Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антикорупционната комисия глоби с 15 000 лева кмета на Стражица

Сотир Цацаров - председател на КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

Заради конфликт на интереси Антикорупционната комисия глоби с  15 000 лева кмета на Стражица Румен Павлов. Производството срещу него е по сигнал, че с общински пари е осигурил  материални облаги на брат си и неговата дъщеря.

Проверка на Антикорупционната комисия е установила, че през 2008 година Румен Павлов е закупил чрез търг с явно наддаване общински недвижим имот в  Стражица, който превръща в хотел.  След като става кмет, той първо го преотстъпва за безвъзмездно ползване на своя брат, а от миналия февруари с  договор хотелът е предоставен временно на дружеството, собственост на дъщерята на кмета. 

Установено е и че от общинския бюджет - в полза на двамата търговци, са били превеждани пари за доставка на гориво, за обеди, вечери, коктейли и нощувки в хотела. Става дума за 53 350 лв.

Според Антикорупционната комисия това, че е давал пари на фирми на брат си и на дъщеря, е поставило Румен Павлов в конфликт на интереси. Освен че му налага глоба, Комисията е постановила тази сума да бъде отнета в полза на държавата.

Това е вторият сигнал срещу кмета на Стражица до Антикорупционната комисия. 

През февруари той беше глобен с 60 000 лева, отново, защото е облагоделствал брат си.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест пред МОСВ срещу рудодобива в Босилеградско

Сдружение "Балканка" организира тази сутрин протест пред Министерството на околната среда и водите срещу рудодобива в района на Босилеград, Сърбия. Сдружението настоява за по-активни действия от българска страна, за да се ограничи трансграничното замърсяване на водите, особено с оглед на разширяване на производствата. МОСВ отказа положителна..

публикувано на 14.06.24 в 12:02

МОСВ отказа положителна оценка на предложението за мини край Босилеград и Кюстендил

Министерството на околната среда и водите не даде положителна оценка за допустимост на инвестиционно предложение за разработване на две минни находища в района на сръбско-българската граница в областите на Босилеград и Кюстендил.  Причините за отрицателното становище на българската страна по трансграничната процедура са както екологични, така..

публикувано на 14.06.24 в 11:52

Катастрофа затвори пътя Казанлък - Стара Загора

Временно е ограничено движението в изпреварващата лента по пътя Казанлък - Стара Загора в района на Стара Загора. Трафикът се осъществява в активната лента заради пътен инцидент. Заради катастрофа при километър 44 на автомагистрала "Тракия" в посока София движението е в аварийната лента. Поради аварирал тежкотоварен автомобил в една..

публикувано на 14.06.24 в 11:37

Кои кандидати за депутати пренареждат листите и колко гласа взимат?

ЦИК подреди според получените преференции кандидатите за народни представители от 7-те формации, които получават депутатски мандати.  Подредбата е по листи и по изборни райони.  В списък "А" са  кандидатите, които с преференциите си пренареждат листите.  След тях, в списък "Б" са подредени следващите от листите със съответните предпочитания,..

публикувано на 14.06.24 в 11:08

Къде се разминават образованието и бизнесът?

Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за единна държавна политика за реализацията на завършилите висше образование, за да се преодолее недостигът на работна ръка. Бизнесът настоява за по-къси бакалавърски програми. Връзката образование – бизнес се къса от това, че системата не е реформирана , така че да има визия от началното..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Паднали дървета, унищожена реколта и отнесени покриви в село Ветрен

Покриви на къщи в силистренското село Ветрен са отнесени. Паднали дървета и унищожена реколта в дворовете е резултатът от силния вятър и проливния дъжд снощи в региона. Не повече от 10 минути е продължило всичко, но достатъчно, за да има работа за цяла седмица, казват хора от селото. Все още няма ток във Ветрен, съобщи Атанаска Димитрова:..

публикувано на 14.06.24 в 10:54

Бедственото положение в Лясковец и село Драгижево остава

В област Велико Търново общинските комисии продължават обходите за оценка на нанесените щети от бурята с градушка в сряда вечерта. Бедственото положение в Лясковец и село Драгижево остава. Тежка е ситуацията и в поразените великотърновски села, където има нови валежи и хората започнаха да препокриват къщите си преди да са минали комисиите да опишат..

публикувано на 14.06.24 в 10:51