Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

130-годишнината на Андрей Стоянов ще бъде почетена с концерти и конкурс

Снимка: rostislavyovchev.blogspot.com

130-годишнината на академик Андрей Стоянов трябва да бъде отбелязана подобаващо, защото това е една от ярките личности в българската музикална история, особено когато става дума за Първото поколение български композитори и полагането на основите на българската професионална музика. А всъщност музиката на Андрей Стоянов твърде рядко се чува по сцените в наше време и затова публиката може да направи своите открития по време на двата рецитала изцяло с негови произведения - на 4 ноември от 18 часа в галерия "Тракарт" в Пловдив и на 10 ноември от 19 часа онлайн от залата на Националната музикална академия в София. С втория концерт ще бъде открит Шестият национален клавирен конкурс “Акад. Андрей Стоянов” в София.

Солист в концертите и артистичен директор на състезанието е проф. Ростислав Йовчев, който цени високо мястото на тази личност в историята и има личен артистичен и емоционален интерес към творчеството на този автор. В интервю за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" той сподели:

"Ето това смятам, че е големият проблем - че чуваме рядко за хора, които наистина могат да се считат за духовни водачи на нацията. 130-годишнината на Андрей Стоянов за съжаление беше подмината от българската музикална общественост. Благодаря все пак на Националната музикална академия, че приюти конкурса "Андрей Стоянов". Но ако трябва да сме съвсем точни, преди десет години моята колежка - проф. Даниела Дикова някак си разбули Андрей Стоянов в неговата същност, включително и неговите композиции. Първият конкурс, който се състоя през април 2010 г. всъщност беше това новооткритие на този автор, когото през годините само споменавахме като автор на няколко педагогически книги и лекциите по история на пианизма. Но оттам нататък Андрей Стоянов битуваше сред българската общественост като един вече отдавна архаичен човек, който си е свършил навремето работата - дал е път на много пианисти в битността си като педагог, и оттам нататък - нищо."

"За мен беше много важно тази година за 130-ата годишнина да направя нещо повече от това да организираме с читалище "Андрей Стоянов" конкурса, затова реших откриването да бъде с мой рецитал изцяло с творби на Андрей Стоянов, като съм подбрал неговите най-значими ранни творби и няколко от творбите за деца, които смятам за шедьоври като миниатюри и които могат достойно да се наредят до основните му пиеси." - добави пианистът.

Цялото интервю с проф. Ростислав Йовчев, в което той разказва и за условията, при които ще се проведе Шестия конкурс за пианисти "Акад. Андрей Стоянов", чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38

Почит към великия бас Борис Христов

На 18 май отбелязваме 110-годишнината от рождението на великия български певец Борис Христов.  Признавам си, че той е любимият ми певец. Прекланям се пред неговото изкуство, пред неговия глас, артистичност, култура. За съжаление, не съм го виждала в спектакъл, но неговото присъствие в записите, в които съм го слушала, дава ясна представа за..

публикувано на 17.05.24 в 16:25
Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор

Валери Йорданов, гост в "Магията на театъра" с любов към писането, за бруталността в живота и за творческия плам

"В момента работя над третия си сценарий за филм, с който ще кандидатствам и се надявам да успея да го заснема, историята е доста различна и доста брутална, като всичко, което ни заобикаля, разказа в "Нощен Хоризонт" Валери Йорданов, сценарист и кинорежисьор, гост  в поредицата на БНР -  "Магията на театъра" . " Темата е свързана с нашето..

публикувано на 17.05.24 в 11:11