Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без инциденти премина четвърто "Велико народно въстание"

| обновено на 04.10.20 в 00:06
Снимка: БГНЕС

Мирно и спокойно протече 87-ият ден от началото на антиправителствените протести и четвъртото поред "Велико народно въстание." Пред събралите се хора на площада бяха отбелязани постиженията на протестите, като се имаше предвид смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма. 

Четвъртото поред "Велико народно въстание" беше подкрепено от много българи, дошли в София от различни градове на страната.

Към 22 ч. протестиращите тръгнаха на шествие. Минаха покрай старата сграда на парламента и стигнаха до храм-паметника "Св. Александър Невски". Помолиха за Божия благодат, за да се освободим от злото. След това шествието стигна до Орлов мост и спря движението на автомобили.

Затворени за движение по-рано бяха бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков". Полицаи охраняваха сградите на парламента и Министерския съвет и не допускаха хората към булевард "Дондуков". Пред сградата на президентството нямаше полицейски постове. 

Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Борисов, на главния прокурор Иван Гешев, предсрочни парламентарни избори. Хората заявиха, че очакват нов модел на управление с нови лица и промяна на Конституцията. 

До 21 ч. обстановката пред Министерския съвет и Народното събрание бе спокойна, чуваха се музика и викове "оставка".  След това хората тръгнаха от площад "Независимост", минаха покрай старата сграда на парламента и минути преди 22 ч. се събраха пред катедралата "Св. Александър Невски".  Там хората останаха около 30 минути като периодично скандираха: "Оставка".

Редовно участващият в протестите отец Дионисий призова хората да се помолят, за да получат Божията благодат и да се освободят от властващото зло. По-рано, от трибуната в "триъгълника на властта" той каза:

"Чудото, което стана на 9-и юли - да възкресите България и българския дух, се повтори днес. Възкресихте Европа!". 

След това протестиращите отново блокираха кръстовището на пл. "Орлов мост".


За трите месеца, откакто се провеждат, протестите са постигнали много и дори в Европа вече знаят какво се случва в България. Това заявиха от т.нар. "Отровно трио" пред събралите се в центъра на София на митинга. Бяха отбелязани и други постижения на протеста - смяната на министрите на правосъдието, на икономиката и на туризма. 

Излъчено беше и видео, изпратено до Европейския парламент, за липсата на свобода на словото, корупционните практики и необходимостта от реформи. Проф Велислав Минеков, който отива в Брюксел в понеделник, когато на сесия на ЕП ще се дебатира върху върховенството на закона в България, заяви:

"Покоен приятел - Кристиян Таков, казваше така: "В България едни се борят с комунизма, други се борят с капитализма, а ние живеем на феодализма. Точно така е! Тези мафиоти ни направиха феодално общество. Крайно време е! Махаме ги".

Гласът на българския интелектуалец ти беше определен като нова фаза на протеста. От трибуната беше изразена благодарност към над 500 интелектуалци, подкрепили каузата.

Организаторите призоваха и пенсионерите да не се подвеждат от раздадените им по 50 лв. на месец до края на мандата.



В протеста се забелязваха граждани на Русе, Варна, Перник, Свищов, Карлово, Челопеч и други, сред които и специално дошли българи от Канада.

Първото "Велико народно въстание" се състоя на 2 септември - деня на откриване на новата пленарна сесия. На 10-и септември беше второто т.н. "Велико народно въстание", а третото - в Деня на независимостта - 22-ри септември.



Група от около 20-ина души се събра на протест в палатковия лагер пред общината във Варна. Недоволните развяваха българското знаме, а пространството около лагера е озвучено с възрожденски песни. 

Протестно автошествие срещу управлението блокира и движението в района на граничния пункт "Дунав мост" при Русе.  Участниците спряха автомобилите си в кръговото кръстовище край "Дунав мост" около 17 ч. Блокадата продължи до 18.00 часа. Екипи на полицията пренасочваха трафика по обходни маршрути.

С митинг и шествие протестиращите във Велико Търново се включиха в инициативата Велико народно въстание. За кратко беше затруднен трафикът в центъра на града, до инциденти не се стигна. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът касира изборите за общински съветници в Пазарджик

Пазарджишкият административен съд касира изборите за общински съветници в Пазарджик. Делото беше образувано по жалба на трима кандидати, които оспориха разпределението на мандатите в градския парламент. Съдът е установил, че има разминаване в преброените и отчетените действителни и недействителни гласове, а също и гласовете "не подкрепям никого"...

публикувано на 04.07.24 в 18:56

Около 40 хил. секции в Обединеното кралство за общите избори

Лидерите на партиите в Обединеното кралство се присъединиха към милионите гласоподаватели, които решават съдбата на страната в общи избори след 14-годишно управление на Консервативната партия. Избори в Обединеното кралство Всички направени напоследък социологически проучвания показват, че консерваторите ще бъдат победени и то убедително от..

публикувано на 04.07.24 в 17:40
Адриан Антонов

Шест години затвор за шофьора, прегазил Ани и Явор

19-годишният Адриан Антонов беше осъден на 9 години затвор за смъртта на 24-годишната Ана-Мария Малчева и на 22-годишния Явор Стоянов, които бяха блъснати от него на столичния булевард "Сливница" през май миналата година. След като Антонов се призна за виновен, съдът намали присъдата му на 6 години.  Младежът няма да има право да шофира в..

публикувано на 04.07.24 в 17:14

Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич

Голяма мраморна статуя, чиято височина е над човешки ръст, откриха археолозите при проучвания в античния град Хераклея Синтика край Петрич, съобщи пред медиите ръководителят на разкопките проф. д-р Людмил Вагалински, предава БТА. Нова находка в античния град Хераклея Синтика Статуята е на божество и е много добре запазена, допълни той...

публикувано на 04.07.24 в 17:09
Мирослав Боршош

Боршош покани на заседание на комисията по култура кмета на София заради военния мемориал

Председателят на Комисията по култура в СОС Мирослав Боршош свиква извънредно заседание заради прекратяването на процедурата по възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотен полк. Кметът Васил Терзиев прекрати конкурса в етапа на избран проект за Мемориала. Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI..

публикувано на 04.07.24 в 17:02

Минералният плаж в Белово скара настоящ и бивш кмет

Преди няколко дни, минералният плаж в Белово осъмна с транспарант с надпис "Плажът няма да работи. Кметът спря тока".  Това създаде напрежение в града и допълнително нагнети отношенията между кметът на общината инж. Стойко Стефанов и председателят на общинския съвет Костадин Варев.   Ситуацията е още по заплетена от факта, че комплексът..

публикувано на 04.07.24 в 16:39
Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов

Министър Калин Стоянов с обръщение за празника на МВР

"Не мога да ви обещая лесна битка в името на доброто, но ви обещавам безусловната си подкрепа". Това казва във видеообръщение по повод празника на МВР служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.  Видеото е публикувано в страницата му във "Фейсбук". "Празнуваме решителността на всички вас, посветили професионалния си път на..

публикувано на 04.07.24 в 16:14