Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп е стопил леко преднината на Байдън

Тръмп и Байдън по време на първия си дебат на 29 септември.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп през последните седмици е намалил с малко изоставането си от кандидата на демократите Джо Байдън, сочат резултатите от анкета на телевизия „Фокс нюз“, цитирана от БТА.

Анкетираните са отговаряли кого биха подкрепили на изборите за президент на САЩ, ако гласуването беше сега.

Петдесет и два процента са казали, че биха подкрепили Байдън, а 44 на сто - че са за Тръмп. Около две на сто биха гласували за друг кандидат, а други два процента не са за нито един от двамата.

Изследването е проведено в периода 27-29 октомври.

В предишна анкета в периода 3-6 октомври за Байдън са били готови да гласуват 53 на сто, а за Тръмп - 43 процента.

В последната телефонна анкета на „Фокс нюз“ са участвали около 1300 души от различни щати в САЩ.

Над 85 милиона американци вече са подали бюлетини за президентските избори, включително 9 милиона в щата Тексас, където според властите ранното гласуване е надминало избирателната активност от 2016 г., предаде Ройтерс.

Ранното гласуване отбелязва рекорди в САЩ. На национално ниво участието на избирателите е повече от 60 процента от цялата избирателна активност през 2016 г., показват данни на информационния източник „Проект за изборите в САЩ“.

Тексас обаче е едва вторият щат след Хавай, където още преди изборния ден на 3 ноември вече е надмината избирателната активност отпреди четири години.

Безпрецедентно високото ниво на предварително гласуване отразява както големия интерес към надпреварата между президента републиканец Доналд Тръмп и съперника му демократ Джо Байдън, така и желанието на много от избирателите да избегнат рисковете от заразяване с коронавирус при струпването на голям брой хора в изборния ден.

Над 20 милиона американци, включили се в ранното гласуване към днешна дата, не са гласували на изборите през 2016 г., показват данни на демократическата аналитична фирма „Таргет смарт“.

Днес е последният ден от ранното гласуване в няколко щата, включително Джорджия и Аризона.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага..

публикувано на 08.07.24 в 10:42
Снимката в илюстративна

Борса в Габрово среща търсещите работа младежи с фирмите от областта

Лятната ваканция за големите ученици започна и за някои от тях топлите месеци са възможност за работа. Младежкият център в Габрово, съвместно с Инспекцията по труда и Бюрото по труда, за първа година срещат търсещите работа младежи и фирмите в града и областта. 20 фирми от Габрово и областта участваха в борсата, която бе посетена от десетки..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Наводнения в Турция.

Двама души загинаха при поройни дъждове в Турция

Двама души загинаха при поройни дъждове в Черноморската област на Турция и в източната част на страната, предаде БТА. От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени. В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да..

публикувано на 08.07.24 в 10:32

Пръскат срещу комари и кърлежи в Лом

В Лом от днес започва пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи. Обработката ще продължи три дни при наличие на подходящи метеорологични условия. Наземно пръскане срещу комари започва от днес в Лом и ще продължи до сряда. Третирането ще се извърши, ако има подходящи метеорологични условия – без дъжд и скорост на вятъра до 5 м/сек., от 20.30 ч. до..

публикувано на 08.07.24 в 10:23

Село Професор Иширково и традициите, които пази и до днес

Живот в българските села има и пример за това е силистренското Професор Иширково. Във вчерашния ден жители на селото се премениха в народни носии, извадени от раклите на баба, за да участват в заснемането на видеоклип на песен за Иширково. Хороводна песен, създадена с идеята да обедини хората и да остави следа за поколенията. Професор..

публикувано на 08.07.24 в 10:16

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система

Шести енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" е включен в националната електроенергийна система тази сутрин в 9 часа и 7 минути,  съобщиха от атомната централа. От там припомнят, че 6-и блок на АЕЦ беше спрян на 15-ти юни за планови превантивни дейности, свързани с констатирани неизправности на маслената система на неядрената част на блока, както и..

публикувано на 08.07.24 в 10:03
Боинг 737-900 преди излитането си от Портланд, 6 януари 2024 г.

"Боинг" сключи съдебна сделка по дело за две катастрофи със 737 МАX

Водещият американски самолетостроител "Боинг" се е съгласил да се признае за виновен по обвинение в конспирация за измама в рамките на разследване, свързано с две фатални катастрофи с машини 737 МАX, съобщи Ройтерс, като се позова на представител на правителството. "Боинг" ще трябва да плати глоба от над 243 милиона долара и да инвестира..

публикувано на 08.07.24 в 09:59