Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанското правителство разработи план за ваксиниране

Испанският премиер Педро Санчес.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Педро Санчес разработи план за ваксинация срещу коронавируса. Той е на три фази, от януари до септември следващата година и ще обхване 15 групи в зависимост от риска на заразяване, социално-икономическото им положение и възможността за предаване на заразата.

Първата фаза е от януари до март 2021 година и ще обхване 2 и половина милиона души.

Това са възрастните хора в старческите домове, медицинските работници и социалния персонал.

Втора фаза е от март до началото на юни и е най-обширната. В нея ще бъдат ваксинирани останалите възрастни над 64 години, тези които работят в затворени помещения, рисковите групи, децата, младежите над 16 години, бременните и кърмещите, уязвимите поради социално-икономическото си положение, персоналните помощници и такива, които живеят в райони с висока честота на заболяването.

Третата фаза ще бъде през лятото и както и в предишните две, здравните власти ще се ръководят от риска на заболяването.

Испания е поръчала 140 милиона дози от ваксината и очаква Агенцията по лекарствата да се произнесе за безопасността й.

Според здравния министър Салвадор Ила най-тежките седмици от втората вълна са минали, но трябва да се предпазим от третата.

Средната натрупана честота на 100 000 жители продължава да спада и вече е 307. С пациенти с Covid-19 са заети 11.95 % от болничните ресурси и 28,44 на 100 от интензивните отделения.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Клаудия Шейнбаум

Клаудия Шейнбаум печели президентските избори в Мексико с огромна преднина

Клаудия Шейнбаум спечели убедителна победа и ще бъде първата дама президент на Мексико, наследявайки проекта на своя ментор и досегашен държавен глава Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято популярност сред бедните слоеве от населението помогнаха за триумфа ѝ, предаде Ройтерс. Шейнбаум (61 г.), климатолог и бивш кмет на Мексико Сити, печели..

публикувано на 03.06.24 в 10:32

60 кг контрабандни черни трюфели са открити при проверка на кола на "Капитан Андреево"

60 килограма контрабандни черни трюфели са открити при проверка на лек автомобил на ГКПП "Капитан   Андреево", съобщават от Агенция "Митници". Автомобилът е пътувал от Турция за България. Шофьорът е заявил, че не пренася стоки, които да декларира. След щателна проверка в багажа на пътника са открити полиетиленови торби, съдържащи..

публикувано на 03.06.24 в 10:25
Опашка за пенсии

НОИ: От 7-и юни започва изплащането на пенсиите за настоящия месец

От петък, 7-и юни, започва изплащането на пенсиите за настоящия месец чрез пощенските станции. Преводите на сумите за юнските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юни 2024 г., посочват от Националния осигурителен институт (НОИ). Утре, 4-и юни, ще бъдат изплатени паричните..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Изтича срокът за заявления за гласуване с подвижна секция

До днес хора с трайни увреждания могат да поискат да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако са пропуснали да го направят до 25 май. Те могат да подадат заявление до Общината при положение, че в населеното място, където ще гласуват, има образувана подвижна секция за вота 2 в 1 на 9 юни. Поради множеството запитвания от Централната..

публикувано на 03.06.24 в 10:10

Гърция: Започна регистрацията за безплатни ваучери за почивка

В Гърция от днес започна регистрацията за безплатни ваучери за почивка. Право имат и българите, работещи в южната ни съседка. Подаването на молби се извършва електронно към министерството на труда. Право на безплатна почивка имат 300 хиляди семейства, сред тях и българите, които живеят и работят в страната. Програмата "Почивка за всеки" е на обща..

публикувано на 03.06.24 в 09:53

Премахват книги от лавиците на обществените библиотеки на Острова

Във Великобритания книги на автори, сред които Реймънд Бригс, Дейвид МакКий и Жул Верн, са били премахнати от обществените библиотеки след оплаквания от клиенти, съобщи вестник "Таймс".  Повече от дузина книги са били премахнати от библиотечните рафтове в Обединеното кралство, след като членове на обществеността са се оплакали от..

публикувано на 03.06.24 в 09:36
Весела Чернева

Весела Чернева: Кампанията за евроизборите у нас бе напълно затъмнена от националната

В България кампанията за европейските избори напълно беше затъмнена от националната кампания. Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева преди дискусията "Европейски избори: България в европейския контекст". Според нея тази дискусия ще е един от редките случаи, в който наистина ще може да се говори за..

публикувано на 03.06.24 в 09:29