Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надя Шабани: Ако няма етични стандарти при даренията, законът няма да реши проблемите

Надя Шабани
Снимка: БГНЕС

"Не са малко изискванията, които има към организациите с обществена полза. Те имат изисквания ежегодно да подават отчети и към Националната агенция по приходите, към Националния статистически институт, но по-важното при тях, което би гарантирало дарителите е, че организациите в обществена полза задължително подават всяка година годишен, не само финансов отчет, но и годишен доклад за дейността, в който трябва подробно да опишат за какво са набрали, парите, данни за дарителите, какво са постигнали с тези пари и какъв е резултатът за тези, които подкрепят". Това каза в предаването "Преди всички" Надя Шабани, директор на Българския център за нестопанско право. 

Тя коментира темата по повод разследването на bTV за платформата HelpKarma. Нейни членове са взимали огромни суми от пари, дарени за лечение на деца и възрастни хора. От дарените средства са отпускани суми за погасяване на кредити. 

Всяко лице, което смята, че организацията извършва дейност, която противоречи на закона, включително и не изпълнява задълженията по закон, може да поиска прекратяване на организацията, уточни Надя Шабани.

"Има инструменти. Тези инструменти трябва да дават един обективен контрол от страна на институциите, а не както преди повече от 20 години при една друга епоха, гражданските организации тогава имаха ресорни министри, които изпълнителната власт контролираше дейността на организациите".

Законът за доброволчеството отлежава в Народното събрание, припомни Шабани:

"Всяко законодателство, което създава добри условия за развитие на средата, не е такова, което да си мислим, че ще реши всички проблеми. Ако ние не извървим собствения път за това да развием добрите етични стандарти, те да бъдат ясни на дарители и на цялата общественост, ако не се говори за това, законът няма да реши проблемите".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шигеру Ишиба , премиер на Япония

Шигеру Ишиба е следващият премиер на Япония

Бившият японски министър на отбраната Шигеру Ишиба ще е следващият премиер на страната. 67-годишният политик спечели лидерската битка в управляващата консервативна партия. В рамките на балотаж той спечели с 21 делегатски гласа повече от националистката Санае Такайчи, която можеше да бъде първата жена-премиер на Япония. Либералдемократичната..

публикувано на 27.09.24 в 16:05
Агенция за социално подпомагане

Правителството вдига със задна дата заплатите в Агенцията за социално подпомагане

Заплатите в Агенцията за социално подпомагане ще бъдат увеличени със задна дата, от 1-ви юли тази година. Това реши правителството с приети промени в устройствения правилник на Агенцията. Разходите за персонал за тази година се повишават с близо 15 милиона лева и ще има нови размери на индивидуалните месечни заплати. Необходимият ресурс е за..

публикувано на 27.09.24 в 15:53

Работна група ще предложи изграждането на държавни буферни паркинги на граничните пунктове

Сформираната от служебният премиер Димитър Главчев работна група за разположението на буферните паркинги за тежкотоварни автомобили по границите ни с Румъния и Гърция ще предложи построяването на държавни такива, като част от цялостната концепция за модернизация на граничните пунктове, които ще разполагат и със системи за управление на трафика...

публикувано на 27.09.24 в 15:45

Изкупната цена на тютюна да бъде поне 11,50 лв./кг очакват производителите

Изкупната цена на тютюна тази година ще бъде по-висока от миналогодишната. Това обещават фирмите-изкупвачи, каза кметът на кирковското село Кран Мустафа Юсеин, където 70% от населението отглежда тютюн:  "Миналата година средната цена беше около 10,50 лв. за килограм, но очакванията на хората бяха в рамките на над 11,00-11,50 лв., почти с 1 лв...

публикувано на 27.09.24 в 15:45

638 лв. ще бъде линията на бедност през следващата година

Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева или 21,3% в сравнение с тази година. Новият размер на линията на бедност ще облагодетелства уязвимите и най-нискодоходните групи от населението.  С увеличаването ѝ ще нараснат обвързаните с нейната стойност социални помощи и финансова..

публикувано на 27.09.24 в 15:29
Дим се издига след израелския обстрел на селата в района на Набатия, Ливан

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни

Израелските удари срещу цели на "Хизбула" в Ливан доведоха до нови цивилни жертви и бежански вълни, докато Бенямин Нетаняху твърди, че страната му ще обсъжда американското предложение за примирие. Нетаняху обяви, че израелски екип е обсъдил със Съединените щати, които са основен доставчик на оръжие за страната му, предложението им за..

публикувано на 27.09.24 в 15:15

Има риск България да загуби най-малко 2 млрд. лв. европейско финансиране по ПВУ

Има риск България да загуби най-малко 2 милиарда лева европейско финансиране заради това, че снощи Народното събрание не прие промените в Плана за възстановяване и устойчивост, новата глава към него, както и актуализираната пътната карта за климатична неутралност. Това предупреди служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова на..

публикувано на 27.09.24 в 15:08