Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обемът на язовир "Студена" надхвърли 5 млн. куб. метра

Снимка: БГНЕС

Наличният обем в пернишкия язовир "Студена" надхвърли 5 млн. куб. метра след като до преди един месец бе на косъм от критичния минимум, а регистираният приток днес от 3476 л/сек е поредният рекорд от началото на водната криза.

При влажна пролет и достигане на обем от над 10-11 млн. куб. метра въведеният на 18 ноември миналата година режим ще може да бъде облекчен, каза кметът Станислав Владимиров.

"Хубавото на язовир "Студена" е, че бързо се пълни. Лошото е, че се изпразва бързо, затова трябва да се наблюдава, но увеличените притоци дават спокойствие на нашите съграждани", каза кметът Станислав Владимиров:

"Това, че природата започна да бъде по-благосклонна, не означава че ангажиментите на местна и централна власт ще отпаднат. Напротив - всичко онова, което сме поели като ангажимент, ще го изпълним".

В края на следващата седмица ще започне тестването на трасето от Мало Бучино за Перник.

До няколко дни ще стартира и реалното строителство по клон 2.

Пред приключване са и проектните дейности по двете пречиствателни станции, а в края на март и началото на април ще започнат и дейностите по подмяната на част от вътрешната водопроводна мрежа в града, за която правителството отпусна средства.

"Водната криза ще продължава да бъде водеща тема в Перник. Хората не са се примирили, но са ни дали кредит на доверие", каза кметът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Катастрофа между камион и бус на Северната скоростна тангента в София

Катастрофа между камион и бус е станала в късния следобед на Северната скоростна тангента в София. От МВР съобщават, че при катастрофата са пострадали трима души. Шофьорът на тежкотоварния камион е чужд гражданин. При удара камионът е навлязъл в насрещното движение. Трафикът се регулира от екипи на Пътна полиция.

публикувано на 28.06.24 в 18:51

Илияна Йотова: В ГЕРБ-СДС има някакви колебания дали да състави правителство

В Пловдив вицепрезидентът Илияна Йотова коментира предстоящото връчване на мандат за съставяне на правителство на 1 юли на най-голямата политическа сила в парламента - ГЕРБ-СДС: " Нямам отговор за себе си дали ГЕРБ иска да направи правителство или ще ходи на избори. Желанието на всички нас е да има стабилно правителство, защото това е добре за..

публикувано на 28.06.24 в 18:28
Ген. Иван Чобанов

Ген. Иван Чобанов: В случая с Брендо службите не са си свършили работата

В случая с Ивелин Банев-Брендо службите не са си свършили работата . Не е въпросът как е влязъл в България, а как от 2022 г. досега не са имали никаква информация за него .  Това каза пред БНР ген. Иван Чобанов, бивш ръководител на Националната служба "Сигурност", и добави: " Нещо гнило е пак в службите , но е трудно да коментирам. Едва ли е..

публикувано на 28.06.24 в 18:13
Димитър Главчев

Димитър Главчев пред Европейския съвет: РСМ да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за да напредва по пътя към Европейския съюз.  Това заяви министър-председателят Димитър Главчев по време на заседанието на Европейския съвет.  Премиерът постави темата на вниманието на европейските му колеги в Брюксел във връзка с развитията в Република Северна Македония от последните..

публикувано на 28.06.24 в 18:06
Денис Шмигал, премиер на Украйна

Шмигал: Партньорите на Украйна гарантират военни доставки от $ 60 млрд. през всяка от следващите 4 години

Партньорите на Украйна са гарантирали военни доставки от 60 милиарда долара през всяка от следващите 4 години, обяви премиерът на страната Денис Шмигал като се позова на споразуменията за сътрудничество, сключени през последните месеци с общо 20 държави. За Киев обаче това не е достатъчно - украинската страна настоява европейските държави от..

публикувано на 28.06.24 в 18:05
Доналд Тръмп и Джо Байдън

Анкета на CNN след кандидатпрезидентския дебат: По-добро представяне на Тръмп от Байдън

Бърза анкета, проведена от CNN след кандидатпрезидентския дебат, показва че Доналд Тръмп е победил президента Джо Байдън в зрителските предпочитания. Според данните, изнесени от телевизията, която беше домакин на дебата, 67% от зрителите считат, че Тръмп е спечелил телевизионния сблъсък в сравнение с 33%, които са дали своя глас в полза на..

публикувано на 28.06.24 в 17:51
Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция

Атина протестира в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие

Атина протестира и на официално европейско ниво в Брюксел срещу нарушаването на Преспанското споразумение от страна на Скопие. Гръцкият премиер и външният министър на страната отправиха и поредното предупреждение към Република Северна Македония. На срещата в Брюксел гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е информирал колегите си от европейските..

публикувано на 28.06.24 в 17:38