Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 800 задържани в Беларус при днешните протести срещу Лукашенко

Полицията е успяла да попречи на няколко хиляди демонстранти да образуват общо шествие в столицата на Беларус

| обновено на 08.11.20 в 22:35
Минск - 8 ноември 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Броят на арестуваните при опозиционните протести в беларуската столица Минск и други градове в страната надхвърли 800, съобщи правозащитната организация "Вясна", цитирана от ТАСС и БТА.

На сайта на организацията беше публикуван списък със задържани протестиращи с 827 имена. Повечето от тях са били арестувани в Минск, има арестувани и в Бобруйск, Витебск и на други места.

Беларуската полиция задържа около 20 участнички в протестно шествие на площада на Свободата в центъра на столицата. Според очевидци сред тях е и Олга Хижинкова, известна медийна личност и победителка в конкурса за красота "Мис Беларус - 2008".

Сред арестуваните има и други известни лица като олимпийския вицешампион по декатлон от 2008 година Андрей Кравченко и многократния национален шампион по кикбокс Иван Ганин.

Задържани са и журналисти, работещи за беларуски и руски медии.

От август насетне беларуската опозиция всяка седмица организира демонстрации, които привличат всеки път десетки хиляди участници, припомня АФП. Лукашенко продължи репресиите над опозицията въпреки санкциите, наложени от Европейския съюз на него и десетки представители на беларуската власт.

След три месеца на протести Беларус изглежда е в задънена улица, предвид отказа на Лукашенко да се оттегли от властта, отбелязва агенцията.

Както всяка неделя през последните три месеца, хиляди демонстранти шестваха и днес в столицата на Беларус с настояване Лукашенко да отстъпи и да предаде властта на опозиционния водач Светлана Тихановска.

От Вилнюс Тихановска се зарече протестите срещу подправянето на резултатите от президентските избори на девети август да продължат.

За разлика от Лукашенко, който определи изборите в Съединените щати като "гавра с демокрацията", Тихановска ги нарече "истинска надпревара на идеи" и изрази надежда да се срещне с новоизбрания американски президент Джо Байдън.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Авария остави кюстендилското село Соволяно без вода

Аварирала помпа остави без водоподаване в неделния ден кюстендилското с. Соволяно. Аварийнa група на "Кюстендилска вода" работи на място по проблема, очаква се в рамките на деня аварията да бъде отстранена.  Същевременно от Общината в Кюстендил обявиха, че има издадена заповед за забрана на ползването на питейна вода за дейности, които не са..

публикувано на 16.06.24 в 15:44
Служебният министър на земеделието и храните Георги Тахов.

Министърът на земеделието и храните ще открие Българо-китайски бизнес форум

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов ще открие Българо-китайски бизнес форум, който ще се проведе в понеделник (17 юни) в София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. Събитието ще предостави възможност за създаване на контакти с партньори от Шанхай чрез провеждане на двустранни бизнес срещи. Във..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

Катастрофа при 112 км на АМ "Тракия"

Слушатели на БНР съобщават за катастрофа, която е станала на магистрала "Тракия" - при 112 километър в посока София. Млад шофьор се е блъснал в мантинелата. В района има задръстване. Произшествието е в района на пловдивското село Цалапица.

публикувано на 16.06.24 в 14:12
Дмитро Кулеба

Киев отхвърли "езика на ултиматумите" от страна на Русия

Украйна ще трябва да води диалог с Русия, но не на езика на ултиматумите, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба, цитиран от Интерфакс-Украйна. "Разбираме прекрасно, че ще настъпи момент, когато ще трябва да говорим с Русия. Но нашата позиция е много ясна – няма да позволим Русия да говори на езика на ултиматумите, както говори сега",..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
В Солун, 12 юни 2024 г.

Глоби и забрани заради висок риск от пожари в Гърция

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари.  За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Горещата вълна в Гърция продължава, на о-в Крит температурата надвиши 44°C 44 пожара в Гърция, наводнения в Испания Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има..

публикувано на 16.06.24 в 13:59
Лидерът на

"Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение

Отговорът на "Хамас" на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на американския президент Джо Байдън, заяви лидерът на групировката Исмаил Хания, цитиран от "Ройтерс". "Хамас" и палестинските групировки са готови за цялостно споразумение, включващо прекратяване огъня, изтегляне на..

публикувано на 16.06.24 в 13:53

75 пожара са потушени за последното денонощие, двама души са пострадали

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а-  три във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:10