Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христиан Митев: Притеснява ме предложението за начина на избор на Велико Народно събрание

Снимка: БГНЕС

Очакваме да чуем становището на ГЕРБ по предложенията за промени в Конституцията, не поставяме условия за нашето съгласие“. Това каза пред БНР Христиан Митев, депутат от НФСБ и заместник-председател на правната комисия в парламента, и допълни, че предстоят консултации и коалиционен съвет, на които да бъдат обсъдени предложенията

Той отбеляза, че правото на индивидуална конституционна жалба на гражданите и намаляване на броя на депутати са идеи, които НФСБ има още от началото на съвместното управление.  

В предаването „Преди всички“ Митев допълни: 

Интересен подход е предложението съдиите и прокурорите да имат законодателна инициатива. Това трябва внимателно да се обмисли“.

Според юриста уместно би било да се увеличи мнозинството за приемане на закон при намаляване на броя на народните представители. И сподели притесненията си относно предложените промени в Изборния кодекс и по-точно за начина на избор на Велико Народно събрание:

„В момента в кодекса е предвидено това да става с изцяло пропорционална изборна система, която има за цел да осигури максимална представителност при формиране на основен орган на учредителната власт, каквото е Великото Народно събрание. Предложението на ГЕРБ връща 30 години назад... Когато правиш заявка за приемане на изцяло нова Конституция, не е логично да изключиш големи части от обществото от представителство в този върховен орган, който ще изработва основния закон. Би следвало да се осигури максимална представителност и защо не да се премахне бариерата. Може би ще предложим това“. 

По думите на Митев в юридическите среди отдавна се е обсъждало премахването на Велико Народно събрание, „за да няма този сложен механизъм за правене на промени в Конституцията, нещо, което досега винаги е било спирачка“. 

Интервюто с Христиан Митев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху: ООН се постави в черния списък на историята

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. На север, в град Газа, трима..

публикувано на 08.06.24 в 11:56
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън - жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се за Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се като бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. : Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител..

публикувано на 08.06.24 в 11:52

В област Пазарджик подготовката за изборите върви по график

В област Пазарджик подготовката за изборите за европейски и български парламент върви по план.  Днес членовете на всичките 367 избирателни секции ще получат по график изборните книжа и материали. Създадена е и организация за доставката на електронните устройства за гласуване , които ще се превозват с полицейска охрана.  Паралелно с това..

публикувано на 08.06.24 в 11:49
Олаф Шолц и Еманюел Макрон

Кнут Абрахам: Подценихме Путин, не разчетохме правилно неговите ходове

"Скъпи Еманюел и драги Олаф" - така се обръщаха един към друг германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон по време на скорошното първо официално държавно посещение на стопанин на Елисейския дворец в Германия от 24 години. Много символи имаше по време на това посещение - Макрон беше специален гост на честванията на 75-та..

публикувано на 08.06.24 в 11:24
Светла Буюклийска

Светла Буюклийска за самочувствието да си европеец в Испания

В Деня за размисъл преди утрешния вот "2 в 1" ще насочим вниманието ви към един от изборите, които трябва да направим, този за членове на Европейския парламент .  Историята ще я разкажем през музиката на симфоничния оркестър на един от Канарските острови и през испанските спомени и уроци на една врачанска цигуларка.  За..

публикувано на 08.06.24 в 11:13

Над 300 хора с увреждания в София ще гласуват с подвижна урна

Над 300 са хората с увреждания в София, които ще гласуват с подвижна урна на изборите за Народно събрание и за Европейски парламент утре. Това са хора, които не могат да излязат от вкъщи и да се придвижат до избирателна секция. За хора с двигателни и зрителни дефицити има други възможности да упражнят правото си на глас безпрепятствено...

публикувано на 08.06.24 в 10:58
Народен театър

Комедията "Седемте стола" - за първи път на голямата сцена на Народния театър

Комедията "Седемте стола" - продукция на Ловешкия театър по класиката на Илф и Петров "Дванайсетте стола" -  ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър. Това ще стане тази вечер от 19 часа. Главната роля в спектакъла "Седемте стола" играе Пенко Господинов, професор и преподавател в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", както и..

публикувано на 08.06.24 в 10:55