Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще използват ли спецефекти телевизиите, за да неутрализират празните футболни стадиони?

Футболът ще се играе на празни трибуни и това изисква и нов тип медийно излъчване
Снимка: БГНЕС

Към днешна дата е ясно, че в най-добрия случай на първо време ще бъде разрешено провеждането на футболни мачове без публика. И тази ситуация ще продължи неопределено време.

Това не е абсолютно нова ситуация, защото и досега сме гледали мачове на закрити врата, най-вече в случаите, когато клубовете изтърпяват наказания. Именно идеята на наказанията е да се лиши санкционираният отбор-домакин от подкрепата на публиката.
Сега обаче, първо, санкцията "мач без публика" увисва във въздуха като несъстоятелна. И второ, което е по-важното, ще се търсят специални ефекти за неутрализирането на постната аудио и видео атмосфера.

Какво може да се направи в тази връзка? Испанският вестник "Марка" разсъждава по тази тема. 

"Вече дискутирахме с УЕФА включването на аудиоатмосфера от записани звуци. Не ни харесва особено идеята, нито на нас, нито на Европейската футболна асоциация", споделя директорът по аудиовизуалната част на Ла Лига Мелсиор Солер.

И наистина, как фалшивият звук от трибуните ще бъде в съзвучие със случващото се на терена? Възможно е дори да бъде в тотален дисонанс, защото координацията между реално действие и адекватна фалшива аудиореакция е много трудна. 
"Трябва обаче нещо да се направи, за да се подобрят възприятията на зрителите по телевизията", е мнението на Оскар Лаго от телевизионната компания Медиапро. 

Ситуацията предполага и едно предимство. Там, където досега по трибуните е имало зрители, ще могат да бъдат разположени камери. И предаването на мачовете да става от най-разнообразни гледни точки.
Ще се гледа по различен начин, но и ще се чува различно. Например, емоцията на футболистите при отбелязването на гол ще може да бъде проследена много ясно и като звук, защото трибуните няма да го заглушават. Тишината ще промени и поведението на футболистите. Те вече няма да могат свободно да си подвикват, каквото им дойде на ума, да се обиждат и псуват един друг или съдията, защото всичко това ще се чуе в ефир. Всички ще бъдат много внимателни. Така, както досега мнозина от тях поставяха ръката си пред устата, за да не преведат после медиите думите им по устните, така занапред сега все по-трудно ще си позволяват волности. Ако ли не - рискуват да се изложат публично.

Според специалистите, обаче, нямало да се чуват коментарите между арбитрите по системата ВАР, защото наличието на микрофон пред устата им и тишината на стадиона ще позволява комуникацията да бъде достатъчно деликатна и да не става обществено достояние.
Що се отнася до радиопредаванията, колегите в Испания смятат, че положението няма да се промени съществено за възприятията на слушателите. Въпреки че признават разликите: "Празните трибуни ще имат отношенията към емоциите ни. Неведнъж са ни обвинявали, че викаме повече при домакинските голове, но това в немалка степен се дължи на емоцията, която ни придават вдъхновените трибуни. Сега това ще отсъства."

Така че предстои ни една нова реалност  във футбола и по отношение на медийното транслиране на мачовете. А как точно ще се промени тази действителност, ще видим в следващите месеци, когато Цар Футбол се завърне на терена.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Български успехи на европейското по тенис на маса

Българите Йоан Величков и Цветелина Георгиева започнаха с победа в квалификациите на Европейското индивидуално първенство по тенис на маса в Грац (Австрия). Величков надделя в предварителна група 20 при мъжете над поляка Мачей Колоджейчик с 3:0 (11:8, 11:8, 12:10) и утре ще играе решаващ мач за първото място срещу Ивик Нилсен (Гренландия), който..

публикувано на 15.10.24 в 18:43

Алманахът "100 години кану-каяк" - 57 медалисти и над 450 снимки, събрани в над 280 страници

В присъствието на единствения български спортист, спечелил пълен комплект медали от едни Олимпийски игри - Ваня Гешева се проведе софийската премиера на алманаха "100 години кану-каяк" (1924-2024) с автори Николай Кръстев и Ани Дончева, посветен на вековния юбилей на този спорт в България. Алманахът е издание на Българската федерация по кану-каяк...

публикувано на 15.10.24 в 13:40
Димитър Митов

Димитър Митов: Вървим в правилната посока

Вратарят Димитър Митов натрупа вече доста опит във Великобритания, а след мачове в английската Лига 1 дойде ред и на два отбора в Шотландия.  В момента той пази мрежата на Абърдийн, а постепенно от пролетта насам се утвърди в националния отбор като първи избор за поста си. Първият въпрос беше попитан дали утрешният мач със Северна Ирландия може да се..

публикувано на 15.10.24 в 06:45
Веселин Топалов

Веселин Топалов отпадна в първия кръг на супертурнира WR Chess Masters Cup

Бившият световен шампион по шахмат при мъжете Веселин Топалов направи една от редките си в последните години появи на черно-бялата дъска като взе участие в първото издание на супертурнира WR Chess Masters Cup в Лондон. Българинът обаче отпадна на старта, след като отстъпи с 0:2 точки пред индиеца Видит Сантош, който е на 22-ро място в световната..

публикувано на 15.10.24 в 06:17
Италия - Израел 4:1

Лига на нациите: Резултатите в мачове от четвъртия кръг

Резултатите от четвъртия кръг във футболния турнир Лига на нациите : Лига А: Белгия - Франция  1:2 Босна и Херцеговина - Унгария  0:2 Германия - Нидерландия  1:0 Италия - Израел  4:1 Лига В: Грузия - Албания  0:1 Исландия - Турция  2:4 Уелс - Черна гора  1:0 Украйна - Чехия  1:1 Лига С: Азербайджан - Словакия  1:3 Естония - Швеция..

публикувано на 15.10.24 в 06:15
Марко Арнаутович вкара два гола за победата на Австрия

Австрия свали Норвегия от върха, Гърция продължава без грешка

Националният отбор на Австрия записа разгромен успех с 5:1 над Норвегия в група 3 от Лига "В" на турнира Лига на нациите по футбол. Така австрийците свалиха съперника от върха в класирането, като имат по-добра голова разлика и по-добри показатели в директните мачове. Борбата за първата позиция обаче се заплете максимално, защото освен..

публикувано на 14.10.24 в 05:52

Волейболистите на Левски спечелиха Суперкупата

Шампионът в Националната волейболна лига за мъже Левски спечели за втора поредна година Суперкупата на България. Във финала на четиристранния турнир в столичната зала "Левски София", в който играха още ЦСКА и Нефтохимик 2010, домакините победиха с 3:2 (25:21, 25:16, 23:25, 31:33, 16:14) гейма Дея спорт Бургас. "Сините" имаха огромно игрово..

публикувано на 13.10.24 в 22:08