Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шведите почти са се отказали от парите в брой

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шведите почти са се отказали от парите в брой като разплащателно средство и само 9 процента са използвали банкноти и монети при последните си покупки. Вместо това те предпочитат картите и дигиталното разплащане, сочи представено днес проучване на централната банка, цитирано от "Ройтерс".

Използването на кеш в Швеция спада от години и централната банка прогнозира, че на практика може парите в брой да изчезнат след две десетилетия.

Използването на кеш е на най-ниското си равнище, посочва в съобщение централната банка.

За да се подготви за бъдещето, в което все по-малко хора ще използват пари в брой, "Риксбанк" (Riksbank) проучва възможността да пусне дигитален кеш - т.нар. е-крона, допълва институцията.

Проучването сочи, че шведите разчитат все повече на дигиталното разплащане, включително дебитни карти и популярната мобилна разплащателна система "Суиш" (Swish).

Над 90 процента от шведите са използвали дебитна карта при покупките си през последните 30 дни, сочи анкетата, като 75 процента са плащали чрез "Суиш". Само 50 процента са използвали кеш.

Пандемията от коронавирус, заради която много хора работят от вкъщи и не посещават магазини, ускорява тенденцията, отбелязва банката.

Дори възрастните хора започнаха да използват Суиш повече през пандемията, допълва институцията.

Изчезването на парите в брой обаче буди притеснения за това какво би се случило, ако електронните разплащателни системи се сринат.

Макар парите в брой сравнително лесно да се фалшифицират и "перат" имат някои съществени предимства пред дигиталните пари.

Например не разчитат на електричеството или сложна инфраструктура и според централната банка трябва да бъдат запазени като резервен вариант.

"Риксбанк" е на мнение, че който иска да използва пари в брой, трябва да може да продължи да го прави, посочи централната банка.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Масуд Пезешкиан

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран

Реформаторът Масуд Пезешкиан е новият президент на Иран, побеждавайки твърдолинейния си консервативен съперник Саид Джалили. Пезешкиан получи 53% от гласовете, докато съперникът му взе 9% по-малко. До втория тур се стигна, след като нито един кандидат не получи мнозинство на първия тур на изборите на 28 юни, когато избирателната активност беше..

публикувано на 06.07.24 в 15:35

Община Дупница стартира зелен проект заедно с Крива паланка

Проект по подобряване на зелените зони и парковите пространства за над 800 000 лева стартира Общината в Дупница заедно с Крива паланка (РСМ) по Програмата за трансгранично сътрудничество. Договорът по реализацията вече е подписан, срокът за изпълнение на проекта е 24 месеца. Проектът предвижда озеленяване на площи на територията в градска..

публикувано на 06.07.24 в 14:42
Гюнер Тахир

Гюнер Тахир: Пеевски е свършен, но не веднага

Нещата в ДПС като са подвижните пясъци – накъдето задуха вятърът, пясъците отиват там. Това заяви в интервю за БНР Гюнер Тахир. До 1996 година, когато напуска ДПС, той е част от тясното партийно ръководство, а след това прави първия опит да даде алтернатива на етническите турци, създавайки Национално движение за права и свободи. По повод..

публикувано на 06.07.24 в 14:09

Кола се преобърна край АМ "Струма", загина жена

Колона от автомобили се образува в участъка на магистрала "Струма" при отклонението за Кочериново. Лек автомобил, който е пътувал в посока София, се е ударил в мантинелата и се преобърнал. Загинала е шофьорката на автомобила, съобщи за Радио Благоевград Катя Табачка, говорител на полицията в Кюстендил. "В резултат на инцидента е пострадал..

публикувано на 06.07.24 в 13:59

БДЗП регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд

Българско дружество за защита на птиците регистрира първото успешно размножаване в дивата природа на египетски лешояд. Това е вторият подобен случай в Европа и се смята за успех при  възстановяването на най-застрашения  вид на Балканския полуостров. Двойката се състои от Изи - женска, освободена през 2020 година, и Лъки - див мъжки, маркиран с..

публикувано на 06.07.24 в 13:40
Част от участниците в

Вернисаж на три детски изложби в Плевен

В Плевен вернисаж на три детски изложби привлече вниманието на любителите на изящното изкуство.  В ХГ "Илия Бешков" показаха рисунки на деца, създадени по време на заниманията "Музеят е муза" както и на ученици от Българското училище в град Екс ан Прованс във Франция. Изложба на плевенски деца в Сен Викторе Заниманията в..

публикувано на 06.07.24 в 13:30
Диян Стаматов

Училищни директори: Има недостиг на учители по математика и физика

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119 Средно училище в София, и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на..

публикувано на 06.07.24 в 13:30