Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

64-ата вечер на протести премина без инциденти

| обновено на 11.09.20 в 06:40

Поредният антиправителствен протест в столицата, обявен като "Велико народно въстание" , протече мирно и без инциденти. 

Полицията благодари на гражданите, които мирно изразиха позицията си и не допуснаха провокации, гласи съобщението, разпространено от пресцентъра на МВР.

Олово мост и другите кръстовища по протежение на бул. "Цар Освободител" (с ул. "Г. С. Раковски" и при Ректората на СУ) бяха блокирани за кратко. Участниците в демонстрациите започнаха да се изтеглят от площад "Независимост" към 23.00 часа. 

Полицията остави хората спокойно да се придвижат в посока Орлов мост, разотивайки се от протеста.

Към полунощ всички кръстовища в столицата вече бяха отворени.

На площад „Независимост“ останаха малък брой протестиращи, които също се разотидоха малко преди полунощ.

По-рано вечерта хиляди протестиращи в "триъгълника на властта" отново поискаха оставките на правителството и на главния прокурор.

Движението на автомобили в района на Министерския съвет и президентството беше блокирано - както по бул. "Цар Освободител", така и по бул. "Дондуков". Жълтите павета от бул. "Мария Луиза" до Художествената галерия се изпълниха тази вечер с хора, които развяваха български знамена и викаха "Оставка".

Голямо българско знаме се държеше от протестиращите пред сградата на бившия партиен дом, сега използван за заседания на Народното събрание.

Протестиращите пуснаха и фенерчетата на телефоните си, за да покажат колко са многобройни.

Някои от протестиращите проведоха и своеобразна акция с призив за ненасилие, като направиха кордон срещу кордона на полицията, носейки като щитове огледала, които са изписани "Аз съм ти".

Проф. Минеков от "отровното трио" каза, че недоволството ще остане на площад "Независимост", за да може гражданското общество да празнува с музика и патриотични песни.


На протеста Арман Бабикян от т.нар. "Отровно трио" представи и своя прочит на дебатите в Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи  на Европейския парламент.

"Комисар Вера Йоурова се изказала изключително "любезно" по отношение на властта в България", посочи той. А отсъствието на Борисов на изслушването Бабикян определи като криене освен от българските протестиращи и от европейските институции.

На протеста от "отровното трио" предупредиха за очаквани провокации. Те призоваха хората да не се поддават. Остава засиленото полицейско присъствие. В районна на площад "Независимост" се влиза след полицейска проверка.

Ораторите на трибуната пред президентството призовават за оставка, припомнят събитията от 2-ри септември, когато имаше ексцесии на протестите, както и десетки арестувани и пострадали. Изказващите се настояват за мирен протест и призовават хората да не се поддават на провокации за насилие.

Запалянковци на няколко футболни клуба са се появили преди около час на протеста на площада "Независимост". Става дума за млади момчета на видима възраст между 17 и 25 години, които се придвижват на големи групи. По информация на репортер на БНР футболните агитки са на два от столичните грандове и на футболен клуб от Перник. Не беше ясна целта на присъствието им на площада.


Полицейското присъствие в района беше засилено през целия ден на протеста, като вечерта продължиха да функционират изградените от полицията рано сутринта контролно-пропускателни пунктове.

Организаторите се оплакаха, че полицията възпрепятства протестиращи, които пътуват от страната, да стигнат до София:

"Мафията продължава да се опитва да мачка протестиращите. Три автобуса с хора - над 150 човека - са спрени между Мездра и Враца, под претекст "проверка разпоредена отгоре".

Над 100 пловдивчани се включиха в традиционния за четвъртък протестен митинг на площад Съединение с искания за оставка на кабинета и главния прокурор Иван Гешев. По-малкият брой присъстващи тази вечер организаторите на протеста обясниха с факта, че много хора са в момента на демонстрацията в столицата.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35