Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Монитори и табла ще показват чистотата на въздуха в района на ТЕЦ „Бобов дол“

ТЕЦ „Бобов дол“
Снимка: Кирил Фалин

Монитори и информационни табла ще бъдат монтирани на няколко места в Дупница и в Бобовдолско с постоянна информация за показателите за чистотата на въздуха в района на ТЕЦ „Бобов дол“.

Така жителите на общините Бобов дол и Дупница ежедневно ще получават информация дали има замърсявания при работата на на централата, казаха от общинските управи в двата града.

Идеята за мониторите е на ръководството на ТЕЦ-а. Ежедневно ще се излъчват данни от мониторинговата система за измерване на двете пречиствателни съоръжения.

Кметът на Големо село, на чиято територия е ТЕЦ-ът, Васил Васев заяви:

„Ще измерват, ама как ще измерват, кой ще ги слага, къде ще са вързани, в реално време ли ще дава. Мъчат се да направят в разстояние на три години електронно табло, което да дава информация. Това табло дали ще бъде вързано с МОСВ, РИОСВ?“.

Местните хора продължават да се притесняват затова дали ТЕЦ-ът, срещу който има образувано досъдебно производство, а изпълнителният шеф на централата инж. Емил Христов, който е под парична гаранция от 30 000 лева, ще продължи да изгаря отпадъци в нарушение на правилата.

В тази връзка кметът на Големо село Васев каза:

„Централата вече работи. Даже два автомобила са пристигнали със софийски боклук. Нещо се случва пак, което не е редно“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Прокуратурата проверява дали ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци и след забраната

Районната прокуратура в Дупница проверява сигнал, че ТЕЦ „Бобов дол“ гори отпадъци и след забраната , въведена от министъра на околната среда Емил Димитров. Сигналите са подадени от кметовете на селата Големо село и Мламолово. Третият сигнал,..

публикувано на 24.02.20 в 15:00
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропалестински протест на покрива на австралийския парламент

Пропалестински протестиращи се качиха на покрива на австралийския парламент. Телевизионни кадри показаха хора в тъмни дрехи, които развяват черни плакати с лозунги. Един от недоволните произнесе реч с помощта на мегафон, в която обвини правителството..

публикувано на 04.07.24 в 08:17
Роберт Фицо

Конституционният съд в Словакия потвърди спорна съдебна реформа

Конституционният съд в Словакия потвърди спорните и ключови промени в Наказателния кодекс, предложени от премиера Роберт Фицо. Те включват закриване на специализираната прокуратура, която се занимава с тежки престъпления, предимно корупционни,..

публикувано на 04.07.24 в 08:05

Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие"

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно разпадане на парламентарната група на формацията, след като групата гласува единодушно против предложеното от ГЕРБ правителство. Николай Марков: Наближава часът на истината..

публикувано на 04.07.24 в 07:58
Пламена Игнатова

Пламена Игнатова: Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство

Трябва да следим изкъсо работата на служебното правителство . Това заяви пред БНР Пламена Игнатова - журналист от Клуб Z.  "Вчера в 18.30 ч. влезе съобщение с решенията от заседанието. Там виждаме нова порция сменени областни управители - в края..

публикувано на 04.07.24 в 07:57

Русия поела контрола над част от Часов Яр, ожесточените боеве продължават

Русия твърди, че е поела контрол над част от град Часов Яр, а Украйна съобщава за ожесточени боеве. Министерството на отбраната на Русия оповести, че силите му са поели контрола над квартал в стратегически важния град Часов Яр. В същото..

публикувано на 04.07.24 в 07:51
Протест на фармацевти в Бургас, 3 юли 2024 г.

Протестиращите фармацевти се срещат със здравния министър

Собственици на аптеки ще внесат в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната каса. След това по искане на Българския фармацевтичен съюз в Министерството на здравеопазването ще се проведе среща с..

публикувано на 04.07.24 в 07:42
Джейхан Ибрямов

ДПС – Търговище снема доверието си от Джейхан Ибрямов

Областният съвет на ДПС - Търговище снема доверието си от народния представител Джейхан Ибрямов, това се съобщава във Facebook страницата на ДПС - Търговище. От справка, разпространена вчера от пресцентъра на парламента след гласуването за..

публикувано на 04.07.24 в 07:33