Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на кипърските турци се разпадна след решението за Вароша

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Заседание на Съвета за сигурност, политическа криза в признатата само от Анкара Севернокипърска турска република, остро осъждане в Кипър, загриженост на ООН и ЕС за нова ескалация на напрежението в региона. Това са реакциите досега от направеното в късния следобед вчера в Анкара съобщение за града-призрак Вароша в окупираните северни територии на Кипър.

Отварянето на част от крайбрежната зона на Вароша е предизборен ход, намеса на Турция в изборите за т. нар. президент на кипърските турци, чийто първи тур е тази неделя.

Това е общата оценка на кипърски турски политици, медии, организации, които бурно осъдиха обявеното съвместно от турския президент Ердоган и т. нар. премиер на кипърските турци Ерсин Татар решение за затворения от 46 години район.

„Срам за нашата демокрация” го нарече лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ.

Т. нар. правителство на кипърските турци се разпадна, след като в знак на несъгласие с предприятия акт за Вароша късно снощи от него излезе по-малкият коалиционен партньор – Народната партия.

Политическата криза настъпи само дни преди в неделя кипърските турци да гласуват за нов "президент" /„лидер на кипърската турска общност”, както в международен план се нарича единственият признат легитимен официален представител на самообявилата се република/. Акънджъ и Татар са основните претенденти за поста и решението за Вароша се оценява като опит за облагодетелстване на Татар, който е фаворитът на Анкара.

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис определи ситуацията като „изключително неприемлива“, в нарушение на резолюциите на ООН.

В петък Съветът за сигурност на ООН на закрити консултации ще разгледа турските действия за отварянето на Вароша по внесената от Никозия жалба.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш и върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел изразиха загриженост от предприетите действия, които могат да предизвикат по-голямо напрежение на острова и в региона.

Вароша, някогашното кипърско-гръцко предградие на Фамагуста в окупираната северна част на Кипър, е "град-призрак", мъртва зона под контрола на турската армия от август 1974 г. след турската инвазия на острова. Две резолюции на ООН определят статута му. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борел: ЕС ще поиска Турция да не отваря Фамагуста

Кипърският евродепутат Лефтерис Христофору поиска Европейският парламент да излезе с декларация по повод предвиденото за утре отваряне на Фамагуста, която е закрита зона. Той подчерта, че това се прави по инициатива на Турция. В отговор върховният..

публикувано на 07.10.20 в 11:35
ВИЖТЕ ОЩЕ

Административният съд в Пазарджик атакува пред КС текст от Изборния кодекс

Административният съд в Пазарджик внесе в Конституционния съд искане за установяване на противоконституционност на текст от Изборния кодекс. Това съобщиха от Върховния административен съд. Искането е свързано с административно дело, в рамките на..

публикувано на 03.07.24 в 20:08
Стойко Петков и Роберто Петков в съдебната палата в Ловеч

Съдът в Ловеч задържа под стража баща и син заради побой край Карлуково

Окръжният съд в Ловеч отмени мерките, наложени от луковитския районен съд на двамата мъже, баща и син, обвинени като извършители на побоя над шофьор на автобус с туристи край село Карлуково и им наложи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под..

публикувано на 03.07.24 в 20:01
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. За 2 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град..

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват..

публикувано на 03.07.24 в 18:43