Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антиправителствени протести в редица градове на страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Провеждат се антиправителствени протести и в редица градове на страната.

Подобно на исканията в София, протестиращите в останалите градове също настояват за оставката на правителството и на главния прокурор.

Протестът на жители  на Ловеч в центъра на града преминават под "Разходка с каскети".

Протестиращи в Ловеч

Със символична проява на стълбите към парка със старата турска крепост "Меджиди табия" тази вечер силистренци се присъединиха към протестите в страната с искания за оставката на правителството и главния прокурор. Поискана бе и оставката на министъра на вътрешните работи.

Участваха граждани с различни политически убеждения, проявата бе окачествена като "надпартийно гражданско събитие". В изявления за медиите участници в проявата посочиха, че "това правителство се е изчерпало и не може повече да управлява държавата". "Тук няма да видите цветове, ще видите граждани, които застават зад това мнение и Силистра се присъединява към протестите в цялата страна", посочиха те.

Неофициално бе съобщено, че през седмицата се подготвя и друга протестна проява в Силистра.

Между 150 и 200 души се събраха на протеста в центъра на Габрово. Организатор на протеста е местна политическа формация, която има представители в общинския съвет.

Хората на централния площад "Възраждане" настояват за промяна и за институции, които да работят за интересите на обществото.

Протестиращи за поредна вечер има и пред сградата на общината в Пловдив.

Над 300 пловдивчани се включиха в протеста тази вечер, издигащ искане за оставките на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Протестът започна пред сградата на общината. По-късно в шествие протестиращите преминаха по главната улица, скандирайки  „Мафията вън“ и „Гешев е позор“.

Протестът протече спокойно. Участниците в протеста заявиха, че утре отново ще се съберат.

Антиправителствен протест в Пловдив

Протестът в Русе пети ден събира на площада пред Съдебната палата граждани с искания за оставки.

В обичайния час 18:30 отново се събраха хора, които протестираха срещу управлението на страната.

По-рано днес стана ясно, че русенската адвокатска колегия е подкрепила позицията на пловдивските си колеги с искане за оставките на главния прокурор Иван Гешев и министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Над 100 великотърновци се събраха тази вечер около паметника Майка България на антиправителствен протест и скандираха „Оставка“ и „Мафията вън“.

Граждани и представители на леви и десни политически формации във Велико Търново, организирани в социалните мрежи, поискаха промяна и оставките на главния прокурор, на правосъдния, на вътрешния и на финансовия министър, както и на премиера:

„България от предпоследно място застана на последно място в ЕС, това е неговото велико постижение“.

„Всички знаем защо сме тук, въпросът е да останем, докато го получим“. „Дойдохме, защото искаме промяна и недоволстваме срещу беззаконието и несправедливостите, които се случват в страната“.

„При сегашната ситуация е практически невъзможно, трябва кардинална промяна, за да има прозрачност  в управлението“. „Да спрем да търпим беззаконието. Нищо друго не ме кара да дойде тук“.

Това са част от изказванията на протестиращите във Велико Търново.

Близо 200 души протестираха в Бургас с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Протестът започна пред сградата на Общината, след което премина по бул. „Алеко Богориди“ и завърши в Морската градина. С плакати "Оставка“ и „Мафията вън от властта“ хората изразиха недоволството си от управлението на страната.

Протест в Бургас

Протест  и в Ямбол. Около стотина жители се събраха пред сградата на общината и поискаха оставка на правителството и главния прокурор.

Протестиращите преминаха по централните улици на Ямбол с призива за оставка на управляващите.

Сред протестиращите имаше и представители на различни политически сили, но организаторите декларираха, че протестът им е граждански и не е свързан с определена партия.

За първи път и Хасково се включи в антиправителствените протести. Над 200 души поискаха оставката на правителството и главния прокурор.

Протест в Сливен

Около стотина души в Сливен поискаха оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев. Протестиращите направиха шествие по главната улица на града, което започна от площада пред сградата на общината.

Спирайки се последователно пред сградата на Областна администрация и партийните централи на ГЕРБ и ДПС в Сливен шествието с протестиращите подкани правителството да си подаде оставката.

Протестиращите настояваха за смяна освен на правителството, смяна на модела и начина на мислене на хората, на моралните ценности, които липсват на всяко ниво.

Утре от 18:00 се очаква отново хора да се съберат на мирен протест.

Протест в Благоевград

На пореден протест в Благоевград стотици хора от различни възрасти се обявиха срещу мутризацията на държавата и поискаха оставка на правителството и отговорност от Главния прокурор.

Протестният митинг тази вечер  започна от централния площад и  стигна до съдебната палата. 

Много млади хора имаше на протеста в Благоевград, някои от тях  бяха дошли от чужбина. Сред протестното множество имаше и хора, свързани с началото на демократичните промени у нас.

Шумен е поредният град, който се включи в протестите срещу правителството и мафията.

Въпреки пропускът на организаторите от фейсбук групата "Шуменски юмрук срещу един тулуп" да внесат искане в Община Шумен, протест имаше, макар и неофициален. До ескалиране на напрежението и намеса на полицията не се стигна.

Поредна вечер участниците в протеста срещу управлението на страната се събраха във Варна пред сградата на общината. От петък насам те поемат по традиция по бул. "Сливница" в посока площад "Севастопол".
Протест в Стара Загора


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Телевизионният дебат между Байдън и Тръмп – гледан на живо от 51 млн. зрители

51 милиона зрители са гледали на живо телевизионния дебат между кандидатите за президент в Съединените щати Джо Байдън и Доналд Тръмп, информира Ройтерс, като се позова на една от големите компании за измерване на зрителски интерес. Броят е с около 30% по-нисък от гледалите първия сблъсък между същите двама кандидати през 2020 г...

публикувано на 29.06.24 в 07:58

Загинал и 12 ранени при руски ракетен удар в Днепър

Един човек е загинал и 12 са били ранени след руския ракетен удар в украинския град Днепър вчера. Руска ракета е попаднала в 9-етажен жилищен блок в града. Трима от пострадалите са в тежко състояние, две жени са в неизвестност. Украинският министър на вътрешните работи Игор Клименко заяви, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като..

публикувано на 29.06.24 в 07:52

Проф. Кирил Топалов: България трябва да реагира по-остро на антибългарската риторика в РСМ

България трябва да реагира много по-остро на антибългарската риторика на управляващите в Република Северна Македония, както прави Гърция. Това каза пред Хоризонт проф. Кирил Топалов, който е член на двустранната комисия по историческите и образователни въпроси. Той потвърди, че комисията  се събира редовно. Последното й заседание е било в..

публикувано на 29.06.24 в 07:47

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започва регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища...

публикувано на 29.06.24 в 07:15

ЕК одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за борба с опасни комари в Кипър

Европейската комисия одобри 500 000 евро безвъзмездна помощ за изпълнението в Кипър на пилотна програма за борба с разпространението на опасни комари, съобщи здравният еврокомисар Стела Кириакиду по време на посещението си в Никозия.  Иновативният проект се финансира по програмата "ЕС в подкрепа на здравето" ("EU4Health"). Целта му е да елиминира..

публикувано на 29.06.24 в 05:23

Найджъл Фарадж не иска да има "нищо общо" със съпартийците си, които са били обвинени за расисти.

Найджъл Фарадж заяви, че не иска да има "нищо общо" с кандидатите от неговата партия "Реформирай Обединеното кралство", които са били обвинени за расисти. Докато отговаряше на въпроси на публиката по Би Би Си, по-малко от седмица преди общите избори на 4 юли, популистът заяви още, че Великобритания трябва да напусне Европейската конвенция по правата..

публикувано на 29.06.24 в 05:18

Българин беше осъден на 9,5 години затвор във Великобритания по обвинения в изнасилване

Във Великобритания, 45-годишният български гражданин Юлиан Димов, работещ като масажист, беше осъден на девет и половина години затвор по обвинения в изнасилване на 10 клиентки. Юлиан Димов е използва приложение за козметична терапия, за да открие и изнасили десет клиентки в собствените им домове. Той се е възползвал от жертвите си, след като те..

публикувано на 29.06.24 в 04:56