Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън обеща да обедини нацията

| обновено на 08.11.20 в 07:43
Джо Байдън със съпругата си Джил и избраната за вицепрезидент Камала Харис с половинката си Дъг Емхоф.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В първата си реч след обявяването на победата новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън обеща да се справи с разделението в американската нация.

Байдън определи победата си над Доналд Тръмп като „убедителна“.

По повод разочарованието на поддръжниците на настоящия държавен глава той коментира, че те не са врагове. Пред поддръжниците си в Уилмингтън, щата Делауеър, бъдещият лидер обеща като президент да обедини американското общество:

„Нека тази свирепа ера на демонизиране в Америка да започне да приключва, тук и сега. Отказът на републиканци и демократи да си сътрудничат едни с други не е някаква тайнствена сила, отвъд нашия контрол, това е решение, избор, който ние правим. И ако можем да решим да не си сътрудничим, тогава можем да решим да си сътрудничим“.

Байдън каза, че първата му работа като новоизбран президент ще бъде да подбере научни съветници и експерти, които да оглавя кампанията за справяне с пандемията от коронавирус. Сред другите приоритети, които той изтъкна, са преодоляването на расизма и съживяване на икономиката. 

По време на кампанията му стана  ясно, че на международната сцена Байдън ще се бори за прекратяване на „изкуствената търговска война“ с ЕС”, отбелязва кореспондентът на БНР в САЩ.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис определи изборната победа като „възвестяване на нов ден за Америка“:

„Вие отправихте ясно послание. Избрахте надеждата, обединението, науката и да - истината“, каза Харис.

Новината за новия президент беше посрещната от симпатизантите на Байдън с празненства на площадите в редица американски градове.

Хилядите симпатизанти на новоизбрания президент Джо Байдън, стекли се на Black Lives Matter Plaza в района близост до Белия дом, продължиха празнуването и във вечерните часове. Усещането е като на карнавал с музиканти, усмихнати хора и  пъстри знамена, сред които червено, бяло и синьото знаме на САЩ.

Хората тук споделят едно облекчение след една напрегната кампания, протекла в една поляризирана нация. Ликуващите виждат в лицето на Байдън обединителят, който ще върне нормалността в страната. Победата на демократите е и историческа, след като новоизбраният вицепрезидент Камала Харис е на път да стане жената заела най-висок пост в историята на страната.

Решаващ за победата се оказа вота в щата Пенсилвания, спечелен от Байдън  и Харис. Така двойката изгради наново синята стена, съборена от Тръмп през 2016 г., както в Пенсилвания, така и в Уисконсин и Мичиган, отбелязва кореспондентът на БНР.

На различни точки във Вашингтон можеха през деня и във вечерните часове да се видят пеещи и танцуващи хора, някои от които празнуваха с бутилка шампанско. За подобни улични празненства се съобщава и в други градове като Филаделфия и Ню Йорк.

Привърженици на Тръмп протестират срещу резултатите от вота/ЕПА/БГНЕСВ същото време обаче в много други градове привърженици на Тръмп демонстрираха под възгласи, че демократите са извършили изборни измами. Настоящият президент още не се е признал за победен на изборите, а негови представители са внесли съдебни искове за предполагаеми нарушения и измами в преброяването на гласовете в няколко щата. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Местят статуята на Хермес от Хераклея Синтика в музея в Петрич

Тази седмица двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, ще бъде преместена в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил Вагалински. Статуята е " голяма, на места крехка ", обясни археологът. Голяма мраморна статуя откриха в античния град Хераклея Синтика край Петрич Гръцките медии..

публикувано на 08.07.24 в 11:11

Новите планове за защита на НАТО изискват до 50 допълнителни бригади

НАТО ще се нуждае от между 35 и 50 допълнителни бригади, за да реализира изцяло новите си планове за защита срещу нападение от Русия, твърди анонимен военен източник пред Ройтерс. Той не е дал повече подробности за плановете, които са секретни. Една бригада се състои от между 3000 и 7000 военни. Не е ясно откъде могат да се изтеглят..

публикувано на 08.07.24 в 11:08

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи и строителството

Община Сапарева баня плаща все повече за сметосъбиране заради многото туристи. Лятото градът нараства три пъти като население с посетителите, но и при активното строителство в курорта. Това беше казано на последното заседание на Общинския съвет. "Генерираме отпадъци като количество колкото в община Дупница", каза кметът Калин Гелев. По данни на..

публикувано на 08.07.24 в 11:08
Снимката е илюстративна.

Прокуратурата разследва смърт в ареста в Ямбол

32-годишен мъж е намерен мъртъв в помещението за задържане в ямболската полиция. От прокуратурата е започнало разследване, образувано е досъдебно производство по чл. 115 за причиняване смърт. 32- годишният Иван Димитров от Ямбол е задържан в нощта на 5 срещу 6 юли за притежание на наркотици. Няколко часа по-късно той е открит мъртъв. От..

публикувано на 08.07.24 в 11:01

Очаква се идните дни президентът Радев да обяви кога ще връчи втория мандат

Президентът Румен Радев ще обяви в следващите дни кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На фона на напрежението в ДПС не е ясно дали от там ще номинират кандидат за премиер, който да получи папката от президента, или ще върнат веднага..

публикувано на 08.07.24 в 10:42
Снимката в илюстративна

Борса в Габрово среща търсещите работа младежи с фирмите от областта

Лятната ваканция за големите ученици започна и за някои от тях топлите месеци са възможност за работа. Младежкият център в Габрово, съвместно с Инспекцията по труда и Бюрото по труда, за първа година срещат търсещите работа младежи и фирмите в града и областта. 20 фирми от Габрово и областта участваха в борсата, която бе посетена от десетки..

публикувано на 08.07.24 в 10:37
Наводнения в Турция.

Двама души загинаха при поройни дъждове в Турция

Двама души загинаха при поройни дъждове в Черноморската област на Турция и в източната част на страната, предаде БТА. От силните валежи в окръг Орду в Черноморската област на Турция са прелели реките в селищата Чайбашъ и Икиздже. Придошлите води са залели мостове и обширни терени. В махала в село Чайбашъ възрастна жена, която искала да..

публикувано на 08.07.24 в 10:32