Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шарън Стоун откри Седмицата на модата в Париж

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Млади дизайнери стартираха в понеделник Седмицата на женската мода прет-а-порте в Париж с виртуални презентации - формат, избран от повечето марки в разгара на коронавирусната пандемия, с изключение на водещи имена като "Диор", предаде "Франс прес".

Американската актриса Шарън Стоун обяви началото на модната седмица с видеопослание, качено на сайта на Френската федерация за мода. В него холивудската звезда отправя призив към дизайнерите да помислят за "по-справедливо представяне на силните и еманципирани съвременни жени".


"За да бъде актуална, модата трябва да е по-справедлива, разнообразна и равноправна", заяви 62-годишната Шарън Стоун.

От шестте марки, които показаха колекциите си в понеделник, четири са нови участници в официалния календар, включващ 84 модни къщи - знак, че Париж е мястото за представяне, въпреки ситуацията с Covid-19.

Сред новите брандове е Situationist - модна къща, основана през 2015 г. от грузинския дизайнер Иракли Русадзе. Творенията му са вдъхновени от силата на грузинските жени, принудени да се изправят срещу постсъветския хаос. Русадзе е известен и като защитник на ЛГБТ общността в родината си, белязана от патриархални традиции.

Във филма си Иракли Русадзе повежда своите модели - жени и мъже, на разходка из улиците на Грузия, създавайки визуален шок между техния структуриран гардероб и този на хората, които срещат. Моделите се сблъскват със спонтанни реакции, понякога негативни и неодобрителни, например при вида на мъж в пола.

Сред новите лица е и младата дизайнерка от Лондон Уелс Бонър, чийто стил смесва чернокожата култура и британската традиция. Бонър се представи с филм, заснет в родината на баща ѝ - Ямайка, и вдъхновен от 70-те години на миналия век и легендата на регето Боб Марли.

Подобното на приключилата в неделя Седмица на модата в Милано, повечето участници в модната седмица в Париж залагат на виртуалния формат заради коронавирусната пандемия. Изключения правят само няколко водещи марки - "Диор", "Ермес", "Луи Вюитон" и "Шанел", които ще организират шоута на живо. С интерес се очаква днешното представяне на "Диор".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
 Изглед към наводнена улица след буря във Форино (Авелино), Южна Италия, архив.

Вълна от лошо време в Северна Италия

В северната част на Италия времето е лошо с обилни дъждове и градушки, а в планинските райони превалява сняг. Вълната от лошо време, която връхлетя Северна Италия не спира. В област Венето е обявен червен код.  На места там паднаха рекордни валежи от 230 литра на квадратен метър в рамките на 6 часа.  Гръмотевични бури се разразяват и..

публикувано на 16.05.24 в 22:22

КС се произнесе по казуса с концесията на петролния терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Президентът сезира Конституционния съд заради концесията на "Росенец" Решението е взето единодушно. В заседанието са участвали 10 съдии, се посочва в..

публикувано на 16.05.24 в 22:11

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив

Осъден за убийство полицай се барикадира в дома си в Пловдив и отказва да се предаде.  Върховният касационен съд постанови днес най-тежката присъда - доживотен затвор - за Венцислав Караджов за това, че на 15 май 2015 година е застрелял родителите си.  Мъжът е решил да не излиза, това научи БНР от адвоката му Зоя Тошкова.  Тя е..

публикувано на 16.05.24 в 21:59

Референдум за ЕС и президентски избори в Молдова през октомври

Парламентът на Молдова реши на 20 октомври да се проведат едновременно президентски избори и референдум за присъединяването на страната към Европейския съюз. Решението беше взето с 56 гласа за от общо 101 възможни. Гласуването беше бойкотирано от 24-има депутати от опозицията - социалисти, комунисти и членове на партията "Шанс" на богаташа Илан Шор,..

публикувано на 16.05.24 в 21:57
Ген. Кристофър Каволи

Командващият силите на НАТО в Европа: Русия няма достатъчно военни за стратегически пробив край Харков

Русия няма достатъчно военни, за да осъществи стратегически пробив край Харков. Това каза командващият силите на НАТО в Европа ген. Кристофър Каволи след заседанието на началниците на отбраната на НАТО в Брюксел: "Руснаците не разполагат с необходимия брой, за да направят стратегически пробив, ние не вярваме, че това може да стане. Още нещо -..

публикувано на 16.05.24 в 21:42
Кирил Петков

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при ПТП-то

Кирил Петков изказа съболезнования на близките на шофьора, починал при пътния инцидент край Аксаково. Мъж е загинал, а двама души са в болница след катастрофа с кола на НСО Бивш премиер катастрофира с кола на НСО Политикът потвърди в социалната мрежа, че не е пострадал при инцидента. "Сега отидох и до болницата,..

публикувано на 16.05.24 в 20:52

33,2 млн. лв. европари за саниране в Кюстендилско по т. нар. "зелен преход"

33 207 000 лева получава Кюстендилска област за саниране на жилища от средствата по така нар. зелен преход, които общо за региона са 122 млн. евро. Това стана ясно на кръгла маса по усвояването и разпределението на парите за справедливия преход под наслов  "Реализиране на възможностите", касаещ областите Перник, Кюстендил и Стара Загора, където..

публикувано на 16.05.24 в 20:23