Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния включи България в т.нар. зелен списък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националният институт за обществено здраве на Румъния публикува списък на страните от т.нар. "зелена зона" за коронавирус, съобщава агенция "Аджерпрес".

Списъкът влиза в сила в 0,00 ч. на понеделник срещу вторник и означава, че гражданите на тези страни, които нямат симптоми на коронавирусна инфекция, при влизане в Румъния са изключени от мярката налагане на карантина.

Списъкът, който влиза в сила тази седмица, включва следните държави: Австрия, България, Чехия, Кипър, Хърватия, Швейцария, Естония, Финландия, европейската територия на Франция, Германия (с изключение на района на Гютерсло, където се намира кланицата "Тьонис"), Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Малта, Норвегия, Словакия, Словения и Унгария.

Всички асимптоматични лица, които пристигат в Румъния от държави, които не са включени в този списък, трябва да бъдат поставени в домашна изолация или карантина за период от 14 дни. Изолацията се прилага спрямо всички лица, които живеят на един и същи адрес, уточнява Аджерпрес

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над души 20 са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49
Снимката е илюстративна

Активизират се крадците на гориво от тирове на международен път Е-79 край Монтана

Отново се активизираха крадците на гориво от спрели за почивка тирове на международен път Е-79 край Монтана. 500 литра нафта са източени от тежкотоварен автомобил с турска регистрация = Шофьорът на турския тир спрял за почивка около 9 часа вечерта на 1 октомври на отбивка в района на село Белотинци, община Монтана. В 4 сутринта на..

публикувано на 03.10.24 в 13:40

Европарламентът гласува следващата ЕК в края на ноември

Вотът на следващата Еврокомисия вероятно ще бъде около 25 ноември в Европейския парламент, уточниха източници от Брюксел. От днес правната комисия на парламента, оглавявана от българския евродепутат Илхан Кючюк, започва проверка на кандидатите за еврокомисари за конфликт на интереси. Тя трябва да приключи до 22 октомври, като нейната работа..

публикувано на 03.10.24 в 13:39
главен асистент Елина Петкова

Хранителните добавки - ключ към по-добро здраве или скрита опасност?

Хранителните добавки могат да бъдат много опасни . За това предупреди главен асистент Елина Петкова от Факултета по обществено здраве "Проф. д-р Цекомир Воденичаров" към Медицинския университет в София. Тя изнесе лекция на тема "С етикет "хранителни добавки" по време на 23-тата Национална среща между лекари и медии на фондация МОСТ.  Гл.ас...

публикувано на 03.10.24 в 13:20

Мащабна руска атака с дронове срещу Украйна, нанесени са щети на енергийна инфраструктура

Руските сили са извършили тази нощ масирано нападение с дронове срещу 15 украински области, нанасяйки щети на търговски и жилищни сгради, предаде Ройтерс, като се позова на информация на местните власти. Украинските военновъздушни сили обявиха, че са свалили 78 от 105-те дрона, насочени към украинската територия, а освен това се предполага,..

публикувано на 03.10.24 в 13:13
Поласникът на България в Ливан Ясен Томов

Ясен Томов: Към днешна дата работим по евакуиране на 10 -12 души с полет на Канада

Това, което във вторник се направи с извеждането на българските граждани от Ливан, двата полета, днес изглежда трудно осъществимо. Следващ полет е рискован и се обмислят алтернативни варианти за българите,  които искат да се приберат, каза посланика на България в Ливан Ясен Томов. В интервю пред БНР той коментира ситуацията и..

публикувано на 03.10.24 в 13:12

ЦИК решава за имунитета на Ибрямов

В Централната избирателна комисия е постъпило искане за сваляне на имунитета на задържания снощи със 100 000 предварително белязани лева кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи" Джейхан Ибрямов. Комисията ще го обсъди на заседанието си в 14 часа. Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? За да може обаче..

публикувано на 03.10.24 в 13:00