Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 пилоти от 15 държави и общо 52 000 обиколки маркираха “ЕКО 24 часа на България”

Единственото по рода си отборно картинг състезание за издръжливост „ЕКО 24 часа на България“ приключи с удивителни резултати и незабравими пистови моменти, създадени от 34 отбора с над 200 пилоти от целия свят. За едно денонощие на картинг пистата в Хасково те постигнаха общо 52 000 обиколки и точно 1 440 минути постоянно каране, изпълнено с висок адреналин и хъс за победа.

В категория PRO, първи пресякоха финалната права френският отбор на „MRK Pro” с 1 584 обиколки и изминати 1 671 километра, следвани от белгийския отбор „Kart Events.BE”. На трето място се класира българският отбор „GLS Racing Team”.

В категория GOLD първи се класира белгийският отбор „Jakpom”, а на второ място – швейцарците от „Eiriz Racing”. Голямата изненада на „Малкия Льо Ман“ беше „Отборът на звездите“, който завърши на почетната трета позиция в категория GOLD. В звездния екип се включиха спортни легенди на България като автомобилният състезател Павел Лефтеров, печелил “24-часа на Нюрбургринг”, рали пилотът и европейски шампион Крум Дончев, световният шампион в Супер Ендуро сериите Теодор Кабакчиев и ултрамаратонецът Красимир Георгиев. Заедно с тях караха актьорът Асен Блатечки, кулинарят и ТВ водещ Лео Бианки, бийтбокс изпълнителят Александър Деянов – Скилър и певецът Рафи Бохосян. Макар и разнороден, отборът показа изключителна солидарност и завидни картинг умения, които доведоха до престижното им класиране.


Освен сериозното предизвикателство за доказване на издръжливост, липсата на сън и силната преумора, отборите се изправиха и пред още едно препятствие – обръщането на посоката на движение на пистата, 12 часа след старта на надпреварата, което бе маркирано със зрелищна заря.

Докато участниците се бориха за най-престижната позиция, публиката участва в забавни игри с награди, организирани от ЕКО България – генерален спонсор на събитието. Компанията се включи в битката за издръжливост и чрез отбора си „Еко Рейсинг Тийм“, съставен от представители на медиите, служители на ЕКО България и победителите от специална онлайн игра.

Организаторите, състезателите и гостите на събитието се включиха и в благотворителната кампания за набиране на средства необходими за спешното лечение на едногодишната Йоана от Хасково. В подкрепа на малката Йоана, те предоставиха част от таксите, събрани за участие в състезанието, както и лични средства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Игор Йовичевич дебютира с победа начело на Лудогорец

Шампионът на България за последните 13 сезона Лудогорец постигна рутинна победа с 2:0 при гостуването си на Ботев (Враца) в мач от 10-ия кръг на Първа лига.  Визитата на "орлите" бе съвсем символична, тъй като мачът се игра на техния стадион "Хювефарма Арена" в Разград. На стадион "Христо Ботев" във Враца в момента се извършва подобряване на тревното..

публикувано на 29.09.24 в 23:12

Четири медала за България от Балканиадата по художествена гимнастика в Будва

Четири отличия спечелиха българските състезателки от Балканското първенство по художествена гимнастика в Будва (Черна гора). България беше представена от националките Антоанета Цанкова при девойките и Ивайла Горанова при жените. Възпитаничката на Николай Боев Антоанета Цанкова завоюва две сребърни отличия - на финалите на бухалки и на лента, а на обръч..

публикувано на 29.09.24 в 23:07
Нургюл Салимова

България отново ще има представители на световната купа по шахмат

България отново ще има представители на световната купа по шахмат.  Надпреварата ще  се проведе през 2025 година,  а с блестящото си представяне в турнира през 2023-та Нургюл Салимова заслужи отново място в Турнира на претендентките. България завърши на 10-о място при жените на Олимпиадата, а при мъжете бяхме 27-ми. Държавите трябва да..

публикувано на 29.09.24 в 21:01
Попадението на Кристиан Макун донесе победата на Левски над Арда

Попадението на Кристиан Макун донесе победата на Левски над Арда

Дебютният гол на венецуелския защитник Кристиан Макун донесе победата на Левски с 2:1 при домакинството на Арда в мач от 10-ия кръг на Първа лига. Успехът остави столичани на първото място в класирането с 25 точки, с три повече от втория Лудогорец, който има два мача по-малко. Другият гол за победата бе дело на тарана Александър Колев от дузпа, а за..

публикувано на 29.09.24 в 20:54
Алекс Тоткова

Златен и сребърен медал за България на ЕП по спортно катерене

Златен и сребърен медал спечелиха българските състезатели на европейското първенство по спортно катерене за юноши и девойки, което се проведе във френския град Троа. Участниците, разделени в трите възрастови категории на катеренето U16 (Youth B), U18 (Youth A), U20 (Juniors), се състезаваха за призовите места  в дисциплините трудност, боулдър и..

публикувано на 29.09.24 в 20:12

Кикбоксьорите Борислав Радулов и Калоян Трайков със световни купи от Узбекистан

Световният шампион Борислав Радулов триумфира с титлите в двете категории, на които участва в стила пойнт файтинг при мъже до 57кг и до 63кг. на Световната купа в Узбекистан. Фурор предизвика 18-годишният Калоян Трайков, който спечели три Световни купи, от които две бяха при юноши старша възраст в категории до 74кг и до 79кг. Трайков участва и при..

публикувано на 29.09.24 в 20:08
Ботев (Пловдив) победи ЦСКА 1948 с късен гол на черногореца Мараш

Ботев (Пловдив) победи ЦСКА 1948 с късен гол на черногореца Мараш

С късен гол на влезлия като резерва черногорец Алекса Мараш отборът на Ботев (Пловдив) спечели с 1:0 при гостуването на ЦСКА 1948 в Бистрица. Двата отбора изиграха равностоен мач и нулевото равенство изглеждаше логичен завършек, но пет минути преди края капитанът на Ботев Ивелин Попов пусна извеждащ пас за Мараш, който майсторски вкара единствения гол..

публикувано на 29.09.24 в 18:45