Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ейми Кони Барет е новият член на Върховния съд на САЩ

| обновено на 27.10.20 в 07:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският сенат потвърди с републиканско мнозинство номинацията на Ейми Кони Барът като 115-ия съдия във Върховния съд. След вотът Барет положи клетва на церемония на открито в Белия Дом.

Това е едва петата жена, която влиза в американския конституционен съд в над 230-годишната история на институцията. Барет е третата номинация на президента Доналд Тръмп за Върховния съд и зациментира консервативното мнозинство на органа седмица преди изборите.  

Тръмп определи потвърждаването на номинацията като „ден от голямо значение.“  Барет, която е религиозен консерватор, обеща да отстоява независимостта на съдебната система.

Новият върховен съдия ще заеме овакантеното място на Рут Бейдър Гинсбърг, която в продължение на десетилетия бе икона за либералите. Гинсбърг почина миналия месец.

Демократите критикуваха републиканците за процеса по избиране на заместник на Гинсбърг. Те ги обвиниха в двуличност, заради блокадата им през 2016-а на номинация за Върховния съд на президента – демократ Барак Обама с довода, че в период близо до избори за президент е удачно да се изчака вота.

Демократите също посочват, че досега не имало гласуване на съдия толкова близо до президентски избори.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 400 еднодневни трудови договори за бране на череши в Кюстендилско

В Кюстендил Инспекцията по труда е издала над 400 еднодневни договори за отглеждане и бране на череши. Кампанята започва след този уикенд. От Инспекцията по труда разясняват, че договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа - т.нар. еднодневни договори, не лишават берачите и работниците по масивите от правото им на социално..

публикувано на 01.06.24 в 11:32

Близо 3 000 се събират за 13-тото издание на фестивала "Насред мегдана в Арбанаси"

Близо три хиляди изпълнители се събират за 13-тото издание на Националния фолклорен фестивал "Насред мегдана в Арбанаси" днес и утре. "Насред мегдана в Арбанаси" събира изпълнители на автентичен и обработен фолклор от цялата страна. Най-малкият участник е 2-годишният Данислав Йорданов от село Хотница, а най-възрастният е Слава Данева на 87..

публикувано на 01.06.24 в 11:25

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича десетки почитатели на легендарните немски автомобили, които разглеждат с любопитство и се снимат с..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17