Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС отложи делото за смъртта на Чората за юли

Делото бе отложено заради заетост на експерти и на единия от 5-имата подсъдими полицаи.
Снимка: БГНЕС

Във Върховния касационен съд продължава делото за смъртта на Ангел Димитров - Чората, починал преди 15 години по време на полицейско задържане. На съд са петима благоевградски полицаи, а през годините процесът претърпя обрати.

Заетостта на част от експертите медици покрай Covid-19 и на единия от подсъдимите станаха причина да се отложи делото за началото на юли. Днес те трябваше да бъдат изслушани за причините за смъртта на Ангел Димитров.

Именно споровете дали е починал от задушаване при задържането му или защото е имал здравословни проблеми и е злоупотребял с наркотици са причината след толкова години процесът все още да не е приключил.

Затова и през тези 15 години петимата полицаи бяха осъждани с различни по размер присъди и напълно оправдавани.

Сега делото е за пореден път във ВКС и върховните съдии ще трябва да го решат по експертизите и доказателствата, събирани през годините.

Сред явилите се в съда експерти беше Цветелин Гатев от ВМА, правил експертиза за причините за смъртта на Чората преди 11 години.

„Имам 27-годишна практика, скромна, и нямам такава практика да защитавам отпреди 11 години експертиза“, каза той.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ВКС възобновява делото за убийството на Ангел Димитров - Чората

Петчленен състав на Върховния касационен съд възобнови делото за убийството през 2006 година на Ангел Димитров - Чората. Това стана по искане на вече бившия главен прокурор Сотир Цацаров и на бившите полицаи от Благоевград Мирослав Писов, Иво..

публикувано на 16.12.19 в 19:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебно назначават секционните комисии в две врачански общини

За тази вечер е планирано заседание на Районната избирателна комисия във Враца, по време на което служебно ще бъдат назначени секционните комисии в 2 от 10-те общини в областта. Въпреки консултациите, в Мездра и Борован не беше постигнато съгласие за..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Професионалната гимназия по приложни изкуства - Смолян

Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян гостува на Областната администрация

Експозиция от живописни творби на възпитаници от Професионалната гимназия по приложни изкуства в Смолян гостува в атриума на Областната администрация.  "След невероятния успех на изложбата в Народното събрания се представя в тук, за да може да бъде..

публикувано на 29.09.24 в 09:50

Краен срок за подаване на коригиращи данъчни декларации

Крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре - 30 септември. Законът позволява при откриване на неточност в подадената вече данъчна декларация за доходите от предходната година, до 30 септември еднократно да се подаде..

публикувано на 29.09.24 в 09:46

Детелината на бул. "България" и Околовръстното към кв. "Бояна" отваря за движение в средата на октомври

Столичната община ще отвори за движение детелината на булевард "България" и Софийския околовръстен път към квартал "Бояна" в средата на октомври. Това съобщи за "Хоризонт" зам.-кметът по финанси и строителство на Иван Василев. От четири месеца..

публикувано на 29.09.24 в 09:26
Киър Стармър

Спад в рейтинга на британския премиер

Рейтингът на британския премиер Киър Стармър е спаднал още повече по време на първия му конгрес като лидер на Лейбъристката партия и премиер на страната, показва последното проучване на агенция "Ъпиниъм", поръчано от вестник "Обзървър". Партийното..

публикувано на 29.09.24 в 09:06

По-евтини дини на борсите у нас

Дините  поевтиняват с 22,6 на сто и се търгуват по 0,50 лева за килограм на борсите у нас през седмицата, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Поевтиняват също голяма част от зеленчуците,..

публикувано на 29.09.24 в 09:02
Опустошения след бурята, Кийтън бийч, Флорида.

Десетки жертви на урагана "Хелейн" в югоизточните американски щати

Жертвите на урагана "Хелейн" в югоизточните американски щати достигнаха 64 души. Милиони остават без ток. Поройните дъждове и силните ветрове оставиха разрушения и много хора без подслон. Губернаторът на Джорджия Брайън Кемп каза, че от..

публикувано на 29.09.24 в 08:58