Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В област Сливен ваксинират птиците, забраняват пазари и изложби на пернати

Снимка: архив

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски разпореди ваксинация на домашните птици срещу  нюкясълска болест в 10-километровите зони около индустриалните птицеферми в Сливенска област. Това стана след извънредно заседание на Областната епизоотична комисия. Причината за налагането на тези мерки са открити огнища на болестта на територията на Румъния.

В зоните около големите птицеферми попадат 52 села от общините Сливен и Нова Загора. Кметовете и кметските наместници на тези населените места трябва да представят на ветеринарните лекари в общините списъци с имената на стопаните и броя на птиците, които се отглеждат в домашните стопанства.

Едновременно с превенцията срещу псевдо-чумата се засилват и мерките за биосигурност във връзка с инфлуенцата по птиците. Засега в област Сливен няма регистриран случай на заболяването, което е заразно и за човека.

В заповедта на областния управител се разпорежда още отглеждането на домашни птици да става само в закрити и затворени пространства.

Забранява се провеждането на пазари и изложби за птици в областта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната

Безработицата в монтанската община Якимово е седем пъти над средната за страната за месец август, сочи статистиката. В община Монтана хората без препитание са най-малко. 8.2 % е безработицата в дирекция "Бюро по труда“ Монтана за август, която включва пет общини в областта – Бойчиновци, Георги Дамяново, Монтана, Чипровци и Якимово. За..

публикувано на 30.09.24 в 20:05

От 1 октомври БНБ сваля основния лихвен процент на 3,43 на сто

Българската народна банка (БНБ) обяви основен лихвен процент (ОЛП, проста годишна лихва) от 3,43 на сто от 1 октомври.  Това съобщават от централната банка на страницата си в интернет. ОЛП е на ниво 3,54 на сто от 1 септември. През август основният лихвен процент беше 3,53 на сто, през юли -  3,63 на сто, а през юни беше в размер на 3,78 на сто,..

публикувано на 30.09.24 в 19:53
Теодора Иванова, председател на ДАЗД

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда

Повече от 60 процента от случаите на агресия срещу деца са в семейна среда, отчетоха от агенцията за закрила на детето. Децата са подложени физическа и на емоционална агресия. И затова спортът е начинът за преборване, каза председателят на ДАЗД д-р Теодора Иванова. И припомни за телефона на Агенцията, на който може да получат помощ:..

публикувано на 30.09.24 в 19:45

На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан

На летище София кацна правителственият "Еърбъс" с първата група евакуирани българи от Ливан.  Евакуираха част от българите от Ливан Днес екип на Държавния авиационен оператор отлетя за ливанската столица Бейрут, като с този полет започна поетапна евакуация на сънародниците ни.  Те бяха посрещнати от служебния премиер Димитър Главчев, служебния..

публикувано на 30.09.24 в 19:44
Хора, разселени заради израелските военни удари в Ливан, се събират в Бейрут, 30 септември 2024 г.

Евакуираха част от българите от Ливан

Евакуираха част от българите от Ливан с правителствения "Еърбъс". Самолетът излетя от София след 13:00 часа и кацна в Бейрут малко преди 15:00 часа. Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан Майки с деца и възрастни хора са в първата група сънародници, евакуирани от ливанската столица. Те  пристигнаха в София около..

обновено на 30.09.24 в 19:32
Израелски военни и техника на неуточнено място до границата с Ливан, Северен Израел, 30 септември 2024 г.

Източник на CBS от администрацията на Байдън: Израел ще предприеме сухопътно нахлуване в Ливан

Израел ще предприеме сухопътно нахлуване в Ливан като следваща фаза на войната срещу групировката "Хизбула", съобщи американският телевизионен канал CBS, като се позова на източник от администрацията на президента Джо Байдън. Според него е възможно операцията да започне още тази вечер. Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са..

публикувано на 30.09.24 в 19:16
Спасители и местни жители търсят тела под развалините на сгради, разрушени при израелски въздушен удар предишния ден в квартал Айн ел-Делб, източно от пристанищния град Сайда (Сидон) Ливан, 30 септември 2024 г

Редица държави търсят начини да евакуират своите граждани от Ливан

Рязката ескалация на бойните действия между Израел и ливанската шиитска групировка "Хизбула" принуди западните държави да търсят начини да евакуират гражданите си от Ливан. Израел нанася удари в Бейрут, от "Хизбула" заявиха, че са готови за бой Германия евакуира голяма част от персонала на посолството си, семействата им и германски..

публикувано на 30.09.24 в 19:09