Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консулството ни във Франкфурт на Майн няма информация за заразени българи

Снимка: БГНЕС

След информацията за заразени с Covid-19 източноевропейски работници в германски кланици наши сънародници не са търсили помощ от консулството ни във Франкфурт на Майн. Това съобщи генералният ни консул там Антоанета Байчева пред „Хоризонт“.

Местните власти не са длъжни да уведомяват за националността на заболелите.

„До момента не сме получавали информация за брой заразени или болни български граждани“, потвърди Байчева в предаването "Преди всички". "Ако наш сънародник не поиска изрично да бъдем уведомени, ние няма да получим информация", посочи тя.

От над 900 проби около 200 до момента са положителни, чакат се още резултати. Според германската преса сред заразените са предимно румънци, българи и поляци.

„Приоритет в момента в болниците е да се грижат за хората при тях, освен това има лекарска тайна и защита на личните данни“, коментира Антоанета Байчева.

Консулството може да снабди работниците с необходими документи и да им даде информация как биха могли да пътуват, ако знаят, че са болни и искат да се приберат в България, уточни тя.

Сигнали от наши работници срещу условията на труд в кланици в Германия досега не е имало. Германските власти са търсили съдействие от консулската ни служба работници да свидетелстват срещу определени работодатели, но хората се страхуват, разказа Антоанета Байчева и допълни, че условията на труд и настаняване наистина са лоши, като голяма вина за това имат фирмите подизпълнители. „Много от тях са регистрирани само с една пощенска кутия, трудно се достига до тях“.

Германските власти нямат легална информация, върху която да стъпят, за да задействат някакви мерки и очакват от работниците съдействие. Те пък не биха рискували прехраната си – така консулът ни описва проблема с кланиците.

Заради затрудненията с прибирането на реколтата федералното министерство на земеделието е разрешило приема на сезонни работници от чужбина, но те трябва да имат всички легални документи – трудов договор и документ за мястото на настаняване. През първите 14 дни се спазва задължителна карантина, уточни Антоанета Байчева.

Не може да се каже предварително, че всичко ще протече гладко с пристигането на сезонните работници“, коментира тя. Причината е, че решението за влизане в страната се взема на място и по преценка на съответния служител, то не е предварително. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде  Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21:00 ч. местно време до 6:00 сутринта в понеделник. Силите за сигурност в Иран са на нокти от вторник, когато страната извърши ракетно нападение срещу Израел, който,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18