Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София подготвя алтернативно обезщетение за частни терени в зелени площи

Снимка: БНР

Алтернативно обезщетение за частни терени в зелени площи подготвя Столичната община. 5000 реституирани имота попадат в паркове, градини или бъдещи зелени зони, стана ясно при представянето на "София план" - общинското предприятие, което ще отговаря за пространственото и стратегическо планиране на Столична община.

Обезщетенията могат да станат чрез други модели, обясни арх. Любо Георгиев, директор на общинското предприятие “София план“.

Крайното решение ще бъде на Столичния общински съвет, който ще трябва да реши, които от тези 5 хил. проекта са по-приоритетни.

“Тук се използва не само бюджетът, защото той е прекалено ограничен и ще ни трябват сигурно пет бюджета, за да изкупим всички, а други подходи, които са законни, честни, справедливи и приемливи за цялото общество. С възможност да реализират това, което биха желали да реализират там като инвестиция на друго място Всички да спечелят от този подход “.

Не се допуска промяна на предназначението на поземлени имоти, които са градини, паркове и лесопаркове.

Най-сериозен проблем с частни имоти има в "зелените клинове", които свързват града с планината, обясни главният архитект на София – Здравко Здравков.

“Специалната защита има закон, въпросът е, че собствениците на тези имоти през годините се чувстват ощетени. И тук трябва да се намери механизма за придобиване на тези имоти съответно по необходимите приоритети. Като започнем от Кръстова вада, покрай река Драгалевска, Въртопо, Западен парк –  конфликтите не са само в парковете“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Майк Джонсън, председател на Камарата на представителите на САЩ

САЩ разследват изтичането на класифицирана информация за израелските планове спрямо Иран

Съединените щати разследват изтичането на два строго класифицирани документа на разузнаването, описващи израелската подготовка за ответни удари срещу Иран, съобщи днес председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън, цитиран от агенция "Ройтерс". Документите вероятно са били изготвени от Националната агенция за геопространствено разузнаване и..

публикувано на 20.10.24 в 20:06
Драган Приморац

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия

Драган Приморац е кандидатът за президент на управляващата партия в Хърватия. Кандидатурата му беше приета по време на Обща конференция на формацията в град Шибеник. Драган Приморац беше представен от премиера на страната и председател на управляващата Хърватска демократична общност Андрей Пленкович.  В обръщението си пред делегатите Драган Приморац..

публикувано на 20.10.24 в 19:43

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране

5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност започват с европейско финансиране. Те са общо 4, като българските участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 милиона евро, съобщават от Министерството на транспорта и съобщенията. Ведомството е национален координатор на цифровия сектор от Механизма...

публикувано на 20.10.24 в 19:22

Започва ремонт на "Дунав мост" при Русе, движението няма да се спира

Пътният трафик по моста Гюргево-Русе ще бъде засегнат поради ремонтните дейности от румънска страна на устройствата, покриващи дилатационните фуги, съобщи в петък Териториалният инспекторат на Гранична полиция в Гюргево (ITPF), съобщи за БТА агенция "Аджерпрес". Работите ще започнат на 21 октомври. "Ремонтните дейности ще се извършват..

публикувано на 20.10.24 в 19:02

54% е избирателната активност в монтанското село Габровница към 17:30 часа

54 % е била избирателната активност в Габровница към 17.30 часа. Жителите на монтанското село искат кмет, който да осигури работа и да се справи с високата престъпността. 476 от имащите право на глас 950 жители на Габровница дадоха своя вот за кмет на монтанското село към 17.30 часа, съобщиха от общинската избирателна комисия...

публикувано на 20.10.24 в 18:52

Избирателната активност в Омуртаг към 17:30 часа е била под 28%

Избирателната активност на новите избори за кмет в община Омуртаг към 17:30 часа е под 28 процента, съобщи председателят на Общинската избирателна комисия Нелис Реджеб. Изборният ден в общината протича нормално. В комисията няма подавани сигнали и жалби. Не са констатирани и проблеми с машинното гласуване. Избирателната активност в село Ясенково - едно..

публикувано на 20.10.24 в 18:46

Малко над 8% избирателна активност във варненските райони "Одесос" и Приморски" към 17,30 часа

Избирателната активност на частичните местни избори за избор на кметове на районите "Одесос" и "Приморски" във Варна към 17:30  е малко над 8%. За "Одесос" тя е 8,12% или гласували 5458 души, а за "Приморски"- 8,44 % или гласували 7300 души. Това съобщиха от Общинската избирателна комисия. Няма сигнали за нарушения. В двата района има секционни..

публикувано на 20.10.24 в 18:20