Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испания променя конституцията си, за да увеличи бюджетния дефицит

Снимка: Pixabay

Парламентът на Испания суспендира конституционната клауза, задължаваща правителството да се съобразява с таван на бюджетния дефицит и публичния дълг.
Клаузата бе включена в основния закон в разгара на дълговата криза през 2011 година. Днес "за" отмяната й гласуваха 208 депутати срещу само 1 "против". Консервативната Народна партия се "въздържа", което позволи на поправката да бъде узаконена.
Така правителството на социалистите ще може да харчи свободно през следващите две години, за да омекоти ефекта от пандемията ковид-19 върху четвъртата икономика в Европа. За 2020-а прогнозираното свиване на брутния вътрешен продукт е с над 11 процента. Над 11 процента е и очакваният дефицит в испанския бюджет.
По-рано днес правителството одобри план от 5 милиарда и 790 милиона евро за стимулиране на заетостта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пеевски: Хората заслужават ново начало

"На този етап не виждам възможност. След резултатите, тогава вече мога да ви кажа". Това заяви съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Хората заслужават ново начало. Време е да направим стабилно правителство, не да има толкова много избори. Това пречи на нормалното функциониране на държавата. Преди това цикълът от предсрочни избори преди две години..

публикувано на 09.06.24 в 20:03
Графика с данни от екзитпол, разпространен от основните гръцки телевизионни канали веднага след затварянето на избирателните секции в страната в 19 ч.

Първи данни от екзитпол на евровота в Гърция: Победа на управляващите от "Нова демокрация"

Победа на управляващите консерватори от гръцката "Нова демокрация", сочат първите данни от екзитпол на след края на евровота в южната ни съседка. И на тези евроизбори имаше български кандидат за член на Европарламента. Дали обаче Константина Кунева от Гръцката комунистическа партия ще бъде избрана ще стане ясно в следващите дни. Лидерите на гръцките..

публикувано на 09.06.24 в 20:00

"Галъп": ГЕРБ - 26,5%, ДПС - 15,3%, ПП-ДБ - 15,1%, "Възраждане" - 14,7%

Предсрочните избори за национален парламент се печелят убедително от ГЕРБ-СДС , сочат резултатите от екзитпол на "Галъп интернешънъл болкан", социологическата агенция, с която БНР работи на изборите 2 в 1. На второ място е ДПС с 15,3 на сто от имащите право на глас. Третото място е за коалицията ПП-ДБ , те получават подкрепата на..

публикувано на 09.06.24 в 20:00

ЦИК: Бюлетините от машинно гласуване, които са без печати, ще се броят като действителни

Бюлетините от машинно гласуване, на които не е поставен печат, ще се броят като действителни .  Това съобщи пред БНР  заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева.  ЦИК: Над 130 вече са машините, с които гласуването е спряно По думите ѝ вече е изпратено писмо от ЦИК до районните..

публикувано на 09.06.24 в 19:59
Председателят на РИК - Благоевград Мартин Бусаров

След напрежението: Възстановено е гласуването в 9-а секция в Симитли

Възстановен е нормалният изборен процес в секцията в Симитли, където по-рано възникна напрежение между състава на секционната избирателна комисия и застъпници на партии. Наложи се и намесата на полиция. По време на пресконференция на РИК-Благоевград, група представители от партията, която изпрати 106 сигнала и жалби за нарушения,..

публикувано на 09.06.24 в 19:54

Полицаи от Добрич спасиха 40-годишен мъж, получил епилептична криза пред изборна секция

Полицаи от Добрич са спасили живота на 40-годишен мъж, участник в изборния процес като застъпник на политическа партия. Инцидентът е станал пред секция в Добрич около 18:00 часа днес. Около 18:00 часа днес в СИК №60, намираща се в Педагогическия колеж, квартал "Добротица" в Добрич, 40-годишен мъж, застъпник на политическа партия на изборите, е..

публикувано на 09.06.24 в 19:49
) Близо една трета от всичките 166 избирателни секции в Турция се намират в мегаполиса Истанбул.

По-висока избирателна активност в Истанбул в края на изборния ден

Около 12 хиляди са гласувалите към 18 ч. в района на Истанбул. Същият брой избиратели са упражнили правото си на глас и в област Бурса. Избирателната активност в 99-те секции в двете области се е увеличила в края на изборния ден.

публикувано на 09.06.24 в 19:34