Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Досъдебно производство за предполагаемо замърсяване на р. Осъм

Снимка: Цветомир Ганчев

По разпореждане на Окръжната прокуратура в Ловеч в Районната прокуратура е образувала досъдебно производство и се води разследване по случая с установената мъртва риба в река Осъм, в района на ловешкото село Александрово. Вчера на мястото беше извършена проверка от РИОСВ - Плевен,  Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“, Областната дирекция по безопасност на храните и полицията.

Досъдебното производство е образувано за замърсяване на  водата в река Осъм с вещества, които могат да увредят рибата и останалите водни организми.

Сигналът за умрялата риба беше подаден вчера до компетентните институции след разпространен в социалните мрежи видеоклип с умряла риба в река Осъм в района на ловешкото село Александрово на 1 август. 

От прокуратурата ще изискат резултатите от взетите от РИОСВ - Плевен проби на водата в участъка с умряла риба. Лабораторните анализи ще станат готови до няколко дни.

Тогава ще се установи дали водата в реката е била замърсена, а рибата отровена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Проверяват сигнал за умряла риба в р. Осъм в Ловешко

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Плевен и Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“, съвместно с полицията проверяват сигнал за умряла риба в река Осъм в района на ловешкото село Александрово. Сигналът е подаден след..

публикувано на 03.08.20 в 15:38
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силен вятър разпалва нови огнища на пожара в Пелопонес, който бушува трети ден

Пожарникарите в Гърция трети ден се борят с огнената стихия в Пелопонес, като силният вятър разпалва нови огнища. Има евакуирани села. Министърът за борба с климатичните кризи призна, че ситуацията с пожара е "изключително тежка". Повече от 30 километра е..

публикувано на 01.10.24 в 17:41

Правителственият самолет е излетял от Бейрут с над 60 пътници на борда

На път към София вече е и втората група българи, които поискаха да напуснат Ливан.  Правителственият "Еърбъс“ със сънародниците ни на борда излетя от Бейрут след 17 часа днес и се очаква да кацне в София след 19.00 часа.  Вчера държавата изведе..

публикувано на 01.10.24 в 17:25

Румъния официално отговаря на всички условия за премахване на американските визи

Румъния официално отговаря на всички технически условия, за да бъдат премахнати американските визи за нейните граждани, обяви румънският посланик в Съединените щати Андрей Мурару.  Според него "първите румънци ще могат да пътуват безвизово до САЩ още през..

публикувано на 01.10.24 в 17:13
Мариян Карагьозов

Мариян Карагьозов: Иран е сдържан, за да не тласне района към широкомащабен конфликт

"Не вярвам "Хизбула" да бъде чак толкова отслабена, защото е невъзможно чрез въздушни удари да бъде тотално съкрушена, а Израел казва, че не желае пълномащабна операция",  коментира в интервю пред БНР д-р Мариян Карагьозов от Института по..

публикувано на 01.10.24 в 17:03

Рекорден прием на студенти във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий"

С рекорден прием на студенти започна 61-вата академична година във Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий". Близо 5000 са новоприетите студенти във Великотърновския университет. Ивайло Иванов и Виктор Трайчев са сред..

публикувано на 01.10.24 в 16:59
Милен Керемедчиев

Милен Керемедчиев: Много е вероятно да видим поредна гражданска война в Ливан

Много е вероятно да видим една поредна гражданска война в Ливан .  Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи, и обясни: " В Ливан започна недоволство между граждани и политически партии срещу..

публикувано на 01.10.24 в 16:43

Започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ в Александруполис

След няколко отлагания по технически причини днес започна търговската експлоатация на терминала за втечнен газ до гръцкото пристанище Александруполис. Съоръжението ще осигурява диверсификация на доставките и енергийна сигурност за широкия регион на..

публикувано на 01.10.24 в 16:14