Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задължителната подготовка за 4-годишните - приета на първо четене

| обновено на 09.07.20 в 12:27
Снимка: pixabay

Четиригодишните деца ще подлежат на задължителна предучилищна подготовка.
Това подкрепи на първо четене мнозинството в Народното събрание с промените в Закона за училищното и предучилищно образование. 
Без такса за детските градини ще са деца на социално слаби семейства, а на училищата се предоставя законов регламент при необходимост да провеждат до 20% дистанционно електронно обучение.

В представяне на мотивите заместник-министърът на просветното ведомство Таня Михайлова защити тази идея:

"Тази политика е насочена към всички деца, а не към конкретна група, тъй като ползите от нейното въвеждане са свързани с полагането на основите за учене през целия живот и придобиването на умения, които са съществени за реализацията не само в следващите етапи на образование, но и на пазара на труда".

От ГЕРБ заявиха пълна подкрепа за промените, БСП и "Воля" отказаха да ги подкрепят. 

Законопроектът предвижда и отпадане на таксите за детска градина за социално слаби семейства. Милен Михов от ВМРО обаче настоя за разширяване на обхвата:
 
"Може да се приеме един таван за безплатната детска градина за 4-годишните, който приблизително е равен на средния доход за страната, който условно можем да го кажем, е 1200 лева, един процент около 70-75 процента от българските граждани в следващата година е да бъдат подпомогнати с безплатна детска градина от 4-годишни".

От БСП настояха за премахване на таксите за всички деца и се противопоставиха на задължителното предучилищно образование за 4-годишните деца. Социалистът Евдокия Асенова посочи:

"Имаме ли гаранции за всички заинтересовани участници в процеса - деца, родители и учители, че предлаганата мярка може да бъде приложена навсякъде". 

От своя страна социалистът Иво Христов оспори, както задължителната подготовка за четиригодишните деца, с мотива, че се противопоставят различните социални групи в обществото, така и регламента за дистанционно обучение.

"Българското мнозинство в момента ще трябва да плаща, защото това всичкото ще дойде през нашите данъци, за това да вкара една част от все още малцинството  - техните деца, за най- елементарното нещо"

От ДПС подкрепиха законопроекта, но също поставиха под въпрос готовността на държавата с оглед на недостига на детски градини - проблем, който откроиха и от партия "Воля" 

Приетите на първо четене изменения предвиждат 3-годишен гратисен срок за въвеждане на задължителната предучилищна подготовка за 4-годишните деца 

Депутатите ще разгледат днес и промените в Закона за военното разузнаване, внесени от ГЕРБ и Обединени патриоти, според които Служба „Военна информация“ се преименува във Военно разузнаване. Окончателно ще бъдат разгледани и поправките в Закона за държавните резерви и военновременните запаси, чрез които се създава Държавна петролна компания. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Френският президент Еманюел Макрон и първата дама Брижит Макрон в избирателна секция в Le Touquet-Paris-Plage, Северна Франция, 7 юли 2024 г. .

Макрон гласува в Туке и се отправи към Париж, за да подготви обръщението си към французите

Във Франция се провежда решаващият втори тур на предсрочните парламентарни избори, който може да доведе до исторически обрат с победата на крайната десница. Французите гласуват на втори тур за Национално събрание До обед избирателната активност на французите е достигнала почти 27% - това най-високото участие за същия час от 1981 г. насам, когато..

публикувано на 07.07.24 в 16:36
Християн Мицкоски

Делегацията на РСМ, водена от премиера, замина за участие на срещата на върха на НАТО

 Делегация от Република Северна Македония, водена от премиера Християн Мицкоски, замина за Съединените щати за участие в срещата на върха на НАТО във Вашингтон.   Очаква се по време на форума министър-председателят Християн Мицкоски да се срещне с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, след реакциите на  Атина относно използването на конституционното..

публикувано на 07.07.24 в 16:26
Снимката е илюстративна, архив.

Интензивен трафик към София, пуснато е новото платно на АМ "Струма" от пътен възел "Симитли"

Интензивен е автомобилният трафик от ГКПП "Кулата" към София, но сериозни задръствания няма. По-бавно е движението  в Кресненското дефиле и в участъка от автомагистрала  "Струма" между Симитли и село Железница. От сутринта е пуснато новото платно на магистралата от пътен възел "Симитли" в посока София. Скоростното му изграждане беше завършено за..

публикувано на 07.07.24 в 15:58

Веселин Вълев: За румънските туристи България е евтина и добра алтернатива за морска ваканция

Туристите от Румъния са сред традиционните ни гости по Северното черноморие. Според различните статистики те са между 800 000 и 1 млн. годишно.  Освен летуването по морето, често предпочитано и за къмпинг, все повече те избират и вътрешността на страната за спа и за къмпинг спа туризъм. Този потенциал на най-многобройната група от почиващи..

публикувано на 07.07.24 в 15:49

Какво задържа един индиец повече от 30 години в България?

Нирадж Кумар е роден в индийския град Бомбай, днешен Мумбай. Поради икономически причини родителите му се преместват в градчето Коимбатур (Coimbatorе) в южната част на Индия. Коимбатур е известено с леярната за производство на метали и автомобилната промишленост. В индийския Манчестър, както е познато селището сред индийците, се произвежда..

публикувано на 07.07.24 в 15:22
Снимката е илюстративна, архив.

Челен сблъсък на тир и лека кола на пътя Плевен – Ловеч, 2 жени са тежко пострадали

Две жени са пострадали тежко при катастрофа, станала тази сутрин на пътя Плевен – Ловеч.  "Челен сблъсък между тир и лек автомобил. С опасност за живота са пътнички от лекия автомобил - жена на 52 години и жена на 28 години, в критично състояние са", обясни  Марияна Цветкова, говорител  Областната дирекция на МВР (ОД на МВР) в  Плевен. Участък от..

публикувано на 07.07.24 в 15:08

Медицинският хеликоптер с мисия за спасяване на пострадал в планината

Медицинският хеликоптер е изпълнил успешно първата си планинска акция, съобщи служебният министър на транспорта Георги Гвоздейков. Днес, след подаден сигнал от Планинската спасителна служба, капитаните Огнян Янков и Велин Андреев са изпълнили полети за оказване на спешна помощ в района на връх Ботев. Пострадалият е транспортиран до Университетската..

публикувано на 07.07.24 в 14:09