Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руско лекарство чисти напълно коронавируса при 62 % от пациентите за 4 дни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски лекари публикуваха резултати от пилотната част на втора и трета фаза от клиничните изпитания на лекарството "Авифавир", съобщи ТАСС.

Лекарството е руската версия на препарата"Фавипиравир", който влияе върху новия коронавирус. Установено е, че той е ускорил извеждането от организма на коронавируса при повече от половината от болните от Covid-19 и не предизвиква сериозни странични ефекти, пишат учените в статия, публикувана в електронната библиотека medRxiv.

"Пилотната част от нашите рандомизирани клинични изпитания показа, че "Авифавир" има бърз противовирусен ефект, като успя да очисти организмите на 62,5% от болните от вируса четири дни след началото на приема. Скоро ще установим как различните дозировки на препарата влияят на скоростта на оздравяването", пишат изследователите.

Досега учените са установили само няколко препарата, които въздействат на SARS-CoV-2, сред които "Фавипиравир", "Ремдесивир" и рекомбинантния белтък интерферон-алфа2. Те са създадени са борба с грип, хепатит и треската ебола, но вече доказаха качествата си и в различни лабораторни експерименти в търсене на лекарство срещу новия коронавирус.

Последващите опити и широката употреба на тези препарати показа, че те не помагат на всички пациенти и не могат да предотвратят заразата с новия коронавирус и леките форми на инфекция. Това засега не позволява използването на тези лекарства за профилактика на Covid-19 и ограничаване на разпространението на заразата.
Група учени под ръководството на Андрей Иващенко, научен сътрудник в групата компании "ХимРар", проведе първите практически изпитания на въздействието и безопасността на "Авифавир" - създаденият от групата руски аналог на противогрипното лекарство "Фавипиравир", разработено в Япония.

В края на май "Авифавир" бе регистриран от руските здравни власти, а на 3 юни бе включен в методическите препоръки за профилактика, диагностика и лечение на новата коронавирусна инфекция. В други страни аналози на "Фавипиравир" все още не се приемат, тъй като не са преминали през клинични изпитания.

В руските клинични изпитания препаратът е приеман от 60 доброволци, заразени с новия коронавирус, които страдат от пневмонии и други симптоми на Ковид-19. Те били разделени на три групи, като едната получавала плацебо, а другите - "Авифавир" в два вида дози. Успоредно с това всички пациенти вземали антикоагуланти, антибиотици и други препарати, облекчаващи симптомите на инфекцията.

Наблюденията върху състоянието им показали, че на четвъртия ден от лечението вирусът изчезва от организма на 62,5 на сто от пациентите, приемащи противовирусния препарат, като за същото време това се случва само при 30 на сто от участниците в контролната група. На десетия ден от лечението следи от SARS-CoV-2 не са открити в организмите на 90% от приемащите "Авифавир" и у 80% от представители на контролната група.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Кадър от видео показва ракети, прехванати над Йерусалим, 1 октомври 2024 г. (AP Photo)

Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел . Експлозии ехтят и над Йерусалим,  предаде..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04
Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел. "Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан Наземната операция ще продължи успоредно с бойните..

публикувано на 01.10.24 в 18:41
Генералният секретар на НАТО Марк Рюте

Рюте: Бих работил добре и с Тръмп, и с Харис

"Украйна има пълното право да нанася удари в дълбочина по територията на Русия - това заяви новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте, който официално встъпи в длъжност тази сутрин.   Той каза още, че полагащото се място на Украйна е в Алианса и трябва да се работи за нейния необратим път към него. "Украйна води война на самоотбрана. Това..

публикувано на 01.10.24 в 18:25