Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене двата проекта за промени в Закона за социалните услуги

| обновено на 17.07.20 в 13:53
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие на първо четене два нови законопроекта за промени в Закона за социалните услуги на ГЕРБ и Обединените патриоти.

С приетите текстове на патриотите се регламентира, че предоставянето на социални услуги не може да е търговска дейност.

С одобрените предложения на ГЕРБ се удължава срокът на създаване на Националната карта за социалните услуги и финансиране по новите стандарти.

Както приемането на картата, така и финансирането на стандартите да съвпада с началото на бюджетната 2022 година, когато се очаква услугите да се финансират по разработени стандарти, предвиждат приетите на първо четене промени:

"Ако не се удължи срокът за картата, общините ще се наложи да извършат анализи и да разработят предложенията в срок от около три месеца. От друга страна, средствата за социални услуги се залагат в Закона за държавния бюджет и няма как да започне финансирането на нови стандарти от средата на годината, тоест 1-ви юли 2021-ва", обясни Галя Желязкова от ГЕРБ.

До приемането на Правилника за прилагане на Закона за социалните услуги насочването на всички лица за ползване на социални услуги, които се финансират от Държавния бюджет, ще се извършва само от Дирекция "Социално подпомагане", а индивидуалната оценка на потребностите и индивидуалния план за подкрепа на лицето ще се изготвят по досегашния ред преди сключването на договора за ползване на социални услуги, предвиждат още промените, гласувани днес.

С приетите поправки на "Патриотите" неправителствените организации няма да могат да предоставят социални услуги и се въвежда бърз съдебен контрол при отнемане на дете.

БСП и ДПС оспориха част от предложенията, особено намаляване на срока за обжалване.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов подчерта:

"И какво печели родителят от това, че намалявате срока за обжалване от 14 на 7 дена? Ами в рамките на останалите седем дена той може да получи допълнителна информация, която може да е от полза за неговото обжалване".

За да влязат в сила промените, трябва да бъдат одобрени на второ четене.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Златимир Коларов е носител на националната литературна награда "Проф. Димитър Димов"

Проф. Златимир Коларов е тазгодишният носител на Националната литературна награда за цялостно творчество и трайно присъствие в съвременната българска литература на името на бележития български писател и драматург Димитър Димов, която беше връчена на тържествена церемония тази вечер в Ловеч. Наградата на община Ловеч и Съюза на българските..

публикувано на 25.06.24 в 20:45

Протестиращи срещу пускането на тежкотоварния трафик блокираха изхода на прохода "Петрохан"

Протест срещу пускането на тежкотоварния трафик през "Петрохан" блокира изхода на прохода край село Бързия. Пренасочването на трафика е в сила от вчера. На място за разговор с недоволните хора пристигна министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова. Протестиращите проведоха дълъг разговор с министъра на..

публикувано на 25.06.24 в 20:35

Община Дупница забрани питейната вода за поливане на градини и зелени площи

И Община Дупница, както това вече стана и в Кюстендил, забрани ползването на питейна вода в населените места за напояване на земеделски земи и поливане на зелените площи, дворове, паркове и градини, коли, според заповед, подписана от кмета Първан Дангов. Същевременно от ПП "Възраждане" внасят в деловодството на Общината подписка с над..

публикувано на 25.06.24 в 20:15

Протест пред Съдебната палата в София под мотото "Нито една повече"

Под мотото "Нито една повече" пред Съдебната палата се провежда протест срещу поредното убийство на жена, извършено в условията на домашно насилие. Става дума за случая от 20 юни, при който бившият охранител Орлин Гигов уби приятелката си Силвия Киркова. Искаме да повдигнем осведомеността за случаи като този и да подтикнем институциите да..

публикувано на 25.06.24 в 19:49

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран

Големият горски пожар в Сакар планина между селата Изворово и Дрипчево вече е локализиран. Екипи от огнеборци ще останат на дежурство, за да следят за евентуално ново подпалване. 16 хиляди декара е общата площ, която засегна пламъците. Предстоят огледи за оценка на нанесените щети. Вероятната причина за подпалването е човешка грешка или..

публикувано на 25.06.24 в 19:34
Кирил Петков

ПП-ДБ ще поиска изслушване на вътрешния министър в НС как Брендо е влязъл в страната

ПП-ДБ ще поиска изслушване на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в НС, за да даде обяснение как е влязъл в страната Евелин Банев-Брендо. Това съобщи съпредседателят на коалицията Кирил Петков преди заседанието на парламентарната група: "Абсолютно безобразие международни престъпници да влизат и излизат от страната без нито службите..

публикувано на 25.06.24 в 19:29

Евакуират туристи в Гърция заради нови пожари, няма пострадали

Горски пожар до град Навпактос наложи по спешност евакуирането на жители и туристи от три села. Градът е разположен на северния бряг на Коринтския залив и дим от огъня се вижда от град Патра. Властите информират туристите със съобщения по мобилните телефони да са в готовност да се отдалечат от района на пожара. Пожарникарите се опитват да..

публикувано на 25.06.24 в 19:13