Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброслав Димитров, Българска асоциация на софтуерните компании:

Намаляването на ДДС - опасен прецедент без гарантирани ползи

Снимка: Ани Петрова

Опасен прецедент без гарантирани ползи за крайния потребител. Така Българската асоциация на софтуерните компании определя гласуваните на първо четене промени в Закона за ДДС, които предвиждат намаляване на косвения данък от 20 на 9% за ресторанти и книги.

Пред БНР Доброслав Димитров от Асоциацията поясни, че притеснителното е в прецедента – намаляването на ДДС за един бранш и как това ще рефлектира върху другите браншове.

„Причината да реагираме така остро за ДДС е, за да покажем ясно, че това е погрешна политика. Ако е кризисна мярка, валидна за определен период, е по-безобидният вариант. По-страшното е временната мярка да не стане постоянна и това да повлече крак за много други промени“.

В предаването „Преди всички“ Димитров допълни:

„В софтуерната индустрия сме поддържали политика, че не желаем подкрепа от държавата, но искаме тя да не ни пречи. Това, което много ни касае и се бута много активно, е да се вдигне максималният осигурителен праг на доходите, което директно ще удари индустрия като нас, които работят с висока добавена стойност. Нашите служители са на високи заплати и заради своя успех ще бъдат наказани с данък. Затова го нарекохме данък „успех“.

Интервюто с Доброслав Димитров можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проф. Даниела Бобева: Данъчни промени в условията на криза не се правят

„ Данъчни промени в условията на криза не се правят . Има много други странични фактори, които редуцират ефекта от такива промени“. Това коментира пред БНР проф. Даниела Бобева, икономист, финансист, бивш икономически вицепремиер, преподавател, по..

публикувано на 26.05.20 в 13:36
Желязко Каракашев

Ресторантьор: Намаляването на ДДС е най-бързата мярка, която ще стигне и до най-малките в бранша

Изключително труден сезон очакват ресторантьорите в България. Само 40% от заведенията в момента са отворили, но няма гаранция, че всички работят в режим на рентабилност, посочват от бранша. В близките месеци ще стане ясно дали тези, които са се..

публикувано на 25.05.20 в 15:24
ВИЖТЕ ОЩЕ
Идеен проект на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК

Има три варианта за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк в района на НДК. През седмицата кметът на София Васил Терзиев спря процедурата на етап избран проект. А дори и след спешно свиканото заседание на две комисии -..

публикувано на 05.07.24 в 17:22
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Декларация на ДПС - Велико Търново с призив към Доган и Пеевски за разум и мъдрост

Областният съвет на ДПС във Велико Търново прие декларация, в която призовава Ахмед Доган и Делян Пеевски за разум и мъдрост. Диаметрални различия в ДПС никога не е имало и няма да допуснем да се случат, се посочва в декларацията на..

публикувано на 05.07.24 в 17:08

Родителите на ученици от 1. до 4. и в 8. клас могат да подават документи за еднократна помощ

Родителите на ученици от 1. до 4. клас и в 8. клас вече могат да подават документи за еднократна помощ от 300 лева  за покриване на част от разходите в началото на учебната година.  Тя е за покриване на част от разходите в началото на учебната година и..

публикувано на 05.07.24 в 16:51

Как да се подготвим за здравословно прекарване на слънчевите летни дни?

В разгара на летните отпуски и почивките на море и планина е добре да пазим кожата си от слънчеви изгаряния.  Целенасоченото излагане на слънце, за да придобием по-тъмен тен, увеличава риска от развитие на кожен меланом, припомня д-р Ива..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

СЕМ прати 32 сигнала до ЦИК за несъответствия при медийното отразяване на изборите

Общо 32 сигнала е изпратил Съветът за електронни медии (СЕМ) до Централната избирателна комисия (ЦИК) за констатирани несъответствия с разпоредбите на Изборния кодекс при медийното отразяване на вота две в едно на девети юни.  Най-много - 11, са..

публикувано на 05.07.24 в 16:24
Костадин Костадинов

Костадинов предупреди Пеевски да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие"

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предупреди председателя на ДПС Делян Пеевски да внимава, за да не го сполети съдбата на председателя на ПГ на "Величие".  "Винаги, когато еничарите са си помисляли, че могат да вземат властта от турците, съдбата..

публикувано на 05.07.24 в 16:21
Киър Стармър, нов британски премиер

Киър Стармър е новият британски премиер

Новият британски премиер Киър Стармър беше радушно посрещнат пред "Даунинг стрийт" 10 след аудиенция при крал Чарлз Трети. В първата си реч пред събралите се негови привърженици той заяви, че е приел поканата от монарха да състави следващото..

публикувано на 05.07.24 в 16:16