Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Убийствата на журналисти по света са намалели, но

Навсякъде по света журналистиката продължава да е опасна професия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Убийствата на журналисти по света са намалели през 2018 и 2019 година, но представителите на медиите се сблъскват с други форми на посегателства, заяви ЮНЕСКО в доклад, цитиран от Франс прес.

В доклада се подчертава, че "журналистиката продължава да е опасна професия" с растящи рискове в страните, в които няма въоръжени конфликти."

Журналисти са убивани затова, че са правили репортажи за корупция, за нарушаване на човешките права, за престъпления срещу околната среда, за незаконните форми на трафик и за политически нередности, информира ЮНЕСКО.

Изтъква се и  че журналистите са подложени на други форми на посегателства като насилие и тормоз (и онлайн, и извън мрежата), като особено засегнати от това са журналистките.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва удостоверяването на съответствието на машините за вота 2 в 1

Започва удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление.  Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок,..

публикувано на 11.05.24 в 10:02
Министерство на образованието и науката

За осма поредна година: МОН връчва наградите Св. Иван Рилски на училищни директори

За осма поредна година Министерството на образованието и науката ще връчва годишните награди "Св. Иван Рилски" на директори на училища. Ежегодните награди "Свети Иван Рилски" се връчват на училищни директори, постигнали високи резултати в професионалната си дейност, и които имат принос в развитието на българското образование. Отличията са..

публикувано на 11.05.24 в 09:59

Медици с искане: Децата без задължителни ваксини да не могат да посещават училище и колективи от деца

Дете без задължителните имунизации да не може да посещава училище или организиран колектив от деца. Това е старо предложение на Сдружението на общопрактикуващите лекари, за което припомни д-р Костадин Сотиров в интервю за БНР. Към момента ограничението важи само за детски градини, като се допускат и деца, които не са ваксинирани по медицински..

публикувано на 11.05.24 в 09:38
Бившият посланик на България на острова представя книгата си

Дни на българската култура започват в Кипър

Дни на българската култура започват  в Кипър. 26-ото им издание се организира от Съюза на българите в Кипър под егидата на посолството на България в Никозия и ще продължи  до края на месеца. Първата покана е за среща днес със "Скритото очарование на Кипър". Това е заглавието на книгата на бившия посланик на България в Кипър от 2014 до 2018 г...

публикувано на 11.05.24 в 09:21
Община Шумен

Шумен празнува, днес е денят на града

Днес е Денят на Шумен с решение на общинския съвет от 2000 година. Датата е избрана заради писмо на арменски пътешественик, което доказва, че през 1813 г. именно в Шумен е първото градско честване на светите братя Кирил и Методий. Празникът ще започне в 10:15 часа с молебен за здраве пред сградата на община Шумен. След това е ритуалът по..

публикувано на 11.05.24 в 09:10

Първа екстремна слънчева буря в САЩ от 21 години насам

Американски експерти отчетоха първата екстремна слънчева буря от 2003 година. Според Центъра за прогнозиране на времето към Американската агенция за океански и атмосферни изследвания ефектът от бурята вероятно ще продължи през почивните дни и началото на следващата седмица.  Смята се, че явлението може да доведе до появата на северни..

публикувано на 11.05.24 в 08:54

Рекорден джакпот: Щастливец от Неапол удари шестица от тотото, спечели 101,5 млн. евро

В италианския град Неапол е спечелен рекорден джакпот от държавна тото игра. Супер джакпотът от играта Superenalotto e от 101,5 милиона евро.  Фишът, уцелил печалбата от шестте изтеглени числа от деветдесет, е с цена 2 евро. Бил е пуснат в тото пункт в центъра на Неапол на главната търговска и туристическа  улица "Толедо"...

публикувано на 11.05.24 в 08:42