Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият лидер на румънските социалдемократи остава в затвора

Ливиу Драгня
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Магистратите от Букурещкия съд отхвърлиха като неоснователно искане за освобождаване на от затвора на бившия лидер на Социалдемократическата партия Ливиу Драгня, съобщава в. "Гъндул".

Адвокатите на Драгня твърдят в искането за освобождението му, че той се намира незаконно в затвора, тъй като тричленният съдебен състав на Върховния касационен съд, който произнесе присъдата му, не е бил специализиран в корупционни дела. Те се позовават на решение на Конституционният съд от 2019 г.

Букурещкият съд отхвърли днес това искане, но решението му подлежи на обжалване.

През януари петчленен състав на Върховния касационен съд също отхвърли жалба на Драгня срещу присъдата му от три години и половина затвор, която му беше наложена през май 2019 г.

Драгня беше осъден по обвинение в подстрекаване към злоупотреба със служебно положение във връзка с фиктивни назначения на две служителки в агенцията за закрила на детето в окръг Телеорман, където той беше председател на Окръжния съвет от 2000 г. до 2012 г.

Той излежава присъдата си в затвора Рахова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Исторически парк

Любомир Жечев: Има знак на равенство между "Величие" и Исторически парк

Варненската районна прокуратура е започнала досъдебно производство, за да изясни дали е налице финансова измама, свързана с филма на Любомир Жечев за Исторически парк. Това съобщи Жечев в интервю пред БНР. "Разследват дали набирането (на средства - бел. ред.) за филма е станало чрез такъв тип измама." Влогърът определи това като..

публикувано на 28.10.24 в 12:25

На изборите в Турция за българския парламент са гласували 48 010 души

На изборите за Народно събрание в Турция са гласували 48 010 души. Това е малко по-висока избирателна активност спрямо изборите през юни, когато гласувалите бяха 46 495. Коалицията "Алианс за права и свободи - АПС" печели 64,76% от вота в Турция (29 496 гласа), докато "ДПС - Ново начало"- 28,46% (12 961 гласа). Най-много хора са упражнили..

публикувано на 28.10.24 в 12:22

При 99,71% обработени протоколи: "Величие" е на ръба за 51-вото НС

Девет политически партии и коалиции ще влязат в 51-вото Народно събрание, показват междинните данни на Централната избирателна комисия при обработени 99,71% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, "Възраждане", "ДПС-Ново начало", "БСП - Обединена Левица", "Алианс за права и свободи - АПС", "Има такъв народ", МЕЧ и..

публикувано на 28.10.24 в 12:05

Какви избиратели отидоха до урните? Профили от екзитпол на "Галъп"

Данните от екзитпола дават интересна картина на типа избирател, който е отишъл вчера до урните. Това каза пред БНР  социологът Яница Петкова от "Галъп интернешънъл болкан". Типът избирател на ПП-ДБ е доста по-младежки в сравнение с този на ГЕРБ-СДС . При вота за ГЕРБ се разделят почти поравно висшистите и хората със средно образование,..

публикувано на 28.10.24 в 12:01

Главчев: Противодействахме на купения вот, партиите да положат усилия за редовен кабинет

Премиерът Димитър Главчев обяви, че служебното правителство се е справило с купения вот. Това той обяви на полигона "Ново село" по време на учебно-щабни демонстрации на Многонационалната бойна група, с рамкова държава Италия. Като пример за справянето с купения вот той даде пример с увеличения брой проверки на избирателните машини...

публикувано на 28.10.24 в 11:56
Георги Харизанов

Георги Харизанов: Вариант за правителство, което да има обществен авторитет, е с първите две сили

Единственият вариант за правителство, което да има някакъв обществен авторитет  и у нас, и в чужбина, както и някакъв кредит на доверие,  е с участието на първите две политически сили .  Това заяви пред БНР анализаторът Георги Харизанов. "Третият партньор би имал значение, когато се постигне разбирателство между първите двама...

публикувано на 28.10.24 в 11:55

Бизнесът е против мярката на 3 месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси

Бизнесът се противопоставя на мярката на всеки три месеца да отчита дълготрайните си материални активи и запаси. Това стана ясно на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което се обсъждат промените в данъчното законодателство догодина. Според компаниите, по този начин ще се увеличи административната тежест,..

публикувано на 28.10.24 в 11:46