Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хандбалистът Светлин Димитров: Ще се раздам от сърце за Шартър

Снимка: БФ Хандбал

Един от лидерите на националния ни отбор по хандбал Светлин Димитров взе важно решение да продължи кариерата си в тима на френския Шартър. След 9 сезона в третодивизионния Вернуйе дясното крило разкри пред БНР какво го е накарало да приеме предложението на Шартър.

Тимът стана шампион във Втора дивизия през миналия сезон и с бюджет от 3.5 млн. евро успя да си гарантира оставането си в елита на Франция, като стигна до полуфиналите в турнира за Купата на страната. Първоначално Димитров ще играе за дублиращия отбор за Шартър, но при добро представяне може да бъде повикан и в първия.


„Всичко стана случайно, треньорът на втория отбор ми се обади с предложение, с обяснение какви са целите за следващите години. Градът се намира на 30 км от моя град и реших да променя малко нещата, защото вече 9 сезона играя във Вернуйе и просто бях изгубил мотивация.

Новият отбор е млад отбор с деца на 17-18-19 години. Те са настанени в център за обучение – тренират сутрин и вечер. Аз и още две момчета сме по-възрастни. Идеята е да се задържим в трета дивизия, защото те миналата година влязоха в трета дивизия и им беше доста трудно. Разговорите ми с треньора и с ръководството на клуба е, че един ден, ако имат нужда, ако сметнат за добре, евентуално може да ми се обадят да тренирам, а защо не и някой друг мач с първия отбор. Ако имам малко късмет, защо не“, заяви голмайсторът на националния ни отбор.

„Първенствата на Франция и Германия за мен са най-силните в света, но не отивам в клуба с цел да търся място в първия отбор, защото съм на 29 години. Но все пак ще се раздам от сърце и ако дойде предложение, ще бъде супер.

В днешна дата аз съм единственият българин в първенствата на Франция. Преди години имаше едно друго момче, но той отиде в Норвегия. Знам, че в първа лига са играли Румен Мляков – пивот, който спря хандбала преди няколко години. Знам, че беше доста добър защитник, важен играч за защитата на Билие. Другият, който е играл първа лига, Илиян Василев, бивш вратар“, каза още 29-годишното крило.

Светлин Димитров разкри и как поддържа форма в условията на изолация и кога ще започне подготовка с новия си отбор. „За съжаление за всички отбори всичко е спряло. Няма тренировки, няма никакви събития. Всеки тренира самостоятелно. Не е толкова лесно, защото доскоро имаше забрана за излизане от градовете, да напускаме собствените си жилища на повече от километър. Беше малко сложно.

Има предварителни дати за започването на подготовка. Най-вероятно ще започнем на 28 юли или на 5 август. Надявам се всичко да е наред дотогава и случаите от Covid-19 да намалеят.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арсенал - ПСЖ  2:0

Резултати от втория кръг в основната фаза на Шампионската лига

Резултатите в 9-те мача от втория кръг на основната фаза на Шампионската футболна лига: Залцбург - Брест  0:4 Щутгарт - Спарта Прага  1:1 Арсенал - Пари Сен Жермен  2:0 Леверкузен - Милан   1:0 Барселона - Йънг Бойс    5:0 Дортмунд - Селтик   7:1 Интер - Цървена звезда   4:0 ПСВ Айндховен - Спортинг Лисабон   1:1 Слован Братислава - Манчестър..

публикувано на 01.10.24 в 23:54
Президентът на федерацията Илияна Раева.

Федерацията извади Елвира Краснобаева от националния отбор

Федерацията по художествена гимнастика реагира със съобщение за желанието на Елвира Краснобаева да не се състезава за България, изтъквайки като причина семейни обстоятелства, потвърдено писмено от нейната майка и законен представител Александра Чернишева,  Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си..

публикувано на 01.10.24 в 16:10
Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо при младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на СП по таекуондо за младежи

Станислав Митков спечели сребърен медал на световното първенство по олимпийско таекуондо за младежи и девойки, което се провежда в Корвя. Състезателят на ВенциславСоколов отстъпи с 0:2 рунда във финала в категория 63 килограма пред  корееца Джунг Джебин. Преди да стигне до двубоя за титлата представителят на клуб „Ахил“ записа 5 победи – над Кога..

публикувано на 01.10.24 в 13:24
Елвира Краснобаева

БФХГ ще излезе с официална позиция по случая "Елвира Краснобаева", след като проведе УС

Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика ще излезе с официална позиция по случая „Елвира Краснобаева“, след като проведе управителен съвет, съобщиха от централата специално за БНР. Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си Припомням, че снощи гимнастичката публикува в..

публикувано на 01.10.24 в 12:00
Елвира Краснобаева

Гимнастичката Елвира Краснобаева отказа да се състезава за България, сменя националността си

Бронзовата медалистка на лента от европейското първенство в Будапеща - Елвира Краснобаева, вече няма да се състезава за България. Новината обяви самата тя в социалните мрежи.  "За мен беше чест да представям България. Благодаря на всички за всичко", написа Краснобаева в Инстаграм.  16-годишната спортистка е родена в Санкт Петербург.  На..

публикувано на 01.10.24 в 09:11
Alexandra Feigin

Александра Фейгин: Беноа Ришо ме научи да вярвам и да обичам себе си

Най-добрата ни състезателка по фигурно пързаляне Александра Фейгин и треньорът й Андрей Лутай заминаха за Казахстан за участие в първия за сезона турнир.  Националката ни ще представи за първи път новите си програми на турнира в памет на фигуриста Денис Тен. Носителят на бронзово отличие от олимпийските игри в Сочи и световен вицешампион  беше..

публикувано на 01.10.24 в 08:12
5 медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала за българските таекуондисти от Откритото първенство на Албания

Два златни и три бронзови медала спечелиха българските състезатели от Откритото първенство по олимпийско таекуондо на Албания. Християн Георгиев спечели златния медал в категория 54 килограма при младежите след като записа пет победи. По пътя към титлата  състезателят на клуб "Ахил" с треньор Венцислав Соколов се наложи над Себастиян Курвело..

публикувано на 01.10.24 в 08:07