Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мобилен пътеводител на три езика за посетителите на Ямбол и Одрин

Крепостта Кабиле край Ямбол
Снимка: Архив

Мобилен пътеводител, разработен на три езика, ще предлага на туристите забележителности и интересни места за посещение в градовете Ямбол и Одрин. Приложението е част от проект, финансиран по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Турция, информира кореспондентът ни Даниела Костова. 

Проектът е разработен от неправителствената организация Евроклуб Жена съвместно с с Асоциация на младите бизнесмени от турска страна. Приложението ще бъде на три езика - български, турски и английски, поясни Даниела Илчева. 

„Пристигайки в Одрин всеки един турист, ще може да изтегли това приложение, или пристигайки в Ямбол и на съотвентия език, който му е удобен, ползвайки приложението да види какво наблизо може да посети, като ще може да прочете за всеки обект“. 

Освен мобилното приложение по проекта ще бъдат направени два съвместни туристически маршрута, предвидени са и екоинициативи. Проектът се финансира по Програмата за трансгранично сътрудничество България – Турция и е с бюджет от 112 000 евро. Срокът за изпълнение е до май 2021 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Забавяне при предаването на изборните книжа в 23-тa РИК в София

Има забавяне при предаването на изборните книжа в 23-тa Районна избирателна комисия в София. 633 секционни избирателни комисии трябва да  отчетат документите от изборния ден. Към този момент в столичната зала "Арена - София" има само две комисии - служебна и подвижна. За грешките информира секретарят Полина Витанова: "Машините отново..

публикувано на 09.06.24 в 22:15
Калин Стоянов

Калин Стоянов: 100 са образуваните досъдебни производства за изборни нарушения

100 са образуваните досъдебни производства за нарушения на изборното законодателство, съобщи пред БНР вътрешният министър Калин Стоянов. "Имаме абсолютно спокойни избори, спокоен изборен ден, както и спокойна предизборна кампания. До момента от началото в структурите на Министерството на вътрешните работи има постъпили общо 583 сигнала, в това..

публикувано на 09.06.24 в 22:15
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон разпуска френския парламент и насрочва избори за 30 юни

Президентът на Франция Еманюел Макрон обяви, че разпуска френския парламент и свика избори за 30 юни, съобщи Ройтерс.  Решението дойде след категоричното поражение на партията на Макрон - "Ренесанс" в днешния вот за европейски парламент. Тежка загуба за Макрон на евроизборите във Франция Първи според екзитполовете се класира крайнодясната..

публикувано на 09.06.24 в 22:14

Прогноза: ЕНП с най-много депутати в следващия ЕП

Европейската народна партия отново печели най-много места в Европейския парламент - 181, сочат първите прогнозни резултати. Втори отново са социалистите и демократите със 135 мандата. Трети са Европейските консерватори и реформисти със 71, като имат с 9 места повече в сравнение с досегашния Европарламент. След тях са "Идентичност и..

публикувано на 09.06.24 в 22:03

ЦИК отчете спокоен изборен ден

Малко след 21.00 часа тази вечер, Централната избирателна комисия прие решението, с което обяви края на изборния ден на територията на страната. "Сега ни предстои следващият етап - не по-малко натоварената седмица, в която трябва да обявим изборните резултати. Да благодарим на районните и секционните избирателни комисии за тяхната работа в..

публикувано на 09.06.24 в 21:43
Френският президент Еманюел Макрон

Тежка загуба за Макрон на евроизборите във Франция

Френският президент Еманюел Макрон претърпя тежка загуба на евроизборите днес от крайнодясната партия на Марин льо Пен Национален сбор, която затвърди позициите си като фаворит за президентските избори във Франция през 2027 г., предаде Ройтерс. Партията на Льо Пен печели 32% от гласовете – с 10 на сто повече от евровота през 2019 г. и с около..

публикувано на 09.06.24 в 21:42
Петър Чолаков

Петър Чолаков: Печеливша формула е експертно правителство с мандата на ГЕРБ-СДС

" Експертна формула, реализирана с мандата на ГЕРБ-СДС с премиер от тях . Правителство с немного ясно изразен партиен профил, да няма лидери, ясни партийни фигури. Това е печелившата формула".  Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков.  Първан Симеонов: Имаме оранжев картон спрямо политическата прослойка Георги Киряков: Ако ИТН..

публикувано на 09.06.24 в 21:41