Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 5 г. затвор за обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз

| обновено на 28.10.20 в 12:23
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание гласува окончателно промени в Наказателния кодекс, с които се предвижда затвор от 2 до 5 години за извършване на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз.

Моторното превозно средство ще се отнема в полза на държавата, независимо чия е собствеността му.

Когато деянието е извършено от две или повече лица, които са се договорили или са използвали фалшиви документи, наказанието ще е затвор от 5 до 10 години и глоба от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния. Промените в Наказателния кодекс бяха прокарани през преходни и заключителни разпоредби в Кодекса за търговското корабоплаване.

По време на дебатите от БСП остро възразиха и настояваха за оттегляне на разпоредбите. 

На първо четене: По-тежки наказания за компютърни престъпления и плагиатство

Депутатите приеха на първо четене и промени в Наказателния кодекс, с които се завишат санкциите при компютърни престъпления, плагиатство и детската експлоатация онлайн.

При неизпълнение на задължението да се съхранява информация за определен срок съгласно Закона за електронните документи и електронните удостоверителни услуги, освен досегашната глоба от 5000 лева, се предвижда и затвор до 6 години. Завишава се и наказанието за плагиатство от 2 до 3 години лишаване от свобода. Приетите на първо четене разпоредби в Наказателния кодекс предвиждат наказанието за престъпления, свързани със сексуални посегателства срещу малолетни и непълнолетни, да се повиши от 5 до 6 години затвор.

Крум Зарков от БСП разкритикува законопроекта на правителството с мотива, че с промените няма да се подобри борбата с тези тежки престъпления и настоя за преработването му:

„На практика всички тези престъпления стават по-тежко наказуеми. Добре, само че всички знаят, че трудността при тях е в доказването и това няма да се промени с нищо, вдигайки така наказанията“.

Христиан Митев от „Обединени патриоти“ уточни, че промените са свързани със започнала наказателна процедура срещу България заради занижени наказания при киберпрестъпления и се съгласи с някои от критиките на левицата:

„Добре е да се прегледат не само наказанията, а и самите състави в главата „Компютърни престъпления“ с оглед на това, че начинът на формулиране към този момент показва, че в много случаи е много трудно доказването, но пак казвам, това са промени, които могат и следва да бъдат направени между първо и второ четене“.

Депутатите гласуваха четириседмичен срок за внасяне на предложение между двете четения на промените в Наказателния кодекс.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сирийски войници и цивилни инспектират мястото на въздушен удар, насочен към превозно средство в квартал Ал-Мазех в Дамаск, Сирия, 21 октомври 2024 г. Най-малко двама души са убити, а други трима са били ранени при израелския въздушен удар, според сирийската агенция SANA, която цитира военни източници.

Израелски удар в Дамаск, според израелската армия е убит високопоставен член на "Хизбула"

Трезор на "Хизбула", в който са съхранявани злато и пари в брой на обща стойност милиони долари, е бил поразен от израелската армия, обяви командването ѝ тази вечер. Израелски удари по филиали на финансова институция, свързана с "Хизбула" Израел атакува клонове на свързана с "Хизбула" ливанска банка Израел е нанесъл близо 300 удара по..

публикувано на 21.10.24 в 22:18

Още 4 заседания до края на годината по делото за фалиралата "Дупнишка популярна каса"

Окръжният съд в Кюстендил насрочи за ноември и декември още 4 заседания по делото за фалиралата през 2013 година "Дупнишка популярна каса".  Процесът мина през сложни обрати и перипетии, беше спиран и подновяван. Прокуратурата е залята от жалби на вложители в "Дупнишката популярна каса", която от месец е затворена Документите от разследването..

публикувано на 21.10.24 в 21:56
Снимката е илюстративна, архив.

Мъж е загинал при пожар в дома си във Вълчедръм

Самотноживеещ жител на Вълчедръм e загинал късно снощи при пожар в дома си. Предполага се, че огънят е тръгнал от печка на твърдо гориво. Малко преди полунощ в Районното управление в Лом е постъпил сигнал от жител на Вълчедръм, който съобщил, че е възникнал пожар в съседен имот, обитаван от 62-годишен местен жител, който живее сам. Огънят е унищожил..

публикувано на 21.10.24 в 21:35
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44