Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спънахме се два пъти в един и същи камък, но има лек напредък

Георги Костадинов и Божидар Краев (вдясно)
Снимка: БГНЕС

Свикнахме волю-неволю през последните вече доста години да нямаме големи, а даже и средни очаквания от националния ни отбор по футбол. Все пак, въпреки вътрешното ни желание за успехи, реалността надделява над оптимизма и правим настройките си така, че потенциометърът да сочи ниски нива.

Затова и не встъпихме с голяма кошница в поредния цикъл, този път от второто издание на Лига на нациите. Каквото - такова.

Реално погледнато - чисто игрово, националният ни отбор даже показа малко повече, отколкото сме очаквали срещу отборите на Ирландия и Уелс. Да, взехме само една точка в двете срещи с островитяните, но поне игрово не им отстъпвахме в дълги периоди.

Нека да започнем с положителните неща. Георги Дерменджиев успя да наложи спокойствие в състава, прилично самочувствие у играчите, така че да разиграват топката, да я владеят без напрежение, да не бъдат припрени, да не допускат много грешки.

Видяхме и нови имена в състава - натурализираният бразилец Сисиньо, многообещаващият младок Филип Кръстев, Янис Карабельов, Пламен Гълъбов.

Дотук - добре. Дори бяхме напът да вземем победата срещу Ирландия в първия мач, да се върнем с точка от Кардиф във втория. Не стана и то по твърде неприятен начин. Народът казва - само глупакът се спъва в един и същи камък. Е, това, за съжаление се оказа валидно за родните национали, които допуснаха голове съответно в 93-ата и 94-ата минута. И в двата случая - след удари с глава. И вместо да съберем 4 точки, в актива си имаме само една.

Друго, върху което Дерменджиев би следвало да наблегне, е малко повече агресия, както в средата на терена, така и в атакуващ план. Трябва да отчетем, че срещу себе си имахме два съперника, демонстрирали неособено висока класа, съизмерими са с българите. Или с други думи - и ирландците, и уелсците в дълги епизоди от срещите ни играха като приятели в удобен за нас стил и също без агресия. Но поради липсата на концентрация в последните минути, кошницата ни остана полупразна.

И друго - видя се в Кардиф, че в последните минути Георги Костадинов и Спас Делев изпитваха физически проблеми, а Георги Дерменджиев вече бе извършил смените си. И куцук-куцук и  двамата трябваше да останат докрая на терена. И ето как дребничкият Спас Делев се оказа срещу Неко Уилямс във фаталната последна минута и не успя да му противодейства.

И все пак, да повторим, че чисто игрово нашите национали отбелязаха лек напредък, леко оттласване от дълбините. Отчете го и селекционерът Дерменджиев:

Но има още много върху какво да се работи. А групата ни в Лигата на нациите е равностойна и немного силна. Уелсците излязоха напред с пълен актив от 6 точки, но и късметът бе на тяхна страна. Но нито те, нито финландците с 3 пункта, нито ирландците с една точка като нас, са някакви страшилища. Но да не забравяме - понижили сме значително нашите критерии и изисквания към националния отбор, така че...

Що се отнася до другите групи, струва си да погледнем главно към Дивизия А, тази със силните отбори. Само групата, в която са испанците и германците изигра до момента по два кръга. И от тези две срещи Бундестимът е само с две точки. Испанците пък показаха убедителна игра срещу Украйна, а блесна младият 17-годишен талант Ансу Фати.

Англичаните пък често се замесват в разни скандали.

В случая младите звезди на английския национален отбор Мейсън Грийнууд и Фил Фоудън се оказа, че ще пропуснат предстоящото утре гостуване на Дания от Лигата на нациите, а причината е интересна.

18-годишният Грийнууд и 20-годишният Фоудън, които се състезават за Манчестър Юнайтед и Манчестър Сити, са нарушили правилата в борбата срещу коронавируса по време на гостуването на Англия на Исландия през уикенда. Според медиите в северната страна двамата англичани са опитали да убият част от времето си при престоя в Рейкявик, като са си повикали ескорт в хотела, разбирайте - мадами. Какво да правиш - млади момчета. Но са професионалисти и национали, така че прошка няма, да са мислили предварително.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Карлос Алкарас

Шампионът Карлос Алкарас се класира за четвъртия кръг на "Уимбълдън"

Карлос Алкарас се класира за четвъртия кръг на Откритото първенство по тенис на Великобритания. Миналогодишният шампион победи след обрат с 5:7, 6:2, 4:6, 7:6 (2), 6:2 Франсис Тиафо.  Под покрива на централния корт испанецът и американецът изиграха много равностоен двубой с множество красиви разигравания. В петия сет Алкарас постигна два пробива и..

публикувано на 05.07.24 в 20:22
андо Норис

Ландо Норис даде най-добро време и във втората свободна тренировка

Британецът Ландо Норис беше най-бърз и във втората свободна тренировка, след като спечели първата, преди Гран при на Великобритания във Формула 1. Пилотът на Макларън направи най-добра обиколка на легендарната писта "Силвърстоун", дълга 5.891 километра, за 1:26.549 минути. Съотборникът му Оскар Пиастри остана на втора позиция, на 0.331 секунди зад..

публикувано на 05.07.24 в 20:18
Томислав Стипич

ЦСКА София спечели и последната си контрола в Банско

ЦСКА София се наложи с 1:0 над сръбския Раднички (Ниш) в последната контрола на тима от подготовката в Банско.  Единственото попадения в срещата бе дело на Марк-Емилио Папазов в 83-ата минута. Първите 30 минути на двубоя предложиха равностойна игра, а действията се развиваха предимно в средата на терена. Двата отбора се вкопчиха в здрава битка, а..

публикувано на 05.07.24 в 20:14

Максим Манолов спечели втори бронз на Европейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов спечели втори бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 200 метра бруст, а преди два дни бе трети и на 50 метра бруст.   Във финала на 200-те метра българинът финишира за време 2:12.89 минути и отстъпи само на 16-годишния представител..

публикувано на 05.07.24 в 20:08
Никола Цолов

Никола Цолов влезе в топ 10 в квалификацията на "Силвърстоун"

Никола Цолов се класира осми в квалификацията на седмия кръг от шампионата на Формула 3 на пистата Силвърстоун. Надпреварите и този уикенд са част от поддържащата програма на световния шампионат на Формула 1. В сутрешната тренировка валеше. Никола Цолов се нареди трети в сесията, на 0,397 секунди от най-бързия в нея Макс Естерсън. Следобед пистата бе..

публикувано на 05.07.24 в 20:02
Никола Цолов

Цолов трети в тренировката на мократа "Силвърстоун"

Никола Цолов даде трето време в свободната тренировка преди седмия състезателен уикенд за сезона във Формула 3, който се провежда на пистата „Силвърстоун“ във Великобритания. Подготвителната сесия на британското трасе започна при условията на изсъхваща писта, която в средата на 45-минутната тренировка почти изсъхна достатъчно, за да могат пилотите да..

публикувано на 05.07.24 в 12:25
Джесика Пегула

Джесика Пегула отпадна от Откритото първенство на Великобритания

Петата поставена Джесика Пегула (САЩ) отпадна във втория кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Пегула претърпя поражение от отстранилата по-рано на турнира в Лондон и Виктория Томова китайка Синю Ван с 4:6, 7:6(9), 1:6 за два часа и 12 минути игра. Ван пласира 38 печеливши удара, комбинирани с 33 непредизвикани грешки на..

публикувано на 04.07.24 в 20:10