Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петър Маринов: Депресивните и тревожните разстройства бележат ръст

Проф.Петър Маринов
Снимка: facebook.com

Болката е най-фундаменталният въпрос на медицината и трябва да се разглежда интердисциплинарно“, коментира в предаването „Преди всички“ , председател на Асоциацията на експертите по психично здраве, във връзка с конференцията на тема "Болката", с която ще бъде отбелязана 20-годишнината от основаването на Колегиума на частната психиатрия. Ще бъде връчена и годишната награда за принос към българската психиатрия.

„Разбира се, психиатрията се справя изключително с душевната болка, но тя е свързана силно и с телесните болки. Колегиумът по частна психиатрия успя да изгради серия от консенсусни становища, които станаха гръбнакът на медицинския стандарт по психиатрия.

Започнахме да издаваме специализирано списание по психиатрия – „Рецептор“. Водещи световни психиатри са гостували у нас на годишните конференции. И сме вече член на Европейската психиатрична асоциация“. Това отчете проф. Маринов.

Той добави, че имат признание у нас като специалисти.

По темата за битовите условия в психиатриите проф. Маринов посочи, че те са различни в различните болнични заведения.

„Друг е въпросът, че не се развиваха дневните центрове и защитените жилища. Това обаче вярвам, че ще се промени. Имаме комисия от ЕПА, която даде ясни послания за промени у нас.“

Във връзка с пандемията Covid 19 и влиянието върху хората, специалистът обясни:

„Има две проучвания, които показват, че честите психични заболявания са по-леки като състояние, а редките са по-тежки - като депресивни и тревожни разстройства, които бележат известен ръст.

Самата тема Covid 19 е темата Страх. Ирационален, надхвърлящ реалната опасност и темата навлезе като тема на мисловни отклонения. Това е доста неприятно, защото това влошава общата клинична картина.

Но ние трябва да се адаптираме и да лекуваме тези болни. При всички случаи Covid 19 оказва мощно въздействие върху психиката на всички хора, и на тези които не вярват в него“.

За ситуацията в училищата проф. Маринов посочи, че картината носи песимизъм:

„Ние трябва да свикнем да живеем с вируса. Но разбира се, стресът в детската възраст се повишава. От друга страна има позитивизъм – световната наука е форсирана да направи ваксина и това ще стане скоро, надявам се.“

„Добре е, ако медиите имат една обща стратегия за отразяване на проблемите на психично болните у нас, за да не се търси само сензацията",  пожела си експертът.

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициира диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32
Кирил Петков

Кирил Петков: Нашите избиратели могат да разчитат на консистентна позиция

Парламентарната група на ПП-ДБ реши с единодушие, че няма да подкрепи правителството, предложено от ГЕРБ, съобщи председателят на групата Николай Денков. Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков допусна, че е възможно преди утрешното гласуване да се прави опит за купуване на депутати: "Няма никаква промяна в нашата позиция. Това, което виждаме, е, че няма..

публикувано на 02.07.24 в 18:45

Медийна грамотност сред учениците за фалшиви новини - къде и как?

"Още от началните часове до 4 ти клас е добре да има обучение и за етичните медийни стандарти , за да могат учениците да разберат, че това, че с видели или прочели някаква новина, това не значи, че непременно точно така се е случило , коментира още за "Хоризонт" Асен Александров. Според него учителите трябва да възприемат това не като задължение,..

публикувано на 02.07.24 в 12:58

КЕВР приема окончателно решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за следващия..

публикувано на 30.06.24 в 07:45

15-годишната Натали има нужда от финансова помощ, за да оздравее

Натали, диагностицирана с рядка форма на болестта на Хиршпрунг, се моли за своето спасение. Детето се нуждае от спешна операция в чужбина, за да има шанс да живее. Необходимата сума от 45 000 евро не може да се осигури от майка й, която е самотен родител и се грижи денонощно за дъщеря си. Болестта на Хиршпрунг е заболяване, при което липсват..

публикувано на 30.06.24 в 04:44

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17