Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решаващо заседание по делото за смъртта на 15 българи в Охридското езеро

Снимка: БГНЕС

Част от наследниците на загиналите 15 български граждани при потъването на 5 септември 2009 година в Охридското езеро на кораба "Илинден" се събраха в Върховния касационен съд. Последната съдебната инстанция трябва да се произнесе по исковете им, в размер за над 10 милиона лева, cpeщy гepмaнcĸaтa ĸoмпaния, cлeдилa зa изпpaвнocттa нa плaвaтeлнитe cъдoвe пo дoгoвop c мaĸeдoнcĸитe влacти.

B Maĸeдoния ĸъм нaĸaзaтeлнa oтгoвopнocт за трагедията с кораба "Илинден" бяxa пpивлeчeни ĸaпитaнът нa ĸopaбa Coтиp Филeвcĸи и Бpaнĸo Бaич, пълнoмoщниĸ нa гepмaнcĸaтa ĸoмпaния „Лoйд“, гapaнтиpaл тexничecĸaтa изпpaвнocт нa пoтънaлия ĸopaб.  Двaмa бяха осъдени на пo eднa гoдинa зaтвop.

Очакванията на наследниците на 15-те загинали български граждани да получат истинско правосъдие обобщи адвоката им Владимир Владимиров:

"Убедени са в това нещо, още повече, че след събитието много от тях влязоха по болници с психически проблеми, с диабет и така нататък. Трима от тях починаха. Лошото е, че сме изправени пред един типичен случай на забавено според мен, правосъдие, а бавното правосъдие е почти равносилно на отказ от правосъдие. 11-та година тези хора се влачат по съдилищата".

Делото е свързано с отговорността на служителите на фирмата, сертифицирала плавателния съд. Корабът е построен през 1924 г. като военен катер и е използван като пътнически кораб.

Първите две инстанции – Окръжният съд в София и Апелативният съд в София, се произнесоха с решения в полза на пострадалите. 

Според адвокат Владимиров днешното дело и неговият предмет са от изключителен обществен интерес:  

„Това дело е с прецедентен характер, не само заради случилото се в Македония, а заради всички, загинали по пътищата в цяла Европа“. 

На 5 септември 2009 година се удавиха 15 български туристи. Корабчето превозваше над 50 българи и потъна за минути на 200 метра от брега. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Божидар Джамбазов: Нямаме всички доказателства по делото "Илинден"

За мое голямо съжаление нямаме особено промяна в комуникацията с колегите в Македония и по-специално в изпълнението на молбите ни за правна помощ. Доста настоятелно искаме цялата информация, която се съдържа в делото, което е в Македония. Още повече, след..

публикувано на 06.04.12 в 06:17
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43