Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Георги Михайлов: Държавата да предприеме разяснителна кампания, нацията е стресирана

Огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия, казва депутатът лекар, който е доброволец в Свищов

Проф. Георги Михайлов
Снимка: БГНЕС

Лечението на това инфекциозно заболяване не се различава съществено от лечението на всички други респираторни инфекции, каза пред БНР проф. Георги Михайлов от БСП, който е лекар и в момента лекува Covid пациенти в болницата в Свищов. Според него е наложително държавата да предприеме разяснителна кампания.

Защото ние виждаме на терен стреса в нацията. Хора, които не се нуждаят от болнично лечение, настояват да бъдат приети в болнично заведение. Най-накрая трябва да се разбере, че това не е особено опасна инфекция. Смъртността ѝ е – те го публикуваха вече големите специалисти в света, не българските оратори, които говореха, че смъртността е застрашително висока – тя е 3 на 1000. Това трябва да го чуе, да го разбере (народът – бел. ред.) Трябва да има кампания, която да достигне до съзнанието на всеки български гражданин. Да се разбере, че това не е особено опасна инфекция, че спокойно огромният брой от пациентите могат да се лекуват в домашни условия. Че не бива да се самолекуват, както се случва, че не могат хората да се „помпат“ с кортикостероиди и с хепарин“, подчерта Михайлов в предаването „Преди всички".

Драматизирането на ситуацията не е полезно в момента, категоричен е проф. Георги Михайлов. Не е момент да говорим за кардиналните проблеми, които са известни на системата, сега е време за оперативни решения, изтъкна той.  

Картината в болницата в Свищов продължава да бъде сериозна. Става дума за застаряващ личен състав, за материална база със скромни възможности. Няма възможности за дихателна реанимация. Основните проблеми са свързани с кадровия състав – хора в пенсионна възраст и придружаващи заболявания, което създава у тях тревожност. Извън Covid отделението работи само това за диализа – така описа ситуацията в Свищов Георги Михайлов. 

В момента в лечебното заведение има настанени около 40 души. Ситуацията е динамична, всеки ден се изписват много оздравяващи и се приемат много хора. Лекари от други градове са готови да се присъединят към екипа, разказа депутатът лекар. Той обаче е на мнение, че с доброволчески акции няма да се структурират проблемите в здравеопазването“, заяви Михайлов.

Covid болниците са вариант за предпазване на цялата система от заразяване, смята Георги Михайлов. Той цитира статистики от САЩ, където основните причини за смъртност си остават социално значимите заболявания.

„Чудото“ в Мадрид и Словакия се дължи на масово тестване, отбеляза още Георги Михайлов. Той припомни, че в Дания вчера бе разкрит център за масово тестване с капацитет 8 хиляди проби на час и посочи, че България е на едно от последните места по тестване на населението. Михайлов добави, че е „извън всякакъв професионализъм“ в общественото пространство да се подхвърлят твърдения, че от масовото тестване няма смисъл, защото давало само моментна снимка.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Още 33 депутати от БСП стават доброволци в борбата с Covid-19

Още 33-ма депутати от БСП се включват като доброволци в борбата за преодоляването на кризата с Covid-19. Това съобщи на страницата си във Фейсбук лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията...

обновено на 19.11.20 в 10:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

МОН публикува резултатите от външното оценяване след 7-и клас

Министерството на образованието и науката публикува резултатите от Националното външно оценяване в края на 7-и клас. Проверката става в системата на МОН  https://infopriem.mon.bg  с входящ номер и идентификационен код. На национално външно оценяване по..

публикувано на 01.07.24 в 14:14

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са разбити от малолетни

75 надгробни плочи в гробищния парк на Нова Загора са били разбити от малолетни в събота. По случая са задържани няколко момчета на възраст между 9 и 11 години , съобщиха от полицията в Сливен. Те са отведени в РУ-Нова Загора и с тях е проведена..

публикувано на 01.07.24 в 14:07

Koнcтитyциoнният cъд отмени съдебната медиация

Koнcтитyциoнният cъд cпря т.нар. съдебна медиация. Това става в деня, от който трябваше да започне нейното практическо прилагане. След жалба на Висшия адвокатски съвет конституционните съдии обявиха за противоконституционни приетите от 49-ото..

публикувано на 01.07.24 в 13:58
Тони Николов

Тони Николов: Църковната дипломация променя отношенията

Изказванията на митрополита Даниил и служението му като патриарх са съвсем различни . Затова при интронизацията на патриарха му събличат митрополитските одежди и обличат нови, защото си в съвършено друга роля. Това променя . Това коментира пред БНР..

публикувано на 01.07.24 в 13:42
Президентът Румен Радев

Президентът Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в Република Гърция. В Атина държавният глава ще участва в откриването на 28-ата годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година на форума ще се обсъждат задълбочаващите се геополитически..

публикувано на 01.07.24 в 13:37

Доц. Иво Янев: Патриарх Даниил показва, че има желание за дипломатично и обединително начало

Патриарх Даниил е изключителен монах, духовен човек, вярващ и като молитвеник на БПЦ ще ни изненада, в добрия смисъл на тази дума, и ще покаже добри грижи за БПЦ и за Софийската епархия. Това сподели в интервю пред БНР доц. д-р Иво Янев,..

публикувано на 01.07.24 в 13:29

"Булгаргаз" предлага окончателна цена за природния газ от 58,10 лв./MWh за юли

"Булгаргаз" предлага окончателна цена на природния газ за месец юли от 58,10 лв. за мегаватчас (без акциз и ДДС), по която държавната компания ще продава синьото гориво природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за..

публикувано на 01.07.24 в 13:28