Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВМРО няма да подпишат за нова Конституция, ако не е съобразена с исканията им

| обновено на 01.09.20 в 17:06
Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемония по откриване на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски”
Снимка: БГНЕС

От ВМРО няма да подпишат проекта за нова Конституция, ако тя не бъде съобразена с исканията им. Това обяви вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той припомни, че настоява за образователен ценз за гласуване, задължителна казарма и семейството да е "само между мъж и жена". 
Каракачанов очаква да има Коалиционен съвет, за да бъдат обсъдени предложенията за нова Конституция:

"Очаквам днес да разбера кога ще бъде, но би следвало преди да се говори за събиране на 120 подписа, да има изясняване на позициите, защото аз научих за внасянето на тази Конституция буквално два часа преди да бъде обявен проектът. Няма как да гониш 160 гласа, при положение, че ти не си направил никакъв дебат в парламента, който трябва да вземе подобно решение, кой какви идеи има и кои са приемливи и кои - не. Останалото са просто празни приказки".

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемония по откриване на учебната година във Военна академия „Г. С. Раковски”.

Каракачанов опроверга появилата се в някои медии информация, че депутатите от ВМРО и НФСБ ще подпишат проекта за нова Конституция, предложен от ГЕРБ, без да поставят повече условия на премиера Борисов. Пред "Хоризонт" Каракачанов потвърди, че се е провел Коалиционен съвет, но отрече да е постигната подобна договорка.

По-късно от пресцентъра на ВМРО изпратиха съобщение до медиите, че промяна в позицията на партията няма. ВМРО няма да подпише проекта за нова Конституция, ако в него не бъдат вписани техните предложения за образователен ценз, задължително гласуване, гарантирани права и гражданство на всеки етнически българин, връщане на наборната служба, гарантиране на семейството като съюз между мъж и жена, и  право на законодателна инициатива и искане на вот на недоверие на президента.

В момента се провежда заседание на ПГ на "Обединени патриоти". 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

 Румен Радев при откриването на новата учебна година във Военната академия

Румен Радев: Експертен кабинет ще означава Борисов да е на власт отново

Народните представители трябва да се съобразят с волята на народа, а тя е ясна - незабавни оставки, честни избори. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев. Депутатите да не гласуват за експертен кабинет при оставка на..

обновено на 01.09.20 в 13:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ

Индия заема мястото на Китай при доставките на слънчеви панели за САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Индийски производители на части за слънчеви панели са уверени, че могат да запълнят празнината, породена от изключването на част от китайския износ за..

публикувано на 06.10.24 в 20:41

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията

Социалистите в Гърция избират нов лидер на партията. Много е силна активността както в страната, така и в чужбина. Социалистите от ПАСОК направиха оценка на резултатите от евроизборите и решиха, че трябва да се смени лидера и ръководството на..

публикувано на 06.10.24 в 20:26

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19

В Ямбол продължава засиленият интерес към ваксинирането срещу Covid-19, отчитат от здравната инспекция. Голямо е търсенето и на противогрипни ваксини, но те все още липсват в аптечната мрежа. От   средата на септември интересът към..

публикувано на 06.10.24 в 20:21
Диаграма на 50 най-големи неврона в конектома на плодовата мушица

Първата в света диаграма на мозъка на мушица ще създаде революция в невронауката

Изследователи създадоха първата в света диаграма на мозъка на плодова мушица. Очаква се постижението да доведе до революция в невронауката и лечението на разстройствата на мозъка. Всичко, което правим мислим или чувстваме, произлиза от модел на..

публикувано на 06.10.24 в 20:19

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина след опустошителните наводнения

Чуждестранни спасителни екипи пристигнаха в Босна и Херцеговина, за да помогнат след опустошителните наводнения, отнели човешки животи по-рано тази седмица. Спасителни екипи от съседните на Босна и Херцеговина страни и от Европейския съюз се..

публикувано на 06.10.24 в 20:14

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство

Китайски хакери са проникнали в системите за подслушване на американското правителство, съобщи "Уолстрийт джърнъл". Китайски хакери са получили достъп до мрежите на американските доставчици на широколентови услуги. Те са се сдобили и с..

публикувано на 06.10.24 в 19:53

Европейците спестяват повече, а американците харчат повече спрямо нивата преди пандемията

Европейските домакинства спестяват повече в сравнение с нивата преди пандемията от коронавирус, докато американците пък харчат повече и така задвижват икономическото възстановяване на САЩ, пише "Файненшъл Таймс". Изданието цитира данни на..

публикувано на 06.10.24 в 19:49