата рамка на международната сигурност в момента се тресе из основи ." Това каза в интервю за БНР журналистът Руслан Трад, основател на военния..

публикувано на 05.10.24 в 09:56

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е записано, че трябва да се изготви и въведе бонусна система през тази година за плащане на..

публикувано на 05.10.24 в 09:51

Москва скоро ще премахне талибаните от списъка с терористичните организации

Специалният представител на руския президент за Афганистан - Замир Кабулов съобщи, че в скоро време руските власти ще премахнат движението на талибаните от списъка с терористичните организации. По думите му съответното решение вече е взето, предстои оформянето му съгласно установения законов ред.  Министерството на външните работи, Федералната..

публикувано на 05.10.24 в 09:34