Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: Ани Петрова, БНР

Предложените от премиера Бойко Борисов идеи за промени в Конституцията продължава да бъде сред основните теми на изданията днес. Според информация на "24 часа" и президентът Румен Радев е готов с промени в Конституцията.

Той обаче няма да ги внесе в този парламент, защото бил вече изчерпан. Промените са състредоточени главно върху съдебната власт. Една от обсъжданите теми е била и възможността България да смени модела на управление - от парламентална към президентска република. В интервю за "Труд" икономистът проф. Боян Дуранкев коментира изхода от сегашната ситуация с думите, че "въпросът е не да се смени "караулът", а да се смени системата".

 Месец преди началото на учебната година в страната все още се търсят над 1300 преподаватели, показва проверка на в. "Дума". В началото на класацията са София и Пловдив, където липсват по 200 педагози и специалисти като психолози, ресурсни учители и логопеди. Сериозен глад за кадри изпитват и Бургас и Стара Загора. За разлика от други години, когато се търсеха учители основно по езици, тази година липсват кадри по всички предмети.

В интервю за "Телеграф" главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев отбелязва, че училището не е основен фактор за разпространението на коронавируса. Сред обсъжданите мерките за намаляване на риска от заразяване е използването на UV лампи за пречистване на въздуха.

Бум на споделеното пътуване на фона на тотален срив при пътниците в автобусите се наблюдава в цялата страна, установява в. "Телеграф". Според изданието причината е тревогата от коронавируса, търсенето на максимална социална изолация и желанието за избягване на струпванията в големите междуградски автобуси.

От началото на август всеки ден пожарникарите в страната са се отзовали на около 140 пожара, съобщава в. "Монитор". Те възникват най-често в югоизточните райони на страната. 95% от тях са предизвикани от човешка ръка, категорични са експертите.

Безплатните чадъри и шезлонги по Южното Черноморие са 5 пъти повече, откокото тези, предлагани по морето на север, показва проверка на "Монитор". Възможностите за гратис престой на плажа в областите Варна и Добрич са едва четири, на юг - 21.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров

След срещата в "Росенец": Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и работата на колективните органи

Да се възстанови нормалното функциониране на ДПС и да заработят колективните органи на партията. Това е решението след днешната среща на депутати от Движението с почетния председател Ахмед Доган.  Срещата се състоя в лятното имение на Доган в парк "Росенец".  Участниците в нея не отговориха на въпроса дали има разцепление в ДПС, след като на разговора не..

публикувано на 06.07.24 в 17:46

Отец Петко Вълов беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия

Отец Петко Вълов тържествено беше ръкоположен за епископ на Софийската католическа епархия.  С решение на Светия престол той поема поста от монсеньор Христо Пройков, управлявал епархията от 1995 г.  досега.   Съгласно действащия устав в Католическата църква след навършване на 75-годишна възраст епископите подават оставка пред папата.

публикувано на 06.07.24 в 17:13
Киър Стармър

Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета и веднага даде пресконференция

Новият британски премиер Киър Стармър проведе първото заседание на кабинета си само часове след неговото сформиране. Веднага след това той даде пресконференция. Мнозина са изненадани от факта, че Киър Стармър реши да даде пресконференция след заседанието, но това се приема като промяна в стила на "Даунинг стрийт " за общуване с журналистите и..

публикувано на 06.07.24 в 17:06

Кипър преполови годината с много добри резултати в туризма

Кипър преполови годината с много добри положителни резултати в туризма, отчетоха от правителството. То обяви и започването на 5-годишен план, насочен към решаването на проблема със сезонността в сектора. Рекорден пътнически поток в Кипър за всички времена е регистриран през първото шестмесечие, обявиха от транспортното министерство. Над 5,1 млн. пътници..

публикувано на 06.07.24 в 16:46
Снимката е илюстративна

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море

Пожар избухна на гръцкия остров Лесбос в източно Егейско море. Раздухвани от силен вятър, пламъците са обхванали гориста територия близо до едно от селата, северозападно от столицата на острова Митилини. С огнената стихия се борят 30 пожарникари с 10 противопожарни автомобила, подкрепяни от седем самолета цистерни и един хеликоптер, уточнява БТА...

публикувано на 06.07.24 в 16:25

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област

Русия твърди, че нейни войски са превзели селище в източната част на Донецка област в Украйна, предава Франс прес. Няма потвърждение на информацията от страна на Украйна.  Според Киев най-ожесточените боеве по цялата фронтова линия се водят в Донецка област, където руските войски се опитват да изтласкат украинските сили. Вчера, след срещата си с..

публикувано на 06.07.24 в 16:19
Джевдет Чакъров

Джевдет Чакъров: ДПС трябва да се върне към нормалното, колективните органи не работят

ДПС трябва да се върне към нормалното, от една година колективните органи на партията не работят, заяви председателят на Движението Джевдет Чакъров след срещата с почетния председател на ДПС Ахмед Доган.  В следващите дни се очаква официална позиция на Доган с решения, взети след днешната среща в "Росенец" с изключения от парламентарната група на..

публикувано на 06.07.24 в 16:13