Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

"Печалбата на банките се сви с една трета заради кризата", пише "24 часа". Повече от 18 хиляди души са кандидатствали за помощта с безлихвен заем до 4 500 лева, показват данните на БНБ.

Регистрирано е нарастване на депозититие на домакинствата през май спрямо април.

Повече от 25 хиляди души остават без увеличение на пенсията, съобщава "Труд". Това е защото те получават най-високата възможна пенсия у нас от 1 200 лева, уточнява вестникът. Над два милиона пенсионери получават увеличение от днес в размер на 6,7 на сто.

"Властта заговори за удължаване на мандата", е водещото заглавие на "Дума". Изданието се позовава на думи на министъра на околната среда Емил Димитров-Ревизоро, че се обмислят допълнителни два месеца заради извънредното положение. Юристи коментират, че това е възможно според Конституцията в случай на война, военно или друго извънредно положение.

По 30 лева месечно пести домакинство от по-ниския ДДС за детски стоки, който е в сила от днес, пише "Монитор". Мляко, пелени и памперси ще са по-евтини с десет процента. Вестникът подчертава, че законовата поправка беше внесена от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев.

Изобилие от дини и пъпеши ще има това лято, съобщава "Телеграф". Засадени са с 50 процента повече в сравнение с предишната година. Това се дължи на европейска субсидия, стимулирала земеделците да заложат на обичаните от всички плодове, пояснява изданието.

България е една от малкото страни, която позволява фенове да присъстват в стадионите по време на футболна среща, пише "Монитор". Вестникът публикува подробна информация за това къде какво е разрешено в страните от Европейския съюз.
 
Заради заразата с коронавирус беше отменено посрещането на Слънцето на 1 юли на язовир "Жребчево" в област Сливен и на брега на Дунав край Тутракан, допълва вестникът.
 
Ромите в Кюстендил скочиха срещу мерките за безопасност, пише "Телеграф". Блокадата на квартал "Изток" в града беше удължена до 8 юли заради нови случаи на заразени с коронавирус. Десетки жители  протестираха срещу това решение.
 
След протестите в защита на предаването по БНТ "Вяра и общество" с водещ Горан Благоев довечера ще има контра протест срещу предаването, информира "24 часа". Вестникът уточнява, че протестът ще бъде под формата на молитвено бдение. Инициаторите - миряни  и духовници, се организират през "Фейсбук" с цел, цитирам, "да се преодолее антицърковността" в предаването.

Световноизвестните ни оперни певци Веселина Кацарова и Камен Чанев ще пеят довечера в Стара Загора, информира "Земя". Повод е 95-ата годишнина на операта в града.

От "Телеграф" са проверили, че най-скъпо е плажуването на къмпинг "Градина". Осем лева е цената за чадър и 6 лева - за шезлонг. Едва една четвърт от над стоте плажа у нас са безплатни, както обеща министърът на туризма Николина Ангелкова, подчертава вестникът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК предупреди България да транспонира коректно закона за борба с расизма и ксенофобията

Комисията изпрати писмо с официално предупреждение до България и още две страни членки да транспонират коректно закона на ЕС за борба с расизма и ксенофобията. Според Комисията законите в България, Естония и Ирландия не квалифицират или поне не го правят правилно, расистката и ксенофобска мотивация като утежняващ фактор за всички криминални..

публикувано на 03.10.24 в 14:31

Венелин Петков: Прозрачността на собствеността е избавление за родните медии

Телевизиите продължават да бъдат основен източник на информация у нас, въпреки че прогресивно намалява. Другото е сайтове, сайтове, а хората не правят разлика между това кой е публикувал информацията и къде я е прочел . Това коментира в интервю пред БНР Венелин Петков, бивш директор на новините на bTV. Според него положението на родната..

публикувано на 03.10.24 в 14:28

Васил Тренев, "Софийска вода": Цената от 3,52 лева е три пъти под социалната поносимост

Основната цел е стабилното поддържане на ВиК мрежата и доставката на висококачествена вода до крайните клиенти . Тези причини посочи пред БНР изпълнителният директор на "Софийска вода" Васил Тренев за покачването на цената на водата в столицата. "Увеличението от 20% на цената на водата за тази година е свързано с нивото на общата натрупана..

публикувано на 03.10.24 в 13:58

ЕК дава Унгария на съд заради закона за националния суверенитет

Европейската комисия дава Унгария на Съда на Европейския съюз заради приетия закон за защита на националния суверенитет. Комисията смята, че този закон е нарушение на европейското право. С него се създава Служба за защита на суверенитета, чиято задача е да разследва специфични дейности, за които се твърди, че се извършват в интерес на друга държава..

публикувано на 03.10.24 в 13:56

Подменят уличното осветление в 6 севлиевски села

Започна подмяна на уличното осветление в шест села в община Севлиево. Проектът се финансира чрез Националния план за възстановяване и устойчивост, като безвъзмездната помощ е 100%. Нови, енергоефективни осветителните тела ще заменят старото улично осветление в селата Кормянско, Сенник, Ряховците, Шумата, Богатово и Добромирка...

публикувано на 03.10.24 в 13:55

Спецакция срещу купуването на гласове и битовата престъпност в Бяла Слатина

В Бяла Слатина се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и битовата престъпност.  Акцията започна от ромския квартал "Латинка" в града, който отдавна се свързва с изборна търговия.  Задържан е 20-годишен младеж за разпространение и употреба на наркотици.  По време на акцията от прозореца на..

публикувано на 03.10.24 в 13:51

Над 20 души са задържани при операциите на МВР срещу търговията с гласове

Над 20 са задържаните в цялата страна при операции на МВР срещу купуването на гласове. Това съобщават от вътрешното ведомство.  68-годишна жена от Стрелча е арестувана за търговия с гласове В хода на операцията в Пазарджик и Панагюрище е извършено претърсване на къща в Стрелча, обитавана от 68-годишна жена. Разследването е започнало..

публикувано на 03.10.24 в 13:49