Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кличко, който е в Covid карантина, води на кметския вот в Киев

Избиратели гласуват в секция на местния вот в Киев - 25 октомври 2020 г.
Снимка: БТА

Кметът на Киев Виталий Кличко води след вчерашните местни избори в украинската столица, но се очаква да се яви на балотаж в средата на ноември, тъй като не е успял да събере необходимите му над 50 процента от гласовете на първи тур. Подадените за него бюлетини са около 45 на сто.

Политикът, който в деня преди изборите, обяви, че се е заразил с коронавируса, имаше 19 съперници.

Изненадващо предшественикът му Олександър Попов от проруската партия "Опозиционна платформа" също има надежди да достигне до балотаж. 59- годишният Попов е на второ място, далеч зад Кличко с около 9 процента.

Кандидатът на партията на президента Володимир Зеленски "Слуга на народа" Ирина Верешчук и телевизионният водещ Серхий Притула също имат шансове.

Заради заразяването си с коронавируса самият Кличко не можа да гласува.

Както съобщи самият кмет, той е добре и работи от дома си.

Балотажът се очаква на 15 ноември.

Киев

Кличко е кмет на украинската столица от предсрочните избори преди шест години, когато Украйна свали от власт проруския си президент и се ангажира с политически завой към Запада, припомня БТА.

Кличко е потенциален съперник на Зеленски, който миналата година встъпи в длъжност като президент след голяма изборна победа, но в момента е с падащ рейтинг.

Вчера местни избори имаше и в много други райони на Украйна.

Володимир Зеленски гласува - 25 октомври 2020 г.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която планираше да осъществи независимо наблюдение на изборите, изрази в доклад в навечерието им доверие "към цялостното произвеждане на изборите и очакване претендентите да могат да агитират свободно".

Вчерашните избори за кметства, общински съвети и други органи на местната власт се разглеждаха като тест за партията на Зеленски "Слуга на народа", кръстена на телевизионно шоу, което направи актьора и комик Зеленски известен.

Кличко, подобно на Зеленски, е прозападен в политическите си позиции, но преди подкрепяше предшественика и съперник на Зеленски, Петро Порошенко, който беше избран през 2014 г. след свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович.

Кличко е заявявал публично амбициите си за президентския пост, но през 2014 г. се отказа от президентската надпревара, за да отстъпи място на кандидатурата на Порошенко.

Много анализатори и избиратели очакват на следващите президентски избори през 2024 г. Кличко отново да предяви тези си амбиции и да бъде сред претендентите за поста.

Петро Порошенко и съпругата му Марина гласуват - 25 октомври 2020 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23

Гвоздейков: Готови са критериите по процедурата за изграждане на зарядни станции за леки и товарни автомобили

Готови са критериите по процедурата за изграждането на зарядни станции за леки и товарни автомобили по ТЕН-Т мрежата (Трансевропейска транспортна мрежа). Това заяви в Бургас служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, по време на заседание на Комитета за наблюдение на Програма "Транспортна свързаност"., съобщиха от пресцентъра на..

публикувано на 14.05.24 в 21:07
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02