Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Асена Стоименова е свободна и без гаранция

СГС отмени гаранция от 20 хил. лева на председателката на Българския фармацевтичен съюз и реши, че ще я остави без мярка за неотклонение

| обновено на 22.04.20 в 17:50
Асена Стоименова
Снимка: БГНЕС

Паричната гаранция от 20 000 лева, която прокуратурата определи за свободата на председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова, беше отменена от Софийския районен съд. Решението е окончателно и не може да бъде протестирано от прокуратурата.

Стоименова се разследва за всяване на паника по време на извънредно положение. Тя беше обвинена ден след интервюта й по Националното радио и Националната телевизия, в които говори за проблеми пред доставките на лекарства. С изказванията си, смятат разследващите, е всяла паника и тревога в условията на пандемия.

Стоименова отговори, че това е  проблем, който обсъждат европейски и световни организации и авторитетни международни експерти.

След обвинението последваха протести пред аптеки в страна, а колегите й сезираха европейските институции.

Днес в закрито заседание Софийският районен съд е преценил, че паричната гаранция е прекомерна за обвинението на Асена Стоименова и че няма нужда от каквато и да е мярка за неотклонение. Сред аргументите са общественото и семейното й положение и липсата на опасност да извърши друго престъпление.

Българският фармацевтичен съюз е сезирал за казуса и Агенцията на ЕС за основните права.

В сигнала на Фармацевтичния съюз отново се посочва, че криминализирането на експертно мнение, което съвпада с това на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата и на други специализирани международни организации в областта на здравеопазването, е тревожен сигнал, който не би следвало да се подминава от обществото в ЕС.

"Недостигът на лекарствени продукти е обект на чести дискусии в много държави от ЕС и както посочва ЕК, той може да бъде задълбочен в условията на пандемия от Covid-19. В този смисъл изказванията на проф. Стоименова в тази посока могат само да облагодетелстват пациентите чрез активиране на властите за проактивни действия", се допълва в съобщението от Фармацевтичния съюз.

Съсловната организация е сезирала Агенцията с цел започване на проучване относно нарушение на Хартата на основните права на ЕС от българските власти по повод предявеното към проф. Стоименова обвинение.

От Фармацевтичния съюз вече се обърнаха и към Европейския парламент и Европейската комисия заради казуса с обвинението срещу Асена Стоименова. От ЕК потвърдиха пред БНР, че писмото на Българския фармацевтичен съюз е получено и то ще получи отговор в срок



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Николов, председател на КИЦ

Президентът връчва орден "Стара планина" първа степен на председателя на КИЦ "Босилеград"

Президентът Румен Радев ще удостои с орден "Стара планина" първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център "Босилеград" получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 03.06.24 в 06:53
Посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък и служебният премиер Димитър Главчев

Служебният премиер и посланикът на Турция у нас ще посетят ГКПП "Малко Търново"

Служебният премиер Димитър Главчев и посланикът на Турция Н.Пр. Мехмет Саит Уянък ще посетят днес ГКПП "Малко Търново", съобщават от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата обсъдиха по-рано на работна среща тежкия трафик, задръстванията и необходимостта от разширяване на граничното съоръжение. В огледа ще се включат още министрите на..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Благоевградското село Изгрев излиза на протест заради сметище

В благоевградското село Изгрев сметището за строителни отпадъци, на което се изхвърля всичко, проблемът е с височината на седеметажна сграда, която граничи с дере . Придойдат ли водите от планината, помитат всичко към селото. От години сметището е незаконно, но поради липса на друго, институциите си затварят очите пред собствените си предписания..

публикувано на 03.06.24 в 06:50

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59