Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сблъсъци в Турция между полиция и участници в погребението на музикант, издъхнал след гладна стачка

Сблъсъци между турската полиция и участници в погребението му ознаменуваха изпращането в последния му път на музиканта от група „Йорум“ Ибрахим Гьокчек в Истанбул. Той почина след 323 дни гладна стачка и стана третия починал от гладна стачка в последните дни музикант от формацията.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ, за да предотврати провеждането на демонстрация и да разпръсне събралите се да отдадат последна почит на музиканта в работническия квартал „Гази“, известен с историята си на ляв активизъм. Силите за сигурност се аргументираха, че така се нарушава спазването на социална дистанция, въведено заради коронавируса.

39-годишният бас-китарист на „Груп Йорум“ Ибрахим Гьокчек почина в четвъртък в болница. Той прекрати два дни по-рано гладната си стачка почти година след началото ѝ, но лекарите не можаха да спасят живота му.

Съпругата на Гьокчек, Султан, която се намира в затвора, не беше освободена, за да присъства на погребението.

Музикантите прибегнаха до гладна стачка през май 2019 г., за да дадат по-голяма гласност на исканията си забраната за провеждане на концерти на групата им да бъде вдигната, имената им да бъдат извадени от списъка на лица, обвинени за тероризъм и други. Гьокчек и настоящата вокалистка на групата Хелин Бьолек заявиха, че ще гладуват до смърт или до изпълняване на исканията им.

Турските власти обвиняват музикантите, че са членове на Революционния фронт за народно освобождение (DHKP/C ) – крайнолява група, която е извършвала редица въоръжени нападения срещу представители на турски институции. След опита за преврат в Турция през юли 2016 г. и вълната от арести в страната, за шестима от членовете на музикалния колектив бяха обявени награди от 300 000 турски лири (около 80 000 лв.).

Музикантите отричат да имат формални връзки с организацията, въпреки че много от техните песни са посветени на борбата за социални, женски, права на кюрдите, но също и на организацията DHKP/C.

Първата починала от гладната стачка беше настоящата вокалистка на групата – 28-годишната Хелин Бьолек. Тя издъхна на 3 април след 288 дни гладна стачка. На 24 април след 297 дни, в които приемаше само подсладена вода, почина Мустафа Кочак. Той излежаваше доживотна присъда за въоръжено вземане на заложник – турски прокурор през 2015 г. - и връзки с DHKP/C. Коджак твърдеше, че самопризнанията му са били изтръгнати насила.

„Груп Йорум“ е създадена през 1985 г. от четирима студенти в университета „Мармара“, вдъхновени от музикалното движение Nueva Cancion в Южна Америка. Оттогава насам групата е издала 23 албума. Тя няма постоянен състав, като до момента в нея са участвали десетки музиканти с леви убеждения. Срещу тях са били водени около 400 разследвания или процеси.

Концертът за 25-годишнината на формацията през 2010 г. събира над 55 000 души на стадион „Иньоню“ в Истанбул (на футболния клуб „Бешикташ“), което е един от най-посещаваните платени концерти в турската история.

Смята се, че на безплатен техен концерт през 2015 г. в Измир посещаемостта е била около 1 млн. души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелски танкове и пехота щурмуват позиции на Хамас в Газа

Израелски танкове и пехота щурмуват днес позиции на "Хамас" в главния град на Ивицата Газа след масирани бомбардировки през нощта, докато в катарската столица Доха продължават усилията за постигане споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците, отвлечени от "Хамас" преди 9 месеца. Танковата офанзива в град Газа е..

публикувано на 08.07.24 в 17:52
Алис Вайдел

Алис Вайдел, АзГ: Стискам палци на Тръмп, защото обеща да сложи край на войната в Украйна

Крайната десница в Германия се надява, че президентските избори в САЩ ще бъдат спечели от Доналд Тръмп.  Това става ясно от думите на с ъпредседателката на партия "Алтернатива за Германия" Алис Вайдел, която настоява за незабавно спиране на огъня между Русия и Украйна, ако трябва и при условията на Путин: "Стискам палци на Доналд Тръмп,..

публикувано на 08.07.24 в 17:12
Иван Малкодански

Наредбата за общинските дружества в Плевен е предложена за обществено обсъждане

За обществено обсъждане е представена Наредбата за учредяване и упражняване правата на Община Плевен в публични предприятия и търговски дружества с общинско участие в капитала . Темата е сред най-обсъжданата на последните две сесии на Общинския съвет. Какво последва след годишните отчети за 2023 година? Дебатите започнаха още при..

публикувано на 08.07.24 в 16:59
Владимир Путин (вдясно)  и Нарендра Моди разговарят в кулоарите на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Самарканд, Узбекистан, архив,  септември 2022 г.

Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна на посещение в Москва

Премиерът на Индия Нарендра Моди пристигна на посещение в Москва.  Моди се закле като премиер на Индия за трети път Проф. Герхард Мангот: Оста между Русия, Иран, Китай и Северна Корея е все по-отчетлива, може да продължи към Индия, Бразилия и Южна Африка Визитата е първата на Моди, откакто Русия нахлу в Украйна. Индия води предпазлива..

публикувано на 08.07.24 в 16:56
Германският министър на отбраната Борис Писториус говори с външната министърка Аналена Бербок (вляво) по време на сесия в Бундестага в Берлин, 26 юни 2024 г.

Германската армия се опасява от недостиг на средства за превъоръжаване

Германската армия се опасява от недостиг на финанси за превъоръжаването си след споразумението на управляващата коалиция за бюджета за 2025 година. Министърът на отбраната Борис Писториус предупреди, че това ще възпре плановете за модернизация на Бундесвера.  Германската армия критикува новото споразумение за бюджета в Германия, което бе постигнато..

публикувано на 08.07.24 в 16:29
Доц. д-р Ася Консулова

България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак

България се включва в Европейски консорциум на националните хъбове за лечение на рак. Разчита се на неправителствените организации да създадат мрежа и да поемат инициативата да привлекат заинтересованите в раковата грижа страни.  Работата върху националните ракови планове трябва да се осъществява с организациите на цяла Европа...

публикувано на 08.07.24 в 16:23
Константин Анастасов

Пазарджишкият художник Константин Анастасов с награда на СБХ за карикатура

Пазарджишкият художник Константин Анастасов бе отличен на годишната Национална изложба на Съюза на българските художници в раздел "Карикатура".  "За мен провокация сега е една предстояща изложба в Иран - световноизвестни личности, шарж. През септември ще бъде. За такива неща се подготвям", сподели художникът пред БНР.  Как карикатурата се..

публикувано на 08.07.24 в 16:05