Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичният общински съвет гласува облекчения за таксиметровите шофьори

| обновено на 25.06.20 в 10:45
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет ще гласува днес облекчения за таксиметровите шофьори в София заради кризата, причинена от Covid-19. От 1 юли до края на януари 2021 година те ще бъдат освободени от такси за внасяне на данъка към общината, който е в размер 850 лева.

По предварителни изчисления с тези облекчения в бюджета на общината няма да постъпят около 250 000 лева, обясни общинският съветник Зафир Зарков:

„С това наше решение всъщност се премахва тази допълнителна тежест към тях, а на тях ще им позволи да заплащат такъв период, за какъвто смятат, че имат финансовата възможност.“

Зафир Зарков, СОС

Столичният общински съвет ще обсъди разширяването на пешеходната зона в центъра на София. Предвижда се улица „Съборна“ да бъде освободена от коли, допълва Зафир Зарков:

„Имаме пълно единомислие в общинския съвет относно улица „Съборна“ и превръщането ѝ в пешеходна с изключение на един малък участък, което ще позволи на практика от градската градина до Южния парк да имаме едно безконфликтно пешеходно трасе с изключение на няколко кръстовища“.

Председателят на съюз „Такси“ Кирил Ризов припомни в предаването "Преди всички" по "Хоризонт" трите искания на сектора, предвид кризата с Covid-19 - държавата да удължи всяко разрешително за извършване на таксиметрова дейност, Законът за автомобилните превози да не бъде променян що се касае до такситата, а алтернативният данък, който плащат таксиджиите предварително всяка година, да бъде намален за 2021 на 300 лв.
     

„По всички тези направление се проведоха необходимите разговори. След това минаха всички наши искания през съответните комисии в НС и СОС. Това, което говорим, касае цялата страна и всички общински съвети. Това, което поискахме – да се удължи срокът на разрешителното, срещна юридически проблем – нямаше корелация между Закона за общините в частта за данъците и Закона за извънредното положение. Не можахме да получим т.н. удължаване.... Днес в СОС, а скоро и в останалите общини ще бъде гласувано решение за таксите, свързани с издаване на разрешителното и съответните стикери".

За алтернативния данък за 2021-ва година обаче таксиджиите са срещнали разбиране.

„Имаме разбиране от страна на Столичния общински съвет, че 850 лв. (колкото е в момента размерът за София - б.р.) няма да бъде, но и нашето искане от 300 лева вероятно няма да го бъде. Като дойде септември-октомври и почнем да говорим по тематиката, тогава ще разберем как точно стоят нещата и колко бъде намален“.

Без повишаване на тарифите в София

„Това точно в най-скоро време няма да го бъде предвид на това, че очакваме 31 октомври да стане краен срок за определяне на минималните и максималните тарифи по закона за автомобилните превози през общинските съвети. Както столичният, така и другите общински съвети в страната трябва да се изкажат по въпроса колко точно ще бъде за следващия период“.

Това означава, че до октомври няма да има увеличаване на максималните и минималните тарифи, обясни той.

Очаква се тази година да приключат и преговорите за първоначалната такса. Очакванията са тя да е 3 пъти размера на минималната такса (и в София да стане 2,31 лв). Целта е и късите курсове да бъдат рентабилни.

След въвеждането на извънредното положение, оборотите на такситата са паднали до 20% от стойностите преди 13 март. След отпадането му обаче все още не могат да достигнат до 50% от предишните стойности.

За противоепидемичните мерки

„В такситата се спазва всичко, което произтича от Закона за мерките. Задължителен атрибут е маската и дезинфекцията в купето“, заяви той и допълни, че контролните органи на пътя имат право да санкционират с 300 лв този, който не носи маска – шофьор или клиент. Има глобени и от двете страни. В такситата от големите компании има разделителни прегради между предната и задната седалка. Ако клиентът извиква такси и види, че шофьорът е без маска, може ли да откаже таксито.

Таксиметрови шофьори с положителни проби

„Аз съм известен за един случай със сигурност в столицата“, каза Ризов.

Интервюто можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50