Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 1 ноември заведенията в София ще работят до 23:30 часа

| обновено на 30.10.20 в 17:40
Снимка: БГНЕС

До 23:30 часа ще е работното време на ресторантите и питейните заведения в София от 1 ноември, оповести на фейсбук страницата си Йорданка Фандъкова.

Предложението за ограничаване на работното време на всички заведения идва от браншовите организации, се посочва в информация, публикувана на сайта https://coronavirus.bg/bg/news/744.

В информацията се отбелязва, че проверките на полицията и столичната здравна инспекция през миналата нощ са установили работещи нощни заведения и опити да се заобикалят въведените ограничения.

Проверките продължават и през следващите дни, а заповедта за ограничаване на работното време влиза в сила от 1 ноември с решение на Софийския оперативен щаб.

Целта е с допълнителен контрол и дисциплина браншът да продължи да работи, а затворени остават само местата, на които дистанцията е невъзможна.

По-рано през деня беше оповестено, че Областният кризисен щаб в София е обсъждал дали да бъде въведен вечерен час за ресторантите и кафенетата в столицата. Кметът Йорданка Фандъкова обясни:

„Не вечерен час за града, а краен час за работа на заведенията  - за всички заведения един час, който да е приемлив, така че да могат ресторантите да работят, да работят заведенията, които могат да осигурят необходимата дистанция“.

През изминалата нощ са извършени проверки на нощни заведения и са съставени три предупреждения за спазване на противоепидемичните мерки.

За разлика от кафенетата и ресторантите нощните барове нямат право да работят според сега действащата заповед. Някои обаче са нарушили тази разпоредба на здравния министър и снощи СДВР е открила няколко отворени за клиенти дискотеки в Студентски град. 

Управителите на тези нощни заведения ще бъдат санкционирани.

Столичната полиция и в момента извършва масови проверки в заведенията в града.

За периода 24-29 октомври от СДВР са инспектирали над 40 софийски заведения. В четвъртък вечерта в бар е констатирано нарушение, за което е изготвен констативен протокол от служители на РЗИ.

В Студентски град пък е установено нарушение, свързано с капацитета на заведението, за което е съставен акт.

От СДВР апелират за спазване на противоепидемичните мерки и допълват, че засилените проверки ще продължат. 

Според кмета Фандъкова през последните дни Covid обстановката в София остава тревожна.

Продължава да нараства и броят на хоспитализираните, които на 28 октомври са били 449, а днес са 532-ма. Нарастват и приетите за интензивно лечение, като днес те са 75.

Продължава контролът за носене на маски и извършване на дезинфекция. Полицията и столичната РЗИ извършват и проверки за спазването на карантината.

Проверени са 820 лица, на които е наложена карантина. За последната седмица са съставени 260 предупредителни протокола, 75 акта за нарушение на Закона за здравето и са издадени 160 полицейски разпореждания.

Екипите на полицията и на Центъра за градска мобилност извършват проверки в градския транспорт.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85 пациенти като всички те трябва да бъдат преместени  в защитени жилища до края на 2026 година. От..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е лудост. А ние не можем да си го позволим. Само заради почивката или мечтания живот на някои хора",..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството му и намаляване на бюрокрацията. Десет нови дигитални услуги в рамките на регистъра, определени..

публикувано на 29.06.24 в 20:32

Загинали при руски атаки в Запорожка и Донецка области в Украйна

Шестима души са загинали при руска атака по град Вилнянск в украинската Запорожка област, още осем души са пострадали, съобщи областният управител Иван Федоров в Телеграм. Нанесени са щети по жилищни сгради, магазин и инфраструктура. Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна Руските сили са нанесли днес втори удар в Донецка..

публикувано на 29.06.24 в 20:02
Базата на ПСС на Седемте езера

ПСС с постоянни дневни дежурства на Седемте езера

Планинските спасители от отряда в Дупница от днес, 29 юни, са на постоянно дневно дежурство по Седемте рилски езера заради увеличаващия се поток от туристи и планинари по циркуса. Така ще е до края на сезона - 30 септември.  Отрядът има и собствена база с необходимото оборудване, което улеснява екипите. Наскоро бяха проведени и съвместни..

публикувано на 29.06.24 в 19:53

Евростат: Гърците са най-недоволни от свободното си време, следват ги българите

Гърците и българите са най-недоволни от европейските страни от възможностите за прекарване на свободното време, според проучване на Евростат. Младите гърци са силно зависими от родителите. Проучване на европейската статистическа агенция Евростат, публикувано днес, показва, че гърците са най-неудовлетворени от свободното си време в сравнение..

публикувано на 29.06.24 в 19:48

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работа заради промените в системата

Лекари от ТЕЛК заплашват да напуснат работните си места заради промените в системата, влезли в сила от миналия петък. С тях беше въведено издаване на решение и само по документи, както и случайно разпределение на пациентите към по-малко натоварени комисии в цялата страна.  Галя Кондева: Няма затруднения в работата със заявленията за ТЕЛК По..

публикувано на 29.06.24 в 19:42